Selecteer een pagina

Wat is een tussenpersoon voor verzekeringen precies? Heb ik perse een tussenpersoon nodig of kan ik ook alles zelf regelen?

aug 12, 2019 | Verzekeringen | 0 Reacties

Als we het hebben over een tussenpersoon of assurantie tussenpersoon spreken we over iemand die bemiddeld bij het sluiten van verzekeringsovereenkomsten.

Daarnaast verricht de tussenpersoon handelingen bij het uitvoeren van verzekeringsovereenkomsten. Denk daarbij aan het incasseren van premie en de afhandeling van eventuele schade.

Het is belangrijk dat de tussenpersoon je duidelijk informeert over de dekking en de voorwaarden van de af te sluiten verzekering. Een goede tussenpersoon zorgt er voor dat je goed geadviseerd wordt over de verschillende verzekeringen. Hij moet er voor zorgen dat de verzekeraar een beroep kan doen op een uitsluitingsgrond

Verschil tussenpersoon of direct bij verzekeraar afsluiten

Het is natuurlijk mogelijk om verzekeringen direct bij je verzekeringsmaatschappij af te sluiten. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van een intermediar. Doorgaans blijkt dat het direct afsluiten van een verzekering door zelf te vergelijken het meest voordelig is.

Toch kan het zijn dat je graag gebruik maakt van de diensten van een tussenpersoon. Zo kan je geholpen worden met bemiddeling met de verzekeraar en kun je specialistisch advies inwinnen over een bepaalde polis.

Extra zekerheid

Een tussenpersoon kan er ook voor zorgen dat je extra zekerheid inbouwt. Zo weet je zeker dat de verzekering op de correcte manier wordt aangevraagd en dat het aanvraagformulier perfect is ingevuld.

Daarnaast kan een tussenpersoon erop wijzen dat er bijvoorbeeld geen verjaringstermijnen worden overgeschreden.

Een tussenpersoon heeft een zorgplicht

In de wet is vastgelegd dat een tussenpersoon moet handelen als een redelijk bekwaam en redelijk handelend tussenpersoon.

Dat betekent dat er met zorg geadviseed moet worden en dat de bemiddeling op een professionele en eerlijke manier verzorgd wordt. De belangen van de klant dienen altijd voorop te staan bij een adviseur.

 

Tussenpersoon aansprakelijk stellen voor fouten

Ja, het is mogelijk om een tussenpersoon aansprakelijk te stellen. Dat komt omdat de tussenpersoon een speciale opleiding heeft gevolgd, daardoor is deze persoon een expert op het gebied van verzekeringen en daar worden eisen aan gesteld.

Als de tussenpersoon bijvoorbeeld zijn zorgplicht niet na komt, of een fout maakt bij een verzekering, dan is het mogelijk om de tussenpersoon aansprakelijk te stellen voor de schade. Geen zorgen, de tussenpersoon is altijd verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor dit soort gevallen.

Direct besparen op je premie?

Direct weten waar je aan toe bent en gemakkelijk kosten besparen op al je verzekeringen? Bekijk dan direct alle beschikbare verzekeraars en begin met onafhankelijk verzekering vergelijken.

Laatst geupdatet op 29/01/2020