Selecteer een pagina

Wat moet je doen met verzekeringen als je gaat scheiden? Lees alles over de zaken die je moet regelen bij een scheiding

aug 12, 2019 | Verzekeringen | 0 Reacties

Een scheiding is natuurlijk altijd vervelend, je krijgt te maken met allerlei financiele afwikkelingen en in deze zware tijd zit je ook nog met een hoop emotie. Maar hoe zit het precies met verzekeringen en een scheiding?

De bezittingen en schulden moeten namelijk verdeeld worden omdat de meeste mensen in gemeenschap van goederen zijn gehuwd, maar wat moet er met alle verzekeringen gebeuren?

Wat er precies met de verzekering moet gebeuren is van een aantal zaken afhankelijk. Vooral het type verzekering speelt een grote rol. Je kiest namelijk een verzekering om een bepaald risisco af te dekken. Gelukkig zijn de meest verzekeringen gemakkelijk te verdelen indien er sprake is van een scheiding.

Let goed op bij gekoppelde verzekeringen

Toch zijn er soms verzekeringen die aan elkaar gekoppeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan een uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering. Bepaalde verzekeringen zijn meestal wel apart per persoon verdeeld.

Denk bijvoorbeeld aan de zorgverzekering of de autoverzekering. Het is bij de laatste we aan te raden om goed te kijken naar de schadevrije jaren, degene die de auto overneemt neemt namelijk ook de schadevrije jaren mee.

De meest verzekeringen volgen het risico bij scheiden

Dat betekent dat de andere partner weer op 0 schadevrije jaren begint. Bij alle andere verzekeringen zoals een inboedel- of opstalverzekering volgt het risico.

Wie in het huis blijft wonen blijft de beschikking houden over deze polissen. Zo werkt het ook bij andere verzekeringen, een van beide houdt de aansprakelijkheidsverzekering en de andere persoon moet een nieuwe aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Lastig te verdelen verzekeringen bij scheiding

Zoals we net al aangaven is het een stuk lastiger om verzekeringen die een zekere waarde vertegenwoordigen te verdelen. Denk daarbij aan de levensverzekering, in sommige verzekeringen wordt namelijk een vermogen opgebouwd d.m.v. een kapitaal- of lijfrenteverzekering.

De waarde in deze verzekeringen moet mee genomen worden in de verdeling van de bezittingen en de schulden. Dat geldt ook voor de lijfrenteverzekering, de waarde van de verzekering kan niet verdeeld worden.

Dat komt omdat de lijfrenteverzekering gekoppeld moet blijven aan een verzekeringnemer. Doorgaans is het verstandig om een tussenpersoon of financieel adviseur te benaderen voor dit soort zaken. De fiscale afwikkeling is vaak erg ingewikkeld en niet eenvoudig zelf te doen.

Wat is een verzekering oversluiten bij een scheiding?

Als je een scheiding achter de rug hebt kan het zijn dat je wil beginnen met een verzekering oversluiten. Eigenlijk is het oversluiten niets anders als overstappen. Je zegt het ene contract op bij een verzekeraar terwijl je een vervangend contract afsluit bij een andere verzekeraar.

Dat is prettig want zo kun je gemakkelijk polissen oversluiten na de scheiding. Een lopende verzekering wordt dan direct beëindigd en de nieuwe wordt direct beschikbaar gesteld. Het prettige van oversluiten of overstappen is dat je nieuwe premie een stuk voordeliger kan zijn.

Let goed op de voorwaarden

Kijk bij het oversluiten van een verzekering niet alleen naar de premie, maar bekijk ook zeker de voorwaarden. Als je een verzekering hebt die schades niet vergoedt waarvan je wel verwacht dat deze gedekt zijn kun je flink balen. Kijk bij het oversluiten altijd naar de huidige en nieuwe situatie van je verzekeringspolis, hoe veel voordeel heb je hierbij en wat voor nadelen zitten er aan oversluiten?

 

Direct besparen op je premie?

Direct weten waar je aan toe bent en gemakkelijk kosten besparen op al je verzekeringen? Bekijk dan direct alle beschikbare verzekeraars en begin met onafhankelijk verzekeringen vergelijken.

Laatst geupdatet op 29/01/2020