Selecteer een pagina

★★★★: 8,7/10

Elektrische step verzekeren

door | 23 jan, 2023 | Verzekeringen

elektrische step verzekering

De elektrische step is een veel geziene vervoersoptie die steeds populairder wordt in het straatbeeld. Net als de step zelf, zijn de regels voor verzekeren van e-steps in Nederland en België anders.

Op deze pagina vind je informatie over het verzekeren van een elektrische step en een overzicht van verzekeraars die e-step verzekeringen aanbieden. Of je nu een frequente gebruiker bent of een e-step aanschaft voor de eerste keer, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de verzekeringsvereisten en beschikbare opties.

Je elektrische step verzekeren is verplicht in Nederland

In Nederland is het wettelijk verplicht om een elektrische step te verzekeren. De RDW, de Nederlandse organisatie voor wegvervoer, categoriseert een e-step als een bijzondere bromfiets en vereist dat het voertuig voorzien is van een verzekeringsplaatje en een Voertuig Identificatie Nummer (VIN). Er zijn momenteel maar weinig e-steps die door de RDW zijn goedgekeurd.

Keus uit maar een paar verzekeraars

Om een elektrische step te verzekeren in Nederland, zijn er slechts een aantal verzekeraars waar je terecht kunt.

Het is alleen mogelijk om de e-step te verzekeren als deze voorzien is van een VIN. Wanneer het voertuig over de juiste documenten beschikt, kun je de step verzekeren op dezelfde manier als een brommer.

Welke verzekeraars?

Op dit moment zijn er een aantal verzekeraars waar je een elektrische step in Nederland kunt verzekeren. Dit geldt echter alleen voor legale e-steps in Nederland. Hieronder een lijst van verzekeringsmaatschappijen waar je terecht kunt:

  • Diks Verzekeringen
  • Bokhorst Verzekeringen

Kun je de elektrische verzekeren zonder kenteken?

Het is op het moment onmogelijk om een e step te verzekeren zonder kenteken in Nederland. Volgens de huidige wetgeving valt de e-step onder de categorie van “bijzondere bromfiets” en deze voertuigen moeten voldoen aan dezelfde voertuig- en verzekeringsvereisten als een bromfiets. Dit betekent dat een e-step zonder kenteken niet verzekerd kan worden.

Zijn er uitzonderingen?

Voor een elektrische step met zadel of een maximale snelheid hoger dan 25 km/h is een Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA) verplicht in Nederland. Deze type e-step wordt ingedeeld in bromfietsklasse A of B afhankelijk van de maximale snelheid.

Om een e-step met zadel te verzekeren, is het van groot belang dat je in het bezit bent van de juiste documenten. Controleer bij aankoop altijd of de verkoper een Europees gelijkvormigheidsattest of een Certificate of Conformity (COC) meelevert.

Is het verplicht om de elektrische step in België te verzekeren? 

In België is het niet wettelijk verplicht om een elektrische step te verzekeren. Hoewel het niet verplicht is, wordt het wel aangeraden om een familiale verzekering af te sluiten om je te beschermen tegen eventuele schade aan derden.

Dit geldt vooral voor e-steps met zadel of met een maximale snelheid hoger dan 25 km/h. In dit geval is het verplicht om een Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA) af te sluiten om jezelf te beschermen tegen eventuele aansprakelijkheid die kan ontstaan.

Het is daarom verstandig om de risico’s af te wegen en een verzekering af te sluiten om jezelf te beschermen tegen onverwachte kosten.

Auteur: Geert – Verzekering expert

Geert Willemsen is eindredacteur en specialist verzekeringen bij Verzekering-winkel.com. Met +10 jaar ervaring in de verzekering branche helpt Geert bezoekers bij het vinden van de best passende verzekering. Je kunt hem vinden en bereiken via Twitter en LinkedIn of via info@verzekering-winkel.com.

Laatst geupdatet op 23/01/2023

Goedkoopste optie

★★★★

€ 150,- eigen risico
Geen diefstaldekking
Premie incl. assurantiebelasting

9,99

Per maand

Beste prijs / dekking

★★★★

€ 75,- eigen risico
Met diefstaldekking
Premie incl. assurantiebelasting

13,99

Per maand

Breedste dekking

★★★★

€ 25,- eigen risico
Met diefstaldekking
Premie incl. assurantiebelasting

15,99

Per maand

Kies de beste elektrische step verzekering

Met de informatie & vergelijking van Verzekering-Winkel ben je zeker van een passende en goedkope elektrische step verzekering.