Selecteer een pagina

Een uitvaart regelen in 2023, hoe gaat het precies in zijn werk?

okt 1, 2019 | 0 Reacties

Een eigen uitvaart regelen is iets wat nog maar weinig mensen zelfstandig doen. Uitvaart zaken regelen is namelijk niet iets waar mensen op wachten tijdens de zware periode na het overlijden van een bekende. Vaak laten ze dit helemaal doen door een uitvaartondernemer. Een uitvaart regelen zonder uitvaartondernemer is dan ook niet meer zo populair maar nog steeds mogelijk.

Denkt u er toch aan om voor een groot deel zelf een uitvaart te regelen bedenk dan dat hier veel bij komt kijken. Om alle zaken die moeten gebeuren overzichtelijk te houden kunt u gebruik maken van een: uitvaart regelen checklist, alles wat een z’n checklist aan bod komt zal ook in deze tekst besproken worden.

Zelf uitvaart regelen, waar begint u?

Het regelen van een uitvaart begint vaak na het overlijden van iemand die dicht bij u staat. Na het overleden is de eerste stap die gezet wordt het melden van het overlijden bij de huisarts, de huisarts kan dan langskomen om te beginnen met het opstellen van de verklaring van overlijden.

Wanneer een persoon overlijd in het ziekenhuis zal u de huisarts niet te hoeven contacteren, in dit geval zal de behandelende arts namelijk de verklaring opstellen. Vergeet natuurlijk niet naast deze formele zaak ook vrienden en familie in te lichten over het overlijden.

Verklaring van overlijden opgesteld, en nu?

Wanneer de verklaring van overlijden opgesteld is is de tweede stap het melden van overlijden bij de gemeente waar de overledene woonde. Wanneer u dit doet kunt u een akte van overlijden ontvangen via een ambtenaar van de burgerlijke stand, in deze akte is alles vastgelegd. Omdat deze akte bij latere uitvaartzaken regelen handig of zelfs verplicht is wordt er altijd aangeraden om van deze akte een kopie te maken.

De uitvaartondernemer kan veel zaken regelen

Wanneer u de uitvaart via een uitvaartondernemer regelt zal deze vaak de aangifte bij de gemeente doen. Deze uitvaartondernemer vraagt dan vaak ook al of de overledene begraven en gecremeerd dient te worden. Het scheelt vaak moeite en tijd om deze taak door een uitvaartondernemer te laten regelen.

Voor een begrafenis of crematie moet de uitvaartondernemer beschikken over een akte van overlijden. Ook is het nodig om al snel te beslissen of u kiest voor een thuisopbaring of een opbaring in een uitvaartcentrum. Wanneer u zelf een uitvaart wil regelen dient u deze zaken in u achterhoofd te houden.

Uitvaart regelen bij leven, is er al iets geregeld?

Uitvaart regelen bij leven is iets wat veel mensen doen, dit kan in grote of kleine mate gedaan zijn, maar het is belangrijk dat hier goed naar gekeken word. Een eigen uitvaart regelen is lastig, natuurlijk is het dan handig als de overledenen al enkele beslissingen heeft genomen, dit kan u weer tijd en moeite schelen. Een ander belangrijk punt is dat u als nabestaande de overledenen het afscheid wil geven wat deze persoon voor ogen had, eventuele eerder gemaakte keuzes kunnen hierbij helpen.

Wanneer de overledene al voorkeuren had opgesteld voor zijn/haar begrafenis zijn deze vaak bekend bij de familie of uitvaartondernemer. Denk bij deze voorkeuren bijvoorbeeld aan speciale muziek of een fotocollage. Een ander aspect wat handig is om te weten voor dat u van alles gaat regelen is of de overledene over een uitvaartverzekering beschikte.

Een simpele uitvaart kost al gauw 7500 euro, het is dus handig om te weten of een deel van de uitvaartkosten kan worden teruggevraagd aan de verzekering. Een uitvaart regelen zonder verzekering kan erg duur zijn het is dan ook belangrijk dat als de overledene geen uitvaartverzekering heeft afgesloten u onderzoekt of er niet ergens anders geld is gespaard door de overledene.

Vaak is er al een wilsbeschikking of een testament

Een ander document wat vaak door de overledene is opgesteld is een testament ofwel wilsbeschikking. In dit document verdeeld de overledenen zijn of haar eigendommen, vaak gaan deze eigendommen naar familie en vrienden of goede doelen.

Denk van te voren ook al een aantal zaken die waar u rekening moet houden net voor en tijdens de uitvaart. Het is veel voorkomend dat een vriend of familielid een speech wil houden tijdens de uitvaart. Bedenk van te voren hoeveel speeches er gegeven kunnen worden en wie hier eventueel geschikt voor zijn. Het is natuurlijk handig als de uitvaartspeech van tevoren geschreven is.

Gedeeltelijk uitvaart regelen zonder uitvaartondernemer

Regelen uitvaart zonder uitvaartondernemer is dat niet erg veel werk? Jazeker een uitvaart regelen kost veel moeite en tijd, het is dus logisch als u toch voor een grotere samenwerking kiest met de uitvaartondernemer. Het is namelijk ook mogelijk om een uitvaartondernemer alleen gedeeltelijk de uitvaart te laten verzorgen.

