Selecteer een pagina

Hoe zit het met de verzekeringspremie? Waar moet je allemaal op letten en welke kosten worden er gemaakt?

aug 12, 2019 | Verzekeringen | 0 Reacties

We krijgen regelmatig vragen over de verzekeringspremie. Zo zijn mensen op zoek naar informatie over de betalingen van premie, de betalingsregels en ook komt het regelmatig voor dat mensen meer willen weten over de assurantiebelasting die in de premie verwerkt zit. Om je op weg te helpen hebben we een artikel gemaakt dat een hoop antwoorden geeft op vragen rondom de verzekeringspremie. 

Hoe zit het met de betaling van een verzekering premie?

Doorgaans betaal je de verzekeringspremie in een aantal termijnen. Je kunt meestal zelf kiezen of je dit per jaar, maand of per kwartaal wil doen. Over het algemeen is de volgende regel van kracht: Hoe minder termijnen, hoe hoger de korting op je premie. Als je de premie in een keer betaald ben je meestal goedkoper uit in vergelijking met een maandelijkse betaling.

Als je bezig bent met verzekering vergelijken kun je heel makkelijk aangeven wat de gewenste betalingstermijn van je premie is. De premies die dan zichtbaar worden zijn aangepast op je gewenste betalingstermijn, als je de mogelijkheid hebt kun je de premie het beste in een keer overmaken. Dat kan al snel 25 tot 30% korting opleveren.

Wat als je de verzekering premie niet kunt betalen?

Je hebt volgens de Nederlandse wet altijd recht op 30 dagen tijd om de premie van je verzekering te betalen. Als dit niet lukt, dan wordt er na deze termijn een schorsing van verzekering ingesteld. De dekking wordt direct in kracht hersteld, een dag nadat alle achterstallige premies door de verzekeringsmaatschappij zijn geind.

Let op, dat is niet met terugwerkende kracht. Als je in een schorsingsperiode zit ben je in principe onverzekerd. Schades die je dan oploopt zijn dus voor eigen risico.

Als je een grote premieachterstand hebt met je autoverzekering, dan wordt op grond van de wettelijke voorschriften het kenteken afgemeld bij de Rijksdienst voor het wegverkeer. Kies je er dan toch voor om deel te nemen aan het verkeer, dan ben je onverzekerd en maak je jezelf schuldig aan een strafbaar feit.

Wat is die assurantiebelasting in de verzekeringspremie?

Je betaalt altijd assurantiebelasting aan een verzekeringsmaatschappij als onderdeel van de totale maandelijkse premie. Dit bedrag wordt door de verzekeraar vervolgens weer overgemaakt naar de overheid. De hoogte van het percentage assurantiebelasting wordt door de overheid vastgesteld.

Het tarief van de assurantiebelasting is in januari 2013 verhoogd van 9,7% tot 21%. Je betaalt de assurantiebelasting niet alleen over de premie, maar ook over de zogenoemde poliskosten. Als de verzekeraar er voor kiest om de diensten die samenhangen met de verzekering apart in rekening te brengen, dan moet daar ook belasting over worden betaald.

Is er een verzekeringspremie zonder assurantiebelasting?

Ja, er zijn verzekeringen waar geen assurantiebelasting op geheven wordt. Dat zijn de verzekeringen die te maken hebben met de dood, leven of het welzijn van de mens. Denk bijvoorbeeld aan levensverzekeringen, zorgverzekeringen of ongevallenverzekeringen.

Door de verdubbeling van de assurantiebelasting zijn de premies de afgelopen jaren natuurlijk gestegen. De hoogtes van alle premies van schadeverzekeringen zijn behoorlijk uiteenlopend, dat komt door de specifieke doelgroepbepaling en het verschil in visie tussen verzekeraars.

Wat kun je doen bij een premieverhoging?

Als er een enorme stijging van premie zichtbaar is voor je polis, dan kun je kijken of er een goedkoper alternatief op de markt beschikbaar is. Doorgaans is er altijd wel een betere dekking te krijgen tegen een scherpere premie, in de grote markten van de autoverzekeringen en zorgverzekeringen is dit maar al te goed zichtbaar.

Wat zijn poliskosten?

Je zult wellicht al ooit in aanraking zijn gekomen met de zogenoemde poliskosten. Je betaalt poliskosten voor het opmaken van je verzekeringspolis. Zie het als een soort administratiekosten die altijd in rekening worden gebracht bovenop je premie.

De poliskosten worden niet alleen in rekening gebracht bij het afsluiten van je verzekering, als je wijzigingen wil aanbrengen of als je een verzekerd object wil wijzigen dan brengt de verzekeraar poliskosten in rekening.

Als je er voor gekozen hebt om de verzekeringspremie per maand te betalen, dan kan het zijn dat je iedere maand poliskosten betaald.

Mensen die er voor gekozen hebben om de gehele premie in een jaar te betalen kijrgen vaak korting op de poliskosten. De hoogte van poliskosten wordt door de verzekeraars zelf bepaald, daaroor kan het zijn dat je bij de ene verzekeraar meer betaalt als bij een ander.

Wat zijn prolongatiekosten

Als je verzekeringspolis ten einde is gelopen ontvang je van de verzekeraar een nieuw polisblad. Op dit blad zul je de term prolongatiekosten tegenkomen, in principe betekent dit hetzelfde als de poliskosten. Deze term wordt voornamelijk gebruikt als er een verlenging van de verzekering heeft plaatsgevonden.

Direct besparen op je premie?

Direct weten waar je aan toe bent en gemakkelijk kosten besparen op al je verzekeringen? Bekijk dan direct alle beschikbare verzekeraars en begin met onafhankelijk verzekering vergelijken.

Laatst geupdatet op 29/01/2020