Selecteer een pagina

Balsemen, wat is het eigenlijk? Kom alles te weten over de lichte balseming & thanatopraxie

Wat is balsemen?

Nu de balsemen betekenis is uitgelegd is de vraag wat is het nou eigenlijk? Het balsemen van een lichaam zorgt ervoor dat deze langer in goede conditie verkeerd. Het balsemen van een overledene gebeurt door een conserverende vloeistof via het bloedvatenstelsel in te brengen.

Deze vloeistof genaamd formaline zorgt ervoor dat de eiwitten die het lichaam bevat maar lastig vergaan, op deze manier wordt de natuurlijke ontbinding van het lichaam vertraagd. De formaline zorgt ervoor dat dat het lichaam langer in een goede staat blijft, ook het gezicht wordt minder snel wit.

De mate van gebruik van de conserverende vloeistof die wordt gebruikt bij het balsemen na overlijden bepaalt hoe lang of kort het lichaam in goede staat blijft.

Balsemen lichaam: de mogelijkheden

Een lichaam balsemen na overlijden kan op twee manieren gedaan worden, namelijk door het normale balseming of door lichte balseming dit wordt ook wel thanatopraxie genoemd.

Normaal balsemen lichaam

In bijna alle standaard gevallen is normale balseming verboden. Bij het normaal balsemen na overlijden wordt er een hoge concentratie van de conserverende vloeistof toegepast. Door de hoge concentratie kan het lichaam tot 3 weken lang geconserveerd worden. Op deze manier balsemen wordt eigenlijk alleen gedaan in speciale situaties.

Waarom is balsemen verboden? Dit heeft te maken met het milieu. Bij de uitzonderingen kunt u denken aan situaties waarin een lichaam wordt gedoneerd aan de wetenschap, wanneer een begrafenis uitgesteld moet worden, of bij het overlijden van een lid van een koninklijke familie. Op de normale manier een overledene balsemen is dus niet voor iedereen weggelegd.

Thanatopraxie (lichte balseming)

Het balsemen van een lichaam op deze manier komt een stuk vaker voor dan de eerder genoemde. De formaline wordt bij lichte balseming in een kleinere concentratie toegepast. Op deze manier kan het lichaam lang genoeg geconserveerd blijven voor de familie om een gepaste uitvaart te regelen en te nemen.

De verschillen tussen normaal balsemen en thanatopraxie

Het verschil tussen de twee methodes van balsemen na overlijden zit hem alleen in de hoeveelheid die wordt gebruikt. Toch zijn er voor de normale balseming van het lichaam strengere regels. Het op de normale manier van balsemen van een lichaam is namelijk niet voor iedereen weggelegd.

Het is alleen toegestaan bij een lichaam als deze lid is van de koninklijke familie, wanneer het lichaam gebruikt mag worden voor de wetenschap of wanneer de overledene naar het buitenland gebracht moet worden.

Als laatst kan de minister van Volksgezondheid de bevoegdheid geven om normale balseming te gebruiken.

Balsemen overledene: de behandeling

een lijk balsemen begint door de overledene te ontdoen van zijn of haar kleding, waarna deze ook gewassen wordt. Hierna wordt er gekeken naar de toestand van het lichaam en welke vloeistoffen er het best gebruikt kunnen worden. Wanneer een lichaam bijvoorbeeld is aangetast door een leverziekte en de huid is hierdoor geel geworden dan zal dit worden verminderd door een speciale combinatie van vloeistoffen.

Toedienen van de injectie

Het balsemen gebeurt via de slagader, er wordt een toegang gecreëerd net boven het sleutelbeen waardoor de slagader kan worden voorzien van buisjes. Later wordt er via dezelfde slagader een injectie geplaatst deze injectie zorgt ervoor dat eerst het lichaam en daaropvolgend het hoofd gebalsemd worden. Tijdens de injectie wordt het bloed opgevangen door een drainage slang die het bloed naar speciale containers verplaatst.

De hoeveelheid conserveringsmiddel wat toegediend moet worden is voor elke persoon anders afhankelijk van bijvoorbeeld lengte en gewicht. Gemiddeld gezien wordt er ongeveer 7 liter toegepast bij het balsemen van een lichaam.

Er zijn verschillende vloeistoffen waarmee het balsemen mee voltooit kan worden ook deze kunnen weer in verschillende samenstellingen en concentraties toegepast worden. De vloeistof bevat de vloeistof methanol en formaldehyde.

Masseren van ledematen

Wanneer de injectie wordt toegediend worden de ledematen gemasseerd, op deze manier wordt de vloeistof op een optimale manier heel het lichaam rond gecirculeerd.

Na verloop van tijd zal het lichaam van kleur veranderen, deze wordt minder wit en grijs en zal er natuurlijker uit komen te zien. Niet alle verkleuringen zullen vervagen, wijnvlekken en blauwe plekken zullen vaak nog te zien zijn.

Verwijderen bloed en toedienen tweede injectie

Na het injectie werk wordt er een sneetje in de onderbuik gemaakt, door middel van een apparaat wordt er via deze snee voor gezorgd dat al het bloed en vocht uit het lichaam wordt gezogen. Hierna wordt met een tweede injectie een formaldehyde bevattende vloeistof ingespoten.