Wanneer u opzoek bent naar een uitvaartondernemer is het belangrijk dat u de juiste kiest. Het eerste waar u op moet letten bij het kiezen van de juiste uitvaartondernemer is of de ondernemer het Keurmerk uitvaart heeft.

Dit keurmerk geeft aan dat de ondernemer voldoet aan verschillende eisen. Als de uitvaartondernemer over dit keurmerk beschikt weet u dat deze ondernemer alles netjes en goed regelt. Breng voor dat u een uitvaartondernemer aanstelt eerst de verwachten kosten van de uitvaart in beeld, op deze manier weet u wat u makkelijk zelf kunt regelen.

Het wordt aangeraden om voordat u een uitvaartverzorger kiest eerst goed onderzoek te doen en de verschillende verzorgers te vergelijken. Vaak denken nabestaanden dat ze zo snel mogelijk een uitvaartverzorger moeten kiezen en daarmee contact mee op moeten nemen, dit is niet het geval. Goed onderzoek en vergelijken van uitvaartverzorgers kan nabestaanden erg veel geld schelen.

Meer lezen over een uitvaart regelen zonder uitvaartverzekering? Lees hier dan snel meer over door op de link te klikken. 

Checklist uitvaart regelen

Zelf uitvaart regelen? Er zijn nog een heleboel meer dingen waar u aan moet denken, met betrekking tot de uitvaart zelf maar ook nevenzaken. Er zijn buiten de eerder beschreven zaken nog veel meer waar u aan moet denken voordat u zelf een uitvaart gaat regelen.

Om u zo veel mogelijk te informeren over de zaken die u moet regelen voor een uitvaart staat hieronder in een checklist beschreven aan wat voor zaken u nog meer moet denken.

Administratieve taken bij regelen van een uitvaart

Eventueel opzeggen lopende abonnementen of lidmaatschappen
Het is belangrijk om te kijken of de overledene nog lopende abonnementen of lidmaatschappen heeft. Deze zullen stop gezet moeten worden.

Onderzoeken bezit rekeningnummers

Onderzoek of de overlevende nog rekeningnummers op zijn naam heeft staan. Denk hierbij aan spaarrekeningen, rekeningen of rekeningnummers van spaarloon of levensloopsparen.

Lopende verzekeringen

Vind uit of de overledene lopende verzekeringen heeft die niet meer nodig zijn. Ook zal er gekeken moeten worden naar een eventuele uitvaartverzekering. Een uitvaart regelen zonder verzekering kan erg duur worden, hier zal dan rekening mee kunnen worden gehouden

Pensioenoverzicht

Bekijk goed hoe de overledene zijn pensioen had geregeld, en wat hier nu mee moet gebeuren.

Naam notaris waar testament ligt

Ga na bij welke notaris het testament is opgesteld en zich bevind. Dit is alleen van belang als de overledene al een testament had opgesteld.

Aanwezigheid donorcodicil

Heeft de overledene zich ingeschreven in het donorregister ? Dan is het belangrijk dit te achterhalen op deze manier zou de overledene nog levens kunnen redden met weefsel of organen.

Een adressenlijst

Er zal een adressenlijst moeten worden opgesteld, als deze nog niet door de overledene zelf is opgesteld. Deze adressen kunnen een uitnodiging ontvangen voor de uitvaart.

Begraven of cremeren

Het is belangrijk om te weten of de overledene word gecremeerd of begraven. Misschien heeft deze persoon dit zelf al eerder laten vaststellen.

Verzorging

Bij de verzorging wordt de overledene onder andere gewassen en voorzien van de goede kleren. Het is aan de nabestaanden om te kiezen wie hier bij mogen en/of willen zijn. Ook moet er nagedacht worden over onder andere de kleren en haardracht die de overledene dient te hebben.

Kist of urn

Er moet al nagedacht worden over het uiterlijk van de kist of urn waar de overledene in terecht komt.

Uitvaart openbaar of privé, locatie, tijd.

Wordt de uitvaart openbaar of mogen alleen genodigden komen? Ook zal er na moeten worden gedacht over het tijdstip en de locatie van de uitvaart.

Wensen horeca

Wat voor horeca bedrijf wordt er eventueel ingehuurd om de gasten van hapjes en drankjes te voorzien.

Rouwauto en volgauto’s

Er moet nagedacht worden over het uiterlijk van de rouwauto en het aantal van de eventuele volgauto’s.

Invulling en samenstelling afscheidsbijeenkomst

Denk van te voren na wie het afscheid samen praat en wat de invulling van het afscheid bevat denk aan dragers, muziek, sprekers.

In de uitvaart regelen checklist zijn de overige belangrijkste punten aan bod gekomen. Met deze checklist uitvaart regelen en alle informatie die in dit artikel te vinden is kunt u al de goede weg inslaan voor een geweldig afscheid van uw naasten. Uitvaartzaken regelen is niet iets wat mensen graag doen maar met de juiste planning en aandachtspunten kan het wel een stuk makkelijker worden gemaakt.

