Selecteer een pagina

Royement verzekering, wat moet je erover weten & wat houdt het precies in? | Kom er nu achter & profiteer!

jul 5, 2020 | 0 Reacties

Royement verzekering betekent dat de verzekering wordt beëindigd of opgezegd. Dit kan om een aantal redenen gebeuren, omdat je deze zelf bijvoorbeeld wil stopzetten of als de verzekeraar jouw polis stopzet.

Deze gevolgen worden in de praktijk vaak veroorzaakt doordat de premie niet op tijd is betaald, fraude of extreme schadegevallen (veel schadeclaims).

Verder op deze pagina gaan wij jou meer vertellen over royement door jezelf, royement door de verzekeraar en wat je moet doen als je verzekering is geroyeerd. Dit doen we aan de hand van voorbeelden die betrekking hebben op een autoverzekering.

Royement verzekering door jezelf

Op sommige momenten kun je de autoverzekering zelf royeren (stopzetten). Dit kan in een aantal situaties en die hebben wij hieronder voor jou op een rijtje gezet. Zo zie jij precies wanneer het mogelijk is om de autoverzekering zelf op te zeggen.

  • Jouw auto is gestolen en kan daarom niet meer verzekerd zijn
  • Wanneer jij jouw auto verkoopt of schorst
  • Wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar

Dit zijn een aantal situaties waarin jij de autoverzekering zelf kunt stopzetten.

Royement verzekering door de verzekeraar

De verzekeraar is in staat om de verzekering te royeren in verschillende situaties. Dit houdt in dat zij jouw verzekering stop kunnen zetten wanneer zij denken dat dit nodig is. Hier heeft de verzekeraar natuurlijk wel een goede reden voor nodig. Zo kunnen zij de verzekering opzeggen in de hieronder benoemde situaties.

Royement verzekering wanbetaling

Loop je achter op de premie van de autoverzekering? Een keer kan gebeuren en daarom stuurt de verzekeraar na 14 dagen een herinnering. Betaal je uiteindelijk 30 dagen na de afgesproken datum nog steeds niet? Dan wordt je gezien als wanbetaler en is de verzekeraar in staat om jouw verzekering stop te zetten.

De dekking van je verzekering vervalt dan op de datum dat zij het geld zouden moeten ontvangen. Vervolgens kan de verzekeraar een incassobureau inschakelen en als je dan alsnog betaalt geldt de dekking weer één dag na ontvangst van de premie. Betaal je de premie niet? Dan kan de verzekeraar ervoor kiezen om de verzekering definitief te beëindigen.

Royement verzekering buitengewone schades

Als je te vaak schadeclaims indient is het mogelijk dat de verzekeraar er voor kiest om de verzekering te royeren. Om zo ver te komen moet je het zelf wel heel erg bont hebben gemaakt. Dit gebeurt dan ook alleen wanneer de verzekeraar te veel risico loopt op toekomstige schades. Voordat de verzekeraar definitief gaat royeren krijg je eerst de ruimte om je verhaal te doen.

Daarnaast wordt er dan samen gekeken naar een oplossing, zodat de verzekering niet direct hoeft te worden beëindigd. Zo kunnen zij ook andere maatregelen treffen zoals een hoger eigen risico, uitsluiting van bepaalde schades of het stellen van extra preventie- of beveiligings-eisen.

Royement verzekering invordering rijbewijs

Wordt je aangehouden doordat je te hard hebt gereden of onder invloed van alcohol of drugs en de officier van justitie vordert hiervoor je rijbewijs in? Dan vervalt de dekking van je autoverzekering, omdat je dan officieel niet meer auto mag rijden. De autoverzekering blijft dan wel gewoon doorlopen en deze moet je vervolgens zelf opzeggen.

Royement verzekering fraude

Wanneer de verzekeraar vermoedt dat er sprake is van fraude, dan wordt er allereerst uitvoerig onderzoek gedaan om erachter te komen of dit daadwerkelijk zo is. Komen zij er door dit onderzoek achter dat er sprake is van fraude? Dan wordt de verzekering per direct stopgezet.

Daarnaast bestaat er een kans dat je wordt geplaatst op een zwarte lijst en dit kan negatieve gevolgen hebben voor een volgende verzekering. Hierdoor zou je namelijk alleen nog maar terecht kunnen bij een selecte en vooral dure groep verzekeraars die hoge risico’s verzekeren.

Gevolgen royement verzekering

Als je verzekering wordt geroyeerd door fraude? Dan wordt dit geregistreerd in de CIS database en deze registratie blijft maar liefst acht jaar lang staan.

Je krijgt hiervoor geen boete dus je hebt geen extra kosten royement verzekering, maar het wordt wel lastig om een nieuwe verzekeraar te vinden. Wanneer je verzekering is stopgezet door een andere oorzaak, dan is het in de meeste gevallen gewoon mogelijk om een nieuwe verzekering af te sluiten.

Maak daarvoor gebruik van de vergelijker op deze pagina, zodat je andere opties kunt bekijken voor een nieuwe verzekeraar. Daarnaast is het verstandig om de voorwaarden van verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Zo weet je namelijk precies welke verzekeraar het beste bij jouw wensen past.

Laatst geupdatet op 24/08/2020