Selecteer een pagina

Samenwonen inboedelverzekering, wat moet je doen met je polis als je gaat samenwonen

aug 21, 2019 | 0 Reacties

Een inboedelverzekering en samenwonen is gelukkig niet al te ingewikkeld. Als je gaat samenwonen kun je de inboedel van jou en je partner namelijk samenvoegen. Op dat moment is er sprake van een gezamenlijke inboedel op 1 adres. Dat betekent overigens wel dat een van de beide partners de inboedelverzekering kan opzeggen. Als dat gebeurt is kan de partner van wie de inboedelverzekering wordt gehouden, de ander op zijn of haar polis laten bijschrijven door de verzekeraar.

Je situatie veranderd, zorg er voor dat je goed rond kijkt

Het is natuurlijk wel goed om te kijken wel inboedelverzekering bij samenwonen het beste bij je past. Je moet er namelijk één inboedelverzekering opzeggen, het is dus verstandig om te kijken bij welke verzekeraar je de beste dekking hebt, en welke premie maandelijks het beste bij je past. Je moet er namelijk wel rekening mee houden dat bij samenwonen de verzekerde waarde hoger zal worden. Velen kiezen voor de goedkoopste verzekering dekking.

Dat komt omdat je bij samenwonen uiteraard een grotere inboedel hebt gekregen. Daardoor is de waarde van de inboedel gestegen en heb je een ruimere inboedel dekking nodig. Je kunt de nieuwe waarde vaststellen door gebruik te maken van een inboedelwaardemeter of inboedellijst.

Inboedelverzekering samenwonen zonder samenlevingscontract

Sommige mensen vragen ons of je een andere inboedelverzekering samenwonen zonder samenlevingscontract nodig hebt. Dat is niet het geval, ook in deze regeling kun je over dezelfde rechten en polissen beschikken als bij iemand met een samenlevingscontract.

Verzekeraars doen soms lastig

Het komt nog wel eens voor dat verzekeraars zeggen dat je de polis niet zomaar mag opzeggen. De inboedel kan namelijk gewoon verhuizen, de verzekering die dan het langste loopt moet gaan doorlopen. De andere polis kun je opzeggen, het is wel belangrijk om een kopie van de inboedelverzekering die het langste loopt mee te sturen.

De verkeersregel bij samenwonen inboedelverzekering

Gelukkig is het tegenwoordig goed geregeld tussen verzekeraars, de inboedelverzekering samenwonen kan namelijk worden opgezegd door de zogenaamde verkeersregel. Deze regel geeft je toestemming om zelf te kiezen welke inboedelverzekering je wil houden en welke opgezegd kan worden, het is slim om de verzekeraar zelf te wijzen op deze regel. Ze zullen het namelijk niet vanzelf aanbieden omdat je gaat samenwonen. Vooral volhouden dus als de verzekeraar moeilijk doet.

Inboedelverzekering samenwonen, vergelijk alle nieuwe polissen

Tegenwoordig kun je de meeste inboedelverzekeringen overigens na het eerste jaar iedere dag opzeggen. Als je dus al langer dan een jaar over een polis beschikt kun je op ieder moment opzeggen. De verzekering stopt dan 1 maand later, het kan ook zijn dat je beschikt over een polis die je altijd kan opzeggen zonder opzegtermijn.

Een inboedelverzekering samenwonen afsluiten is vaak voordeliger dan een van de beide door laten lopen. Dat is zeker het geval als je inboedelverzekering al een paar jaar doorliep. Als je dus gaat samenwonen raden we je aan om een vergelijking te maken om te zien of je nieuwe polis voordeliger afgesloten kan worden.

    Samenwonen en inboedelverzekering afsluiten

    Ben je gaan samenwonen en beschik je nog niet over een dekking voor je inboedel? Wellicht is het slim om hier eens over na te denken. Tel de waarde van beide inboedels namelijk maar eens op. Grote kans dat deze waarde aanzienlijk hoog ligt. Maak de keuze voor inboedelverzekering vergelijken en beschik over de best passende dekking voor de wensen van beide.

    Inboedelverzekering en samenwonen vergelijken in 2023!

    Laatst geupdatet op 05/06/2020