Vrijwel iedere autoverzekeraar in Nederland werkt met het zogenoemde bonus-malussysteem en schadevrije jaren. Als we kijken naar de Latijnse betekenis van bonus en malus, dan zien we dat bonus staat voor goed of positief en malus voor slecht of negatief.
Schadevrije jaren bouw je op tijdens de tijd dat je rondrijd met een auto, je krijgt deze enkel en alleen als je geen schade rijd of schade rijd en deze vervolgens niet claimt. Rij je veel schade en claim je deze dan kun je dus ook negatieve schadevrije jaren krijgen, hier lees je in dit artikel meer over!
Inhoudsopgave
Je krijgt steeds meer korting afhankelijk van jouw opgebouwde schadevrije jaren, rij je dus nooit schade en ben je altijd voorzichtig dan kun je een flinke korting op de premie ontvangen. Echter komt het vaak voor dat jonge bestuurders nog niet veel schadevrije jaren hebben opgebouwd en dan schade rijden, vaak komt het dan voor dat er negatieve schadevrije jaren ontstaan.
Over het algemeen betaal je voor een autoverzekering met veel negatieve schadevrije jaren een flinke premie. Over negatieve schadevrije jaren en de verzekering lees je hier in dit artikel meer over!
Kunnen negatieve schadevrije jaren ook wegvallen?
Vaak vragen mensen zich af of negatieve schadevrije jaren kunnen wegvallen over de tijd heen. Dit kan, negatieve schadevrije jaren kunnen namelijk verjaren. Over het algemeen vallen negatieve schadevrije jaren binnen drie tot vijf jaar weg.
Echter moet je hiervoor wel 3 tot 5 jaar niet in het bezit zijn van een verzekering auto, vervolgens kun je weer een autoverzekering aanvragen en start je weer op 0 schadevrije jaren.
Het kan ook zo zijn dat je op het moment een autoverzekering hebt en tegelijkertijd negatieve schadevrije jaren. Helaas is het in dit geval niet mogelijk om van deze negatieve schadevrije jaren af te komen.
Ook kun je er niet van afkomen als je overstapt naar een andere autoverzekeraar, dit is vaak ook geen slimme keus omdat je bij een nieuwe verzekeraar vaak een stuk hogere premie gaat betalen of direct geweigerd wordt. Vervolgens zit je dan of met een te dure autoverzekering of kun je er nergens meer een krijgen.
Niet overstappen is verstandig
We raden dus aan om niet over te stappen van autoverzekeraar als je op het moment negatieve schadevrije jaren hebt. Ieder jaar dat je namelijk geen schade rijd of deze niet claimt klim je omhoog op de ladder en kom je vanzelf weer op 0 schadevrije jaren te staan. Heb je dus bijvoorbeeld -5 schadevrije jaren, dan moet je 5 jaar lang wachten totdat je weer op 0 schadevrije jaren komt.
Dit betekent dat je na enkele jaren af bent van jouw negatieve schadevrije jaren, vervolgens kun je alsnog op zoek gaan naar een andere goedkopere autoverzekeraar. Je kunt namelijk weer kiezen uit het gehele aanbod en zal vrijwel nergens worden afgewezen. Overstappen verzekering is doorgaans wel een slim idee.
Hoe ontstaat een registratie in het bonus malus systeem
Hoeveel schadevrije jaren of negatieve schadevrije jaren je hebt wordt vastgelegd in het centrale systeem voor verzekeraars. Hierin kan de verzekeraar direct zien op je op het moment negatieve schadevrije jaren hebt.
Ga je bijvoorbeeld opzeggen bij je verzekeraar om naar een andere autoverzekeraar over te stappen, dan zal jouw oude verzekeraar in het systeem aangeven hoeveel schadevrije jaren je hebt op het moment van opzeggen.
Niet alleen negatieve schadevrije jaren worden in het systeem vermeld, zo kunnen ook alle verzekeraars inzage hebben in de schadeclaims die je in het verleden hebt gedaan. Zo heeft het Centraal Informatie Systeem (CIS) veel waarde voor de verzekeraars. Hiermee hebben ze namelijk een duidelijk overzicht van de aanvrager en kan het risico een stuk beter ingeschat worden.
Autoverzekeraars hebben inzicht in jou
Kies je dus om over te stappen naar een andere verzekeraar dan zal deze direct in het systeem zien als je negatieve schadevrije jaren hebt, dit kan ervoor zorgen dat je wordt afgewezen of een hogere premie moet betalen. Ben er ook van bewust dat je jouw negatieve schadevrije jaren moet aangeven bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering.
Doe je dit niet en komt de verzekeraar erachter in het systeem dan wordt je vaak op voorhand al geweigerd voor de autoverzekering. Je kunt je schadevrije jaren opvragen bij de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (SEPS), als je dit niet precies uit je hoofd weet.
Kun je een tweede auto verzekeren met negatieve schadevrije jaren?
Vaak kiezen mensen ervoor om een tweede auto te kopen en deze moet ook verzekerd worden. Heb je negatieve schadevrije jaren dan heb je misschien geluk, vaak wordt namelijk de huidige malusregistratie niet overgenomen op de tweede nieuwe auto en begin je dus weer met een schone lei. Je bouwt namelijk niet per persoon schadevrije jaren op, maar per autoverzekering polis.
Zoals gezegd mogen verzekeraars zelf bepalen wie ze accepteren en weigeren, dit dus ook als je negatieve schadevrije jaren hebt. De verzekeraars weten over de jaren heen dat mensen met negatieve schadevrije jaren meer schade rijden en dus vormen ze een groter risico. Dit betekent dat je minder gemakkelijk een goedkope autoverzekering vindt.
Wat je uiteindelijk moet betalen voor de autoverzekering met een malusregistratie hangt voornamelijk af van de aantal jaren. Heb je bijvoorbeeld -1 negatieve schadevrije jaren dan betaal je een stuk minder als iemand die -5 negatieve schadevrije jaren heeft. Vergelijk verschillende verzekeraars om alsnog tot het goedkoopste aanbod te komen.
Met negatieve schadevrije jaren een autoverzekering afsluiten kan lastig zijn
Het is een algemeen feit dat het lastiger is voor mensen met negatieve schadevrije jaren om een (goedkope) autoverzekering te vinden. Het is vaak niet zo dat je nergens meer wordt geaccepteerd, maar vaak betaal je wel een stuk hogere premie als op het moment negatieve schadevrije jaren hebt.
Hierdoor wordt het vrijwel onmogelijk om een goedkope autoverzekeringen te vinden waar je geaccepteerd wordt omwille van jouw negatieve schadevrije jaren.
Je moet dus op zoek naar verzekeraars die het niet erg vinden om klanten te hebben met negatieve schadevrije jaren. In de vergelijker kun je direct zien waar je aan toe bent, vul de filters in en krijg direct het goedkoopste aanbod voor jouw situatie bovenin de vergelijker te zien.
Wellicht ook interessant
Autoverzekering met negatieve schadevrije jaren vergelijken in 2023!
Laatst geupdatet op 06/06/2020