Deze vloeistof zorgt ervoor dat er in de organen geen bacterierijk vocht ontstaat. Als dit allemaal is voltooit zullen de sneetjes weer worden gedicht en worden ze onzichtbaar gemaakt. De eerste injectie is wordt niet altijd uitgevoerd via de slagader er zijn nog veel meer (slag)aderen die gekozen kunnen worden om gebruik van te maken.

Balsemen overledene, wat zijn de voor- en nadelen

Voordelen

 • Het lichaam kan langer in goede conditie worden bewaard, zowel thuis of bij een uitvaartcentrum.
 • Doordat de ontbinding wordt tegengegaan blijft het lichaam langer mooi
 • In bijna alle gevallen is er geen koelinstallatie nodig
 • Verkleuringen van het lichaam worden tegengewerkt en weggewerkt
 • Het lichaam voelt niet koud aan
 • Make up kan makkelijker en beter worden toegepast, hierdoor zullen tekenen van ziekte makkelijker weggewerkt kunnen worden.
 • Het lichaam zier er bij de opbaring beter uit dan wanneer het gekoeld wordt na overlijden.

Nadelen

 • Voor nabestaanden kan een lichaam in goede conditie het overlijden vaak nog onbegrijpelijker maken
 • Voor de thanatopraxie die een paar uur in beslag neemt, moet het lichaam naar het uitvaartcentrum worden vervoerd, dit kost vaak geld.
 • Balsemen van een lichaam kost geld.

Balsemen lichaam en de effecten ervan op het milieu

In Nederland zijn er nog meer weinig onderzoeken gedaan naar de effecten van het balsemen van een lichaam voordat deze wordt begraven of gecremeerd. In het buitenland wordt er al vele jaren gebruik gemaakt van balsemen, ook zijn daar mee onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van balseming op het milieu.

Cremeren

In Nederland hebben crematoria zich aan strenge regels te houden wat betreft luchtfilters. Met deze hoge standaard is het in Nederland geen probleem om de chemicaliën op te vangen bij het cremeren van een lichaam na balseming. De belasting die het milieu ondervind hiervan is minimaal.

Begraven

Het lichaam zal als wanneer het onder de grond ligt vanzelf weer de natuurlijke ontbinding in gang zetten, dit gebeurt al kort na de begrafenis. De chemicaliën die bij het balsemen zijn gebruikt zullen dan onder de grond vrijkomen. De helft hiervan breekt als snel af door het ontbindingsproces.

De overgebleven chemicaliën worden in de volgende vier jaar achttien keer kleiner dan dat ze waren, nog zes jaar later zullen ze negenhonderd keer zo klein zijn. Deze hoeveelheden zijn dermate klein dat ze het milieu niet belasten.

Lichaam balsemen kosten, wat kost de balseming van een lichaam?

Wat kost balsemen nou eigenlijk? Omdat er maar weinig mensen te maken krijgen met de normale balseming en deze balsemen prijs, worden alleen de balsemen prijs van lichte balseming en de thanatopraxie kosten hier besproken.

De thanatopraxie kosten liggen meestal tussen de 500 en 750 euro, aanvullende kosten kunnen nog in rekening worden gebracht. hierbij kan het gaan om kosten van vervoer of de kosten die verbonden worden aan het gebruiken van een uitvaartcentrum.

Balsemen overledene, wat moet u er nog meer over weten?

Balseming wordt vaak uitgevoerd zodat er meer tijd is voor familie en/of vrienden om thuis afscheid te nemen van de overledene. Ook het langer willen uitstellen van een begrafenis of crematie kan een reden zijn. De extra tijd die een overledene balsemen geeft is ongeveer 10 dagen, hierna worden de effecten minder zichtbaar.

Het is voor iedereen mogelijk om zijn of haar lichaam te laten balsemen, het proces duurt z’n twee uur en vind altijd plaats in een uitvaartcentrum. Wanneer de balseming plaats vind in het uitvaartcentrum mag u daar als bekende van de overledene niet bij zijn, wel is dit een optie bij het verzorgen. U kunt door een verzekering afsluiten dit mogelijk maken.

Het lichaam van de overledene mag alleen op een natuurbegraafplaats begraven worden wanneer de gebruikte holtevloeistof formaldehyde-vrij is, deze vloeistof wordt ingebracht om de organen te conserveren. Ook mag het lichaam balsemen na overlijden niet zomaar door iedere uitvaartverzorger gedaan worden. De behandeling moet worden uitgevoerd door een daarvoor opgeleide thanatopracteur.

Direct weten wat de beste optie voor u is?

