Een reisverzekering wintersport, iedereen die wel eens op wintersportvakantie is geweest weet hoe handig deze verzekering kan zijn. Het is namelijk zo dat een wintersportvakantie over het algemeen erg veel geld kost. Je kunt hierbij denken aan het huren van ski’s, skipassen en misschien wel de skilessen voor de kids, wat vaak erg veel geld kost. Een reisverzekering afsluiten kan dan ook een slimme keuze zijn.
Vaak betaal je deze kosten al vooraf en zit je met hoge kosten als de vakantie ineens niet meer door kan gaan. Dit betekent dat je veel geld hebt betaalt voor iets waar je geen plezier aan hebt gehad. Kies je een reisverzekering met wintersportdekking dan ben je voor al deze gemaakte kosten gedekt, we leggen het je hieronder verder uit!
Inhoudsopgave
Vaak zorgt een basis zorgverzekering niet voor voldoende dekking op wintersport
Zoals je misschien al weet worden medische kosten in Nederland en in het buitenland vergoedt vanuit de basiszorgverzekering, dit wordt gedaan aan de hand van zorg tarieven die gehanteerd worden in Nederland. Over het algemeen zijn de kosten van medische zorg in het buitenland een stuk hoger als in Nederland, dit betekent dat vaak een deel van de rekening niet gedekt wordt.
Als je op wintersport een ongeluk krijgt dan wordt je vaak naar een van de vele privéklinieken gebracht om zorg te ontvangen, deze klinieken rekenen over het algemeen een hoger bedrag als in Nederland. Hierdoor moet je uiteindelijk bijbetalen voor zorg die je hebt ontvangen in het buitenland.
Je kunt hiervoor dus kiezen voor een wintersport reisverzekering die de kosten dekt, ook is het mogelijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten zodat deze kosten wel gedekt worden in het buitenland. Doe je dit dan ben je ervan verzekerd dat je achteraf geen extra kosten hoeft te betalen voor de vervelende valpartij op wintersport.
De zogenoemde gipsvlucht wordt niet standaard meeverzekerd
Elk jaar krijg je het in december weer te horen, al is het niet op televisie of in de krant: de gipsvlucht uit wintersportlanden is weer aangekomen in Nederland. Dit is een vliegtuig vol met mensen die op wintersport ten val zijn gekomen en hierdoor niet meer verder kunnen en dus terug moeten naar Nederland. Met een duur woord wordt dit in de verzekeringswereld ook wel repatriëring genoemd.
Repatriëring vanaf wintersport wordt vaak niet standaard meeverzekerd vanuit de basis zorgverzekering, dit betekent dat je dus een reisverzekering met wintersportdekking moet afsluiten om de kosten hiervan vergoed te krijgen. Ook kun je ervoor kiezen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten om hiervoor gedekt te zijn.
Hoe zit het met de dekking van ski-uitrusting?
Veel mensen kiezen er voor om op wintersport te gaan met hun eigen ski-uitrusting, zo hoeven ze niet ieder jaar veel geld kwijt te zijn aan huurkosten. Maar hoe zit het eigenlijk met de reisverzekering en de ski-uitrusting? Het is wel zo belangrijk dat je uitrusting goed verzekerd is. Over het algemeen betalen mensen zich vaak scheel aan kwalitatieve uitrusting.
We hebben goed nieuws want de uitrusting valt namelijk onder de bagagedekking van de reisverzekering, dit betekent dat je verzekerd bent als er sprake is van verlies, schade of diefstal. Ben er wel van bewust dat de vergoeding vaak niet onbeperkt is, vaak krijg je te maken met een maximale vergoeding per verzekering of verzekerd persoon.
Ook kan het zijn dat er geen maximaal bedrag op wintersport uitrusting wordt gehanteerd, maar dan nog krijg je niet onbeperkte vergoeding. Maximale dekking van al jouw bagage ligt namelijk rond de paar duizend euro.
Ski-uitrusting die is gehuurd is wel meeverzekerd
Het kan ook zomaar zijn dat je niet elk jaar op wintersport gaat en dus ervoor kiest om ski-uitrusting ter plekke te huren. Ski-uitrusting die je hebt gehuurd worden ook meeverzekerd op de reisverzekering. Vaak krijg je zelfs met een wintersport reisverzekering het bedrag terug, dat je moest betalen voor de huur, als je onverwachts geen gebruik meer gaat maken van de uitrusting.
Dingen zoals skipassen en skilessen zijn zaken die hier ook onder vallen. Wel moet er dan sprake zijn van een ‘’onzeker voorval’’, dit betekent dus als je ziek wordt en naar huis moet of er komt bijvoorbeeld iemand te overlijden. Dit moet je dan ook altijd kunnen bewijzen wil je gedekt worden door de verzekeraar.
