Selecteer een pagina

Kom hier alles te weten over de rechtsbijstandverzekering dekking in 2023!

aug 18, 2019 | 0 Reacties

We krijgen nog regelmatig vragen over de dekking rechtsbijstandverzekering, wat is er precies afgedekt door de verzekeraar? Dat kan behoorlijk verschillen omdat er een aantal opties beschikbaar zijn op het gebied van rechtsbijstandverzekeringen, zo kun je kiezen voor een pakket voor consumenten, inkomen, wonen, verkeer en recht.

Al deze polissen hebben een verschillende dekking. Om je op weg te helpen hebben we alles even op een rijtje gezet zodat je een goed beeld krijgt van de rechtsbijstandverzekering dekking. Natuurlijk wel zo fijn om te weten wanneer je de keuze maakt voor een verzekering afsluiten.

Rechtsbijstandverzekering dekking voor consument

Als consument kun je in allerlei conflicten terecht komen. Als je er dan onderling niet uit komt kan een rechtsbijstandverzekering consument en wonen een oplossing bieden. Maar hoe zit het precies met de dekking? Nou, gelukkig kun je de meeste consumentenzaken oplossen met de hulp van juristen. Deze kunnen je advies geven, bemiddelen tussen partijen, een rechtszaak starten of brieven schrijven om een procedure op te starten. De rechtsbijstandverzekering dekking is voor consumenten als volgt:

 • Schades zoals onschuld verdedigen of schade claimen
 • Een conflict met een televisieprovider oplossen
 • Familiezaken, zoals een erfenis of geboorte
 • Onderwijsinstellingen over bijvoorbeeld een aanmeldingsprocedure
 • Tuchtzaken, kosten voor psychische en lichamelijke schade

Niet alle rechtsbijstandverzekeraars dekken de bovenstaande kosten. Het is dus een goed idee om altijd de polisvoorwaarden te raadplegen of om gebruik te maken van een expert die je kan verder helpen. De rechtsbijstandverzekering vergelijken kan je hier goed bij helpen.

Dekking voor wonen

Je bent met het wonen pakket verzekerd voor conflicten over je huur- of koophuis. Het kan zijn dat je gedoe krijgt over het huren of kopen van je huis. Met deze dekking heb je allerlei conflicten rondom je huis afgedekt.

Als je een huurhuis hebt kan je al snel in een conflict terecht komen met de verhuurder, en als je een koophuis hebt kan de bouw van je nieuwe huis gedoe opleveren. De rechtsbijstandverzekering dekking is voor wonen als volgt:

 • Onenigheid hebben met de buren over overlast of de erfgrens
 • Bemiddeling bij burenruzies
 • Gedoe over het huurcontract, verdedigen na conflict

Niet alle rechtsbijstandverzekeraars dekken de bovenstaande kosten. Het is dus een goed idee om altijd de polisvoorwaarden te raadplegen of om gebruik te maken van een expert die je kan verder helpen.

Rechtsbijstand dekking voor werk en inkomen

Als het over je inkomen gaat kunnen er natuurlijk conflicten ontstaan. De rechtsbijstandverzekering werk en inkomen zorgt er voor dat je voor verschillende conflicten rondom je werk en inkomen afgedekt zijn.

Deze conflicten over je werk of inkomen kunnen door juristen worden afgehandeld. Zij kunnen je advies geven, bemiddelen of een rechtszaak opstarten indien dit nodig is. De rechtsbijstandverzekering dekking is voor inkomen als volgt:

 • Beloning, je krijgt geen bonus uitbetaald waar je recht op hebt
 • Gedoe over loon, je krijgt je salaris niet uitgekeerd
 • Contractuele problemen, je wordt onterecht ontslagen
 • Ongevallen, lichamelijke of psychische schade
 • Onschuld te verdedigen na overtreding van beroepsregels.
 • Over de opbouw of de pensioenverzekering.

Niet alle rechtsbijstandverzekeraars dekken de bovenstaande kosten. Het is dus een goed idee om altijd de polisvoorwaarden te raadplegen of om gebruik te maken van een expert die je kan verder helpen.

Dekking voor verkeer

Het komt vaak voor dat er conflicten ontstaan na een verkeersongeval. Dat is niet alleen zo met de auto, maar ook op de fiets kan het misgaan. Een rechtsbijstandverzekering verkeer geeft je de mogelijkheid om beroep te doen op je rechtsbijstand.

Het kan zijn dat je schade oploopt en dat daar onenigheid over ontstaat. Gelukkig zorgt deze dekking er voor dat de volgende conflicten worden afgedekt. De rechtsbijstandverzekering dekking is voor verkeer als volgt:

 • Alle conflicten rondom verkeer met fiets
 • Alle conflicten rondom verkeer te voet
 • Alle conflicten rondom verkeer met auto

Dekking voor fiscaal recht en vermogen

Deze dekking is uitstekend geschikt voor mensen die beleggen. Doorgaans vallen conflicten die aansluiten op deze dekking rondom je vermogen.

Niet veel mensen kiezen daarom voor deze optie, maar als je gaat beleggen of je geld laat beleggen is het wel prettig als je terug kunt vallen op juridische hulp als er iets niet goed is gegaan. Een dekking voor recht en vermogen geeft je de mogelijkheid om beroep te doen op je rechtsbijstand in de volgende gevallen.

 • Aankoop of verkoop van aandelen
 • Aankoop of verkoop van opties en effecten
 • Een opgelegde belastingaanslag

Als je er niet uitkomt kun je met deze dekking dus een beroep doen op het advies van een aantal experts. Als dat niet genoeg is kunnen de juridisch medewerkers brieven schrijven, bemiddelen of een rechtszaak opstarten.

Kun je de rechtsbijstandverzekering dekking wijzigen?

Ja, het is mogelijk om je rechtsbijstandverzekering te wijzigen. Als je de dekking wil verlagen of verhogen kun je makkelijk aan de slag bij je rechtsbijstandverzekeraar. Een rubriek toevoegen is altijd toegestaan, een rubriek stopzetten heeft meestal een maand opzegtermijn. Wil je iets veranderen? Hou dan met twee dingen rekening:

 • Als het conflict al gaande is en je daarom een dekking wil toevoegen is dit nutteloos, de bestaande conflicten zijn namelijk uitgesloten van de dekking. Lees meer over de rechtsbijstandverzekering afsluiten tijdens conflict.
 • Een andere dekking kan misschien goedkoper uitvallen bij de ene verzekeraar in vergelijking met de andere. Zorg er daarom voor dat je alle dekkingen langs elkaar gaat houden om de beste deal te krijgen

Rechtsbijstandverzekering dekking vergelijken in 2023!

Laatst geupdatet op 05/06/2020