Selecteer een pagina

Rechtsbijstandverzekering met vrije advocaatkeuze, is het mogelijk?

aug 18, 2019 | 0 Reacties

Een rechtsbijstandverzekering met vrije advocaatkeuze vinden is niet moeilijk meer. Het Europese Hof van Justitie heeft namelijk de vrije advocaatkeuze in de uitspraak van 7 november 2013 vastgelegd. Je had al het recht om zelf een advocaat te kiezen in de wet, maar in de wereld van rechtsbijstandverzekeringen was dit niet altijd het geval. Hier moest je dan ook goed op letten tijdens de rechtsbijstandverzekering afsluiten.

Vaak kon je geen eigen advocaat kiezen of was het alleen mogelijk om deze keuze in te passen bij procedures waarbij een advocaat verplicht is.

Het is niet verplicht om gebruik te maken van medewerker verzekeraar

Je ziet dat rechtsbijstandverzekeraars de juridische vraagstukken of geschillen voor de verzekerde oplossen. Om dit mogelijk te maken hebben veel verzekeraars eigen juristen en advocaten in dienst. Als er sprake is van een gerechtelijke of administratieve procedure kunnen deze medewerkers je natuurlijk ondersteunen. Maar het is niet verplicht meer om een juridische medewerker van de rechtsbijstandverzekering te kiezen .

Je mag namelijk zelf een advocaat kiezen die niet voor je rechtsbijstandverzekeraar werkt. Het kan ook zijn dat je een andere rechtens bevoegde deskundige inschakelt.

Als je bijvoorbeeld de beschikking hebt over een juridisch onderlegde vader en het komt tot een procedure waar een advocaat niet verplicht is, dan mag je je door je vader laten bijstaan. De verzekeraar moet deze kosten dan vergoeden.

Bij een rechtsbijstandverzekering met vrije advocaatkeuze mag je alleen een vrije keuze maken als de rechtsbijstandverzekeraar een juridische of administratieve procedure gaat volgen.

In de praktijk zien we het volgende

Toch zien we in de praktijk dat rechtsbijstandverzekeraars het je lastig maken als je een eigen advocaat wil kiezen terwijl deze niet verplicht is. Dat komt omdat externe hulp vaak duurder is dan gebruik maken van eigen juridische medewerkers.

Om je een idee te geven, normaliter vergoedt DAS tot € 60.000 aan externe kosten. Als een verzekerde zelf een advocaat wil inhuren terwijl dit niet nodig is wordt de vergoeding maximaal € 6.050. Zo zie je maar wat de kosten kunnen zijn van geen rechtsbijstandverzekering.

Een eigen risico en lagere vergoeding

Ook heb je nog te maken met een eigen risico van 250 euro, over het algemeen is een eigen advocaat kiezen dus een kostbare zaak omdat lang niet alle kosten worden afgedekt door de verzekeraar.

In 2013 hebben veel rechtsbijstandverzekeraars de maximumvergoeding voor externe kosten verlaagd en geldt er een eigen bijdrage. In principe is er überhaupt nog een vergoeding omdat de externe kosten niet zo mogen worden verlaagd dat de verzekerde niet meer kan kiezen.

Als je gebruik maakt van Das, Ditzo, Hema, InShared, nowGo, Unigarant, Allianz, ANWB, ASR, , Voogd & Voogd en ZLM dan wordt de vergoeding zelfs beperkt tot €3000, als een advocaat niet verplicht is.

Je mag niet zomaar een eigen advocaat inschakelen

Het is niet de bedoeling dat je als verzekerde op eigen houtje een externe partij gaat inschakelen. Je hebt eerst toestemming nodig en de opdracht nodig van de rechtsbijstandverzekeraar.

Als er nog geen procedure in gang is gezet heb je nog recht op een vrije advocaatkeuze. Als je toch zelf een advocaat inschakelt zonder toestemming worden de kosten niet vergoed.

Toestemming vragen om een eigen advocaat in te schakelen is in principe relatief eenvoudig. Je verzekeraar mag het recht op een eigen advocaat namelijk niet weigeren. Het enigste wat een verzekeraar mag is grenzen stellen aan de vergoeding. Normaliter mag je 1 keer zelf een rechtshulpverlener kiezen bij een procedure.

Hoe kun je een procedure starten?

Het is belangrijk om te weten dat de rechtsbijstandverzekeraar bepaalt wanneer de procedure gevoerd wordt. Het kan zijn dat een verzekeraar geen procedure wil voeren, terwijl jij dat als verzekerde wel wil. Je kunt in dit geval overstappen verzekering aanbieder wanneer je hiervan zeker wil zijn.

Als je dan toch door wil zetten kun je gebruik maken van de geschillenregeling, deze staat in de polisvoorwaarden vermeld. In deze regeling is opgenomen dat het geschil opnieuw wordt beoordeeld door een derde. Het advies van deze second opinion moet worden gevolgd na uitspraak.

    Rechtsbijstandverzekering met vrije advocaatkeuze vergelijken in 2023!

    Laatst geupdatet op 05/06/2020