Selecteer een pagina

Waar kan ik een klacht indienen over een verzekeraar of verzekering in Nederland?

aug 12, 2019 | Verzekeringen | 0 Reacties

Als je een klacht wil indienen over een verzekering dient dit eerst kenbaar gemaakt te worden aan een verzekeraar. Als de klacht niet goed is opgelost in de ogen van de verzekerde dan is het mogelijk om het probleem kenbaar te maken aan een organisatie.

Je kunt namelijk een klacht indienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening ofwel het Kifid.
Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening is een onafhankelijk partij die een Financiële Ombudsman en Geschillencommissie beschikbaar stelt.

Deze kunnen een oordeel geven over het geschil tussen de consument en verzekeraar. Het KiFID is gespecialiseerd in bemiddeling en beslissing rondom verzekeringen. Alle verzekeraars in de Nederlandse markt zijn aangesloten bij het KiFID en VvV.

Hoe kan ik een klacht indienen over een verzekeraar

Als je ontevreden bent over de manier waarop een klacht is afgehandeld door de verzekeraar, of je het niet eens bent met de mening van een verzekeraar is het mogelijk om een brief te sturen naar het KiFID. Zodra je de klacht hebt ingediend begint het volgende proces om te kijken naar een oplossing.

De Financiële Ombudsman neemt de klacht in behandeling en gaat op zoek naar een oplossing voor het conflict. Als de oplossing niet bevredigend is voor de verzekerde dan is het nog mogelijk om naar de Geschillencomissie te stappen. In een uiterst geval kan er ook nog een beroep worden gedaan op de Comissie van Beroep.

Belangrijke regel van het KiFID

Het KiFID heeft een belangrijke regel. Een klacht moet namelijk altijd eerst door de verzekerde bij de verzekeraar zelf neer worden gelegd.

Als de klacht is afgehandeld en dit nog niet voor een oplossing zorgt in de ogen van een consument, dan kan het KiFID worden ingeschakeld. Let op, er moet een termijn van 3 maanden zijn verstreken nadat de verzekeraar zich heeft uitgesproken over de klacht.

Vroeger was het nog wat anders geregeld in Nederland. Je had toen de beschikking over diverse klachteninstituten voor allerlei dienstverleners. Denk bijvoorbeeld aan verzekeraars, banken, tussenpersonen en vermogensbeheerders. Deze dienstverleners hadden allemaal een apart klachtenloket.

Een centraal klachtenloket financiële dienstverlening

Daar is verandering in gekomen sinds 2007, toen zijn al deze loketten samengevoegd tot een centraal klachtenloket. Dit is uiteindelijk het KiFID geworden.

Een plek waar alle klachten over financiele dienstverleners kunnen worden ingediend. Nogmaals, voordat je bij het KiFID aan kunt kloppen is het wel belangrijk dat je de klacht eerst hebt voorgelegd aan je verzekeraar of financieel dienstverlener.

Bij verzekeraars is er een uitzondering

Voor klachten over verzekeraars is er echter nog een uitzondering. Als de klacht over het gedrag van een verzekeraar gaat, zal deze eerst behandeld worden door de Tuchtraad Assurantiën van het Verbond van Verzekeraars.

Je kunt daar niet zelf naartoe stappen, je klacht wordt daar direct ingebracht door het KiFID. Deze aparte organisatie is opgezet om extra aandacht te geven aan de goede naam, het aanzien van en het vertrouwen in de verzekeringsbranche.

 

 

Direct besparen op je premie?

Direct weten waar je aan toe bent en gemakkelijk kosten besparen op al je verzekeringen? Bekijk dan direct alle beschikbare verzekeraars en begin met onafhankelijk verzekeringen vergelijken.

Laatst geupdatet op 12/08/2019