Wat is de opstalverzekering dekking? Bij de opstalverzekering reist, net als bij vele andere verzekeringen de vraag: wat is precies de dekking? Dit is wel zo handig om te weten, omdat je op deze manier precies weet waar je aan toe bent en of het voor jou aantrekkelijk is om deze verzekering af te sluiten.
Wat valt onder opstalverzekering en wat zijn de kosten? Voor het vergelijken van aanbieders van opstalverzekeringen kun je terecht bij Verzekering-winkel. Informatie over opstalverzekering dekking nodig? Dan kun je hier ook terecht.
Inhoudsopgave
Wat valt er onder opstalverzekering?
Wat is en wat valt er onder opstalverzekering? Een dekking opstalverzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Hiermee kun je schade aan jouw eigen woning afdekken. Hierbij kun je denken aan schade door inbraak, storm, brand, blikseminslag en meer.
Het is als huiseigenaar enorm handig om een deze verzekering af te sluiten omdat de kosten anders erg hoog kunnen oplopen. Een huis is in de meeste gevallen een van de grootste bezitten en je doet er dan ook goed aan om een opstalverzekering op te laten stellen.
Het opstellen van een opstalverzekering gebeurt meestal tegelijkertijd met het aanvragen van een hypotheek. Dit komt omdat een woning in principe dient als onderpand van de hypotheek. Het is dan ook slim om de opstalverzekering direct te regelen.
Ga je een woning huren? Dan sluit je de opstalverzekering niet zelf af, dit doet de verhuurder van je appartement. Bij een huurhuis heb je in de meeste gevallen alleen een losse inboedelverzekering nodig voor het verzekeren van je bezittingen.
Dekking opstalverzekering
Met de opstalverzekering wordt dus de schade aan opstal gedekt. Wat valt onder opstalverzekering? Onder opstal verstaan we de woning zelf en ook alles wat wat niet zonder schade aan de woning kan worden verwijderd. Je kunt hierbij denken aan schuttingen, schuren, inbouwkasten en meer. Alles wat wel te verhuizen is behoort tot de inboedel, hiervoor is het mogelijk om een inboedelverzekering af te sluiten.
De opstalverzekering dekking: hierbij krijg je uitgekeerd
Bij het kopen van een huis wordt dus van je geëist dat je een opstalverzekering afsluit. Wat valt er onder opstalverzekering? Je krijgt uitgekeerd wanneer je woning wordt getroffen door:
- Neerslag en vorst
- Storm (vanaf windkracht 7)
- Blikseminslag
- Wateroverlast
- Inbraak en diefstal
- Brand- en of blusschade
- Rook- en of roetschade
- Schade door ontploffing
Dit valt niet onder de opstalverzekering dekking
Het kan ook voorkomen dat er geen schade wordt vergoed bij een opstalverzekering. Dit is het geval wanneer je de schade zelf hebt veroorzaakt. Ook wordt er niet uitgekeerd wanneer bijvoorbeeld het dak instort met achterstallig onderhoud als belangrijkste oorzaak.
Ook de bouwaard van je woning moet aan een aantal eisen voldoen om vergoeding te krijgen van de verzekering. Onder bouwaard wordt het materiaal verstaan waarvan de dakbedekking en buitenwanden zijn gemaakt. Rieten daken zijn daarom vaak uitgesloten van vergoeding, vanwege het grote risico op brand. Lees je goed in over de opstalverzekering voor een rieten dak.
Wat valt onder opstalverzekering dekking? De herbouwwaarde
Wanneer de verzekering wordt afgesloten, wordt er gekeken naar de herbouwwaarde. Het is van groot belang dat deze juist wordt bepaald. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om een volledig verwoeste woning te herstellen, met dus maximale schade. Dit bedrag moet zo nauwkeurig mogelijk bepaald worden.
Wanneer er sprake is van schade, moet dit hersteld worden. Als de verzekerde waarde lager is dan de herbouwwaarde, zal niet de complete schade vergoed worden. Als het huis bijvoorbeeld is afgebrand kan de woning niet herbouwd worden. Dit kan alleen wanneer je een eigen vermogen hebt. Laatst is hier door Radar nog een artikel over gepubliceerd.
Dekking opstalverzekering: verkeerde inschatting
Het kan ook voorkomen dat de verzekerde waarde te hoog is ingeschat en dus boven de herbouwwaarde uitkomt. in dit geval is er sprake van oververzekering. De premie die is betaald voor de opstalverzekering is dus te hoog geweest.
Wat is de waarde die jij kunt verzekeren? Dat kun je eenvoudig online berekenen met de herbouwwaardemeter.
De verzekerde waarde van een woning moet nog regelmatig gecontroleerd worden. Dit komt doordat de herbouwwaarde van de woning zal gaan stijgen. Door regelmatig een controle uit te voeren kun je erachter komen of de verzekerde waarde nog correct is. Het is dan ook mogelijk om de keuze te maken voor je opstalverzekering wijzigen.
Het komt vaak voor dat je een mogelijkheid hebt tot indexatie. Dit betekent dat de verzekerde waarde van de opstalverzekering verhoogd wordt. De verzekering verhoogt automatisch met een paar procent per jaar; het is dan ook aan te raden om een verzekering te kiezen waarbij je mogelijkheid hebt met indexatie.
Vergelijk je opstalverzekering dekking bij Verzekering-winkel
Welke opstalverzekering dekking past het beste bij jou? Het is belangrijk om niet zomaar de eerste en beste verzekering af te sluiten. Bij Verzekering-winkel kun je verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Je kunt kiezen uit verschillende type verzekeringen, maar ook uit diverse verzekeraars.
Het is aan te raden om de verschillende opties te vergelijken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bij Verzekering-winkel zie je in een duidelijk verschil de belangrijkste kenmerken van een verzekering. Zo maak je gegarandeerd de beste keuze!
Opstalverzekering dekking vergelijken in 2023!
Laatst geupdatet op 05/06/2020