Een annuleringsverzekering kan handig zijn
Niet altijd hoeft het voor te komen dat mensen naar huis moeten vanuit wintersport om medische redenen. Het is belangrijk dat je in het bezit bent van een annuleringsverzekering als je niet om medische redenen terug moet naar Nederland. Je hebt 2 verschillende soorten annuleringsverzekeringen, namelijk een kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering, Het is dus mogelijk dat je ook andere soorten verzekeringen moet bekijken.
Hiermee worden bijvoorbeeld alle kosten van een reis betaald als je van te voren om redenen toch nog annuleert, maar hiervoor moet je dus wel een annuleringsverzekering afsluiten. De vakantie annuleren kan bijvoorbeeld voorkomen bij een plotseling overlijden of wanneer je een ongeluk hebt gehad en niet meer op wintersport kan.
Als je met deze verzekering tijdens de wintersport terug moet naar Nederland, dan krijg je een vergoeding voor de dagen die je helaas heb moeten missen. Kosten van de reis terug naar Nederland worden dan weer gedekt vanuit de reisverzekering.
Er zitten voorwaarden aan verbonden
Bij een annuleringsverzekering krijg je wel te maken met wat voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Zo is het bij veel verzekeraars verplicht om de verzekering binnen een bepaalde periode na boeken af te sluiten, vaak wordt er een periode van tussen de 7 en 14 dagen na boeken gehanteerd.
Ook worden kosten alleen vergoed als het wederom gaat om een onzekere gebeurtenis, je krijgt dus geen geld terug van de vakantie als je even geen zin meer hebt om te gaan.
Weet je bijvoorbeeld ook al een tijdje dat een begrafenis gaat plaatsvinden en ga je toch op vakantie, dan kun je vaak niet terugvallen op de annuleringsverzekering. Er moet dus echt sprake zijn van een onverwachte gebeurtenis zoals een sterfgeval.
Off-piste skiën is vaak niet gedekt met een reisverzekering
Iedereen die wel eens op wintersport vakantie is geweest, weet dat er pistes zijn. Ook weten zij vaak dat je ook kunt skiën of snowboarden buiten de piste, dit wordt ook wel off-piste skiën genoemd. Hier zitten flink wat meer risico’s aan verbonden doordat een valpartij sneller kan gebeuren buiten de piste.
Het komt dan ook vaak voor dat reisverzekeraars ervoor kiezen om skiën buiten de piste niet te dekken, het risico is te groot en de verzekeraars willen niet opdraaien voor de kosten die komen kijken bij een valpartij. Wel kan het soms voorkomen off-piste skiën wordt vergoedt door sommige verzekeraars, wel moet er dan aan bepaalde voorwaarden voldaan zijn.
Er moet bijvoorbeeld een gids bij zijn en mag je geen extreme risico’s nemen. Vervolgens worden alle kosten alsnog gedekt als je buiten de piste wilt gaan skiën.
Zaken die niet worden vergoedt door de wintersport reisverzekering
We hebben het hierboven gehad over skiën buiten de piste en dat dit in veel gevallen de kosten van een ongeval niet gedekt worden, maar er zijn nog meer situaties waarin de wintersportdekking niet aansprakelijk gesteld kan worden. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:
- Reizen die worden gemaakt met zakelijke doeleinden
- Schade die is opgelopen tijdens het speed skiën
- Schade die is opgelopen tijdens het uitoefenen van ijshockey of ijs klimmen
- Schade die is opgelopen tijdens het springen met ski’s of bobsleeën
- Schade die is ontstaan aan bindingen of skistokken tijdens het skiën
Zaken die wel worden vergoedt met reisverzekering wintersportdekking
Zoals je net hebt gelezen worden een aantal zaken niet vergoed met een reisverzekering wintersportdekking, echter zijn er nog wat dingen die te maken hebben met je wintersport die dan weer wel worden vergoedt. Vaak zijn dit zaken die van belang zijn voor de verzekerde. Reisverzekering wintersport is dus zeer verstandig om naar te kijken als je beslist om de bergen weer eens op te zoeken.
- Activiteiten en acties die moeten worden ondernomen bij een zoekactie op de piste, bijvoorbeeld bij een lawine of valpartij.
- Het vervoer dat moet worden geregeld om jou van de piste af te krijgen om bijvoorbeeld naar het ziekenhuis of een privékliniek gebracht te worden.
- Kosten die ontstaan door langer verblijf door bijvoorbeeld ziekte van jezelf, jouw partner of jouw kinderen. Hierbij moet je denken aan vergoeding van de hotel- en reiskosten.
Let hier altijd goed op als een reisverzekering met wintersportdekking gaat afsluiten.
Reisverzekering wintersportdekking vergelijken in 2023!
Laatst geupdatet op 05/06/2020