Heeft u zichzelf ingelezen over balsemen, maar wilt u direct weten waar u aan toe bent? Het is bij ons mogelijk om gemakkelijk kosten te besparen op uw uitvaartverzekering! Bekijk direct alle beschikbare verzekeraars en begin met onafhankelijk uitvaartverzekering vergelijken

Aanbieders vergelijken in 2023

Waardering

8.9 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 6.651

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 7,36

 Voordelige natura uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.4 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 6.500

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 7,48

✓ Natura uitvaartverzekering

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

7.5 / 10

★★★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

7.2 / 10

★★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.500

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 14,19

Niet online afsluitbaar

Waardering

6.5 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 14,53

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 01-02-2021

Laatst geupdatet op 05/06/2020

 • adana escort
 • adana bayan escort
 • adıyaman escort
 • adıyaman bayan escort
 • afyon escort
 • afyon bayan escort
 • amasya escort
 • amasya bayan escort
 • aksaray escort
 • aksaray bayan escort
 • antalya escort
 • antalya bayan escort
 • bilecik escort
 • bilecik bayan escort
 • bingöl escort
 • bingöl bayan escort
 • bitlis escort
 • bitlis bayan escort
 • burdur escort
 • burdur bayan escort
 • çanakkale escort
 • çanakkale bayan escort
 • çankırı escort
 • çankırı bayan escort
 • diyarbakır escort
 • diyarbakır bayan escort
 • düzce escort
 • düzce bayan escort
 • elazığ escort
 • elazığ bayan escort
 • eskişehir escort
 • eskişehir bayan escort
 • giresun escort
 • giresun bayan escort
 • kahramanmaraş escort
 • maraş bayan escort
 • kayseri escort
 • kayseri bayan escort
 • konya escort
 • konya bayan escort
 • kütahya escort
 • kütahya bayan escort
 • manisa escort
 • manisa bayan escort
 • osmaniye escort
 • osmaniye bayan escort
 • sakarya escort
 • sakarya bayan escort
 • samsun escort
 • samsun bayan escort
 • uşak escort
 • uşak bayan escort
 • van escort
 • van bayan escort
 • zonguldak escort
 • zonguldak bayan escort
 • trabzon escort
 • trabzon bayan escort
 • sivas escort
 • sivas bayan escort
 • tekirdağ escort
 • tekirdağ bayan escort
 • ankara escort
 • ağrı escort
 • ardahan escort
 • artvin escort
 • aydın escort
 • balıkesir escort
 • bartın escort
 • batman escort
 • bayburt escort
 • bolu escort
 • çorum escort
 • denizli escort
 • edirne escort
 • erzincan escort
 • erzurum escort
 • gaziantep escort
 • gümüşhane escort
 • hakkari escort
 • hatay escort
 • ığdır escort
 • izmir escort
 • karabük escort
 • karaman escort
 • kars escort
 • kastamonu escort
 • kırıkkale escort
 • kırklareli escort
 • kırşehir escort
 • kilis escort
 • izmit escort
 • mardin escort
 • mersin escort
 • muğla escort
 • muş escort
 • nevşehir escort
 • niğde escort
 • ordu escort
 • rize escort
 • siirt escort
 • sinop escort
 • urfa escort
 • şırnak escort
 • tokat escort
 • tunceli escort
 • yalova escort
 • yozgat escort
 • adana escort
 • ankara escort
 • antalya escort
 • aydın escort
 • balıkesir escort
 • bursa escort
 • çanakkale escort
 • denizli escort
 • elazığ escort
 • erzurum escort
 • eskişehir escort
 • gaziantep escort
 • izmir escort
 • bursa escort
 • ankara escort
 • antalya escort
 • istanbul escort
 • konya escort
 • mersin escort
 • samsun escort
 • maltepe escort
 • van escort
 • eskisehir escort
 • mersin escort
 • alanya escort
 • adana escort
 • atasehir escort
 • atasehir escort
 • ankara escort
 • tuzla escort
 • bursa escort
 • manavgat escort
 • istanbul escort
 • erzurum escort
 • samsun escort
 • giresun escort
 • buca escort
 • gaziantep escort
 • kayseri escort
 • malatya escort
 • konya escort
 • trabzon escort
 • didim escort
 • malatya escort
 • urfa escort
 • diyarbakir escort
 • elazig escort
 • kartal escort
 • izmir escort
 • adana escort
 • sincan escort
 • hatay escort
 • gebze escort
 • van escort
 • maltepe escort
 • canakkale escort
 • umraniye escort
 • ordu escort
 • izmir escort
 • balikesir escort
 • bahcelievler escort
 • elazig escort
 • kartal escort
 • alanya escort
 • batman escort
 • bursa escort
 • sakarya escort
 • izmir escort
 • ankara escort
 • gaziantep escort
 • diyarbakir escort
 • adana masoz
 • kocaeli escort
 • denizli escort
 • erzurum escort
 • antalya escort
 • adana escort
 • corlu escort
 • marmaris escort
 • izmir escort
 • tekirdag escort
 • kutahya escort
 • sancaktepe escort
 • afyon escort
 • esenyurt escort
 • eskort ankara
 • tokat escort
 • giresun escort
 • atasehir escort
 • cerkezkoy escort
 • basaksehir escort
 • kayseri masoz
 • diyarbakir escort
 • yalova escort
 • manisa escort
 • trabzon escort
 • aydin escort
 • ankara escort
 • izmir escort
 • aksaray escort
 • fatih escort
 • sivas escort
 • gaziantep escort
 • kahramanmaras escort