Je zult het vast wel eens gehoord hebben, Nederland staat echt bekend als een land waar veel verzekeringen worden afgesloten. Tuurlijk, dat is logisch aangezien we hier een verplichte autoverzekering en zorgverzekering moeten hebben. Maar dat zijn niet alle verzekeringen die mensen afsluiten, doorgaans heeft een gemiddelde Nederlander 8 verschillende verzekeringen.
Natuurlijk is het slim om jezelf te verzekeren als je risico loopt, maar het is lang niet altijd nodig om zo veel verschillende verzekeringen te hebben. Om je hier inzicht in te geven hebben we een aantal tips om gemakkelijk te besparen op al je verzekeringen. Een keer een kritische blik werpen op je huidige verzekeringen kan natuurlijk geen kwaad. Lees direct verder om onze handige bespaartips te bekijken.
Inhoudsopgave
1. Gebruik alleen een verzekering als je het nodig hebt
De eerste tip is direct helder. Verzeker jezelf alleen als je de kosten van de schade niet zelf kunt ophoesten. Indien je verplicht moet verzekeren zoals bij de zorgverzekering is dit natuurlijk vanzelfsprekend, maar eventueel heb je aanvullende modules aan staan die helemaal niet nodig zijn
Denk eens goed na over elke verzekering, heb je deze echt nodig? Of kun je die rekeningen eigenlijk zelf betalen, ook als de schade wat hoger is. Indien je dit namelijk kunt is het vaak voordeliger om jezelf niet te verzekeren. Het bedrag dat je bespaart kun je ook maandelijks apart zetten om de verzekering vervolgens op te zeggen.
Stel dat je een tientje extra betaald voor een tandartsverzekering, dan betaal je jaarlijks 120 euro. Doorgans betaal je voor een normale controle, reiniging en een foto gemiddeld 60 euro.
Als je een gezond gebit hebt en vrijwel nooit naar de tandards hoeft is het dus onzin om aanvullend te verzekeren. Je kunt al makkelijk 60 euro besparen door deze keuze te maken.
2. Oververzekeren heeft weinig nut
Oververzekeren is eigenlijk maar zonde. Als je bijvoorbeeld een inboedelverzekering hebt afgesloten met een totale dekkingswaarde van € 80.000,- terwijl je inboedel maar € 60.000 waard is betaal je een hoge premie die bij de dekkingswaarde hoort. Een ding veranderd niet, de uitkering van de inboedelverzekering blijft maar 60.000 waardoor je maandelijks geld weggooit.
Oververzekeren gebeurt vaak ook bij een autoverzekering omdat er allerlei diensten worden afgesloten die de maandelijkse premie sterk verhogen. Heb je het gevoel dat je oververzekerd bent? Maak dan een vergelijking en stel de dekking bij om te kijken wat je voor je polis hoort te betalen.
3. Collectief verzekeren is lang niet altijd voordelig
Je ziet vaak dat ledenorganisaties of werkgevers afspraken hebben gemaakt met verzekeraars over collectieve voordelen. Denk bijvoorbeeld aan een zorgverzekering die via een voetbalclub wordt aangeboden aan leden. Een lid van een club krijgt dan voordeel, dat lijkt in de eerste instantie misschien interessant, maar in de realiteit krijg je vaak dekkingen die je helemaal niet nodig hebt waardoor je te veel betaald.
4. Verzekeringspremie jaarlijks betalen
Als je de mogelijkheid hebt kun je de verzekeringspremie het beste in een keer betalen. Doorgaans krijg je dan een behoorlijke korting op je premie. Als je de zorgverzekering premie in een jaar voorruit betaalt krijg je vaak een korting van 1 tot 3%. Het grootste voordeel blijft natuurlijk het in een keer betalen, daardoor heb je de toeslag die geld voor maandelijkse betalingen uitgesloten waardoor je kosten kunt besparen.
5. Verhoog je eigen risico als je de kans hebt
Het is erg slim om je eigen risico te verhogen als je hoogstwaarschijnlijk geen aanspraak gaat maken op een verzekering. Maak je bijvoorbeeld weinig gebruik van zorg? Dan is het slim om je eigen risico te verhogen, je kunt dan makkelijk kortingen krijgen die kunnen oplopen tot 25 euro per maand. Toch is het bij deze optie wel belangrijk dat je maandelijks wat geld apart zet om eventuele schade te dekken.
6. Sluit je verzekeringen nooit af bij een verzekeraar
Het kan zijn dat je een mooie pakketkorting krijgt aangeboden van een verzekeraar. Dit gebeurt meestal als je meerdere verzekeringen bij een partij wil afsluiten. Het lijkt daardoor dat je makkelijk kunt besparen op verschillende premies, maar dit is lang niet altijd het geval.
We raden je aan om altijd even een vergelijking te maken tussen alle verschillende verzekeringen. De kans is groot dat je een stuk goedkoper uit bent als je verschillende verzekeraars kiest, dat komt omdat veel verzekeraars concurreren op verschillende producten. Wil je de beste deal? Vergelijk dan alle verschillende aanbieders van elke verzekering.
7. Zorg er voor dat je geen dubbele dekking hebt
Het kan voorkomen dat je een dubbele dekking hebt. Dat betekent dat je door verschillende polissen voor hetzelfde risico wordt gedekt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je verzekerd bent voor rechtsbijstand, autopech en medische kosten in het buitenland.
Dat is zonde want je kunt deze schadeposten gemakkelijk met 1 polis afdekken. Lees daarom altijd goed de voorwaarden van iedere verzekering door om te kijken of je nog een extra dekking nodig hebt van een ander soort verzekering.
8. Doe elk jaar aan verzekeringen vergelijken
Het komt niet vaak voor dat je premiekorting ontvangt omdat je een oude klant bent van een verzekeraar. Daarbij loop je de kans dat de deal van vorig jaar een stuk minder goed is als dit jaar door veranderingen in de markt.
We raden je dus aan om ieder jaar alle verzekeringen te vergelijken om altijd de scherpste deal te krijgen. Ook kan het zijn dat je als nieuwe klant weer voordelen kunt benutten die je niet kan gebruiken als trouwe klant.
Het kan jaarlijks behoorlijk lonen, we zien dat mensen jaarlijks tot 600 euro kunnen besparen op hun verzekeringen door goed te vergelijken.
Direct besparen op je premie?
Direct weten waar je aan toe bent en gemakkelijk kosten besparen op al je verzekeringen? Bekijk dan direct alle beschikbare verzekeraars en begin met onafhankelijk verzekering vergelijken.
Laatst geupdatet op 12/08/2019