Selecteer een pagina

Wat is onderverzekering en waar moet je allemaal op letten om dit te voorkomen?

aug 12, 2019 | Verzekeringen | 0 Reacties

Onderverzekering, je zult er misschien al wel eens over gehoord hebben. Om je een goed beeld te geven van wat onderverzekering is hebben we een voorbeeld. Als het gedekte bedrag waar je je inboedel voor verzekerd hebt lager ligt dan de actuele nieuwwaarde kan het zijn dat je niet alles vergoed krijgt.

Bij onderverzekering krijg je namelijk slechts een evenredig deel van de schade vergoed. Als de werkelijke nieuwwaarde 5% hoger ligt dan het verzekerde bedrag krijg je bij schade dus maar 95% van de nieuwwaarde.

Ook bij een kleine schade is dit het geval. Onderverzekeren kan je dus behoorlijk veel geld kosten, en dat is zonde want het verschil in maandelijkse premie om de dekking hoog genoeg te houden is vaak minimaal.

Hoe voorkom je onderverzekering

Het vaststellen van het juiste verzekerde bedrag voor een schadeverzekering is dus van groot belang en wordt regelmatig onderschat.

Een te laag verzekerd bedrag heeft namelijk tot gevolg dat je schade maar gedeeltelijk wordt vergoed, een uitkering van schade wordt namelijk pro-rata uitgekeerd. Dat betekent dat de schadevergoeding afhankelijk is van het verzekerde bedrag ten opzichte van bijvoorbeeld de herbouwwaarde van een huis.

Voorbeeld onderverzekering

Stel dat je een huis hebt verzekerd voor €100.000 terwijl de herbouwwaarde €200.000 bedraagt, dan krijg je de schade dus maar voor de helft uitgekeerd. In het geval van een woning kan dat een echte catastrofe zijn. Onderverzekering kan dus erg gevaarlijk zijn en moet ten alle tijde voorkomen worden.

Je kunt onderverzekering voorkomen door het juiste verzekerde bedrag vast te stellen. Dat is niet alleen voor jou als verzekerde van groot belang, maar ook voor de verzekeraar.

Verzekeraars helpen je tegenwoordig goed

Gelukkig bieden veel verzekeraars tegenwoordig goede hulp bij het vaststellen van het verzekerde bedrag. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van waardemeters die je kunt invullen voor woonverzekeringen, je krijgt dan een aantal vragen over je huis, gezinssamenstelling, leeftijd en inkomen.

Als je deze vragen hebt beantwoord kan er een verzekerd bedrag aanbevolen worden door de verzekeraar. Als je dit verzekerde bedrag aanhoudt, dan kan de verzekeraar zich bij schade niet beroepen op onderverzekering.

Er is een grote verandering zichtbaar bij onderverzekering

We zien de afgelopen tijd nog een grote verandering, tegenwoordig worden er namelijk behoorlijk wat verzekeringen aangeboden zonder verzekerde bedragen. Het kiezen van het juiste verzekerde bedrag is namelijk een behoorlijk arbeidsintensieve klus voor verzekeraars en verzekeringnemers.

Hoe werkt het tegenwoordig bij verzekeraars?

Daarom kiezen steeds meer verzekeraars er voor om niet meer met verzekerde bedragen te werken. Je vraagt jezelf misschien af, hoe werken verzekeraars dan precies? Tegenwoordig wordt er gewoon gesteld dat een inboedel standaard verzekerd is tot een bedrag van bijvoorbeeld €100.000.

In de praktijk blijkt dat 95% van de huishoudens niet met de inboedel of het woonhuis boven deze bedragen uit komen waardoor onderverzekering praktisch onmogelijk wordt gemaakt. De maximale vergoedingen kun je altijd terugvinden op het polisblad.

 

Direct besparen op je premie?

Direct weten waar je aan toe bent en gemakkelijk kosten besparen op al je verzekeringen? Bekijk dan direct alle beschikbare verzekeraars en begin met onafhankelijk verzekering berekenen.

Laatst geupdatet op 12/08/2019