Direct weten waar u aan toe bent?

Heeft u zichzelf ingelezen over de uitvaart regelen, maar wilt u direct weten waar u aan toe bent? Het is bij ons mogelijk om gemakkelijk kosten te besparen op uw uitvaartverzekering! Bekijk direct alle beschikbare verzekeraars en begin met onafhankelijk uitvaartverzekeringen vergelijken

Aanbieders vergelijken in 2023

Waardering

8.9 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 6.651

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 7,36

 Voordelige natura uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.4 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 6.500

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 7,48

✓ Natura uitvaartverzekering

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

7.5 / 10

★★★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

7.2 / 10

★★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.500

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 14,19

Niet online afsluitbaar

Waardering

6.5 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 14,53

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 01-02-2021

Laatst geupdatet op 20/11/2020

 • adana escort
 • adana bayan escort
 • adıyaman escort
 • adıyaman bayan escort
 • afyon escort
 • afyon bayan escort
 • amasya escort
 • amasya bayan escort
 • aksaray escort
 • aksaray bayan escort
 • antalya escort
 • antalya bayan escort
 • bilecik escort
 • bilecik bayan escort
 • bingöl escort
 • bingöl bayan escort
 • bitlis escort
 • bitlis bayan escort
 • burdur escort
 • burdur bayan escort
 • çanakkale escort
 • çanakkale bayan escort
 • çankırı escort
 • çankırı bayan escort
 • diyarbakır escort
 • diyarbakır bayan escort
 • düzce escort
 • düzce bayan escort
 • elazığ escort
 • elazığ bayan escort
 • eskişehir escort
 • eskişehir bayan escort
 • giresun escort
 • giresun bayan escort
 • kahramanmaraş escort
 • maraş bayan escort
 • kayseri escort
 • kayseri bayan escort
 • konya escort
 • konya bayan escort
 • kütahya escort
 • kütahya bayan escort
 • manisa escort
 • manisa bayan escort
 • osmaniye escort
 • osmaniye bayan escort
 • sakarya escort
 • sakarya bayan escort
 • samsun escort
 • samsun bayan escort
 • uşak escort
 • uşak bayan escort
 • van escort
 • van bayan escort
 • zonguldak escort
 • zonguldak bayan escort
 • trabzon escort
 • trabzon bayan escort
 • sivas escort
 • sivas bayan escort
 • tekirdağ escort
 • tekirdağ bayan escort
 • ankara escort
 • ağrı escort
 • ardahan escort
 • artvin escort
 • aydın escort
 • balıkesir escort
 • bartın escort
 • batman escort
 • bayburt escort
 • bolu escort
 • çorum escort
 • denizli escort
 • edirne escort
 • erzincan escort
 • erzurum escort
 • gaziantep escort
 • gümüşhane escort
 • hakkari escort
 • hatay escort
 • ığdır escort
 • izmir escort
 • karabük escort
 • karaman escort
 • kars escort
 • kastamonu escort
 • kırıkkale escort
 • kırklareli escort
 • kırşehir escort
 • kilis escort
 • izmit escort
 • mardin escort
 • mersin escort
 • muğla escort
 • muş escort
 • nevşehir escort
 • niğde escort
 • ordu escort
 • rize escort
 • siirt escort
 • sinop escort
 • urfa escort
 • şırnak escort
 • tokat escort
 • tunceli escort
 • yalova escort
 • yozgat escort
 • adana escort
 • ankara escort
 • antalya escort
 • aydın escort
 • balıkesir escort
 • bursa escort
 • çanakkale escort
 • denizli escort
 • elazığ escort
 • erzurum escort
 • eskişehir escort
 • gaziantep escort
 • izmir escort
 • bursa escort
 • ankara escort
 • antalya escort
 • istanbul escort
 • konya escort
 • mersin escort
 • samsun escort
 • maltepe escort
 • van escort
 • eskisehir escort
 • mersin escort
 • alanya escort
 • adana escort
 • atasehir escort
 • atasehir escort
 • ankara escort
 • tuzla escort
 • bursa escort
 • manavgat escort
 • istanbul escort
 • erzurum escort
 • samsun escort
 • giresun escort
 • buca escort
 • gaziantep escort
 • kayseri escort
 • malatya escort
 • konya escort
 • trabzon escort
 • didim escort
 • malatya escort
 • urfa escort
 • diyarbakir escort
 • elazig escort
 • kartal escort
 • izmir escort
 • adana escort
 • sincan escort
 • hatay escort
 • gebze escort
 • van escort
 • maltepe escort
 • canakkale escort
 • umraniye escort
 • ordu escort
 • izmir escort
 • balikesir escort
 • bahcelievler escort
 • elazig escort
 • kartal escort
 • alanya escort
 • batman escort
 • bursa escort
 • sakarya escort
 • izmir escort
 • ankara escort
 • gaziantep escort
 • diyarbakir escort
 • adana masoz
 • kocaeli escort
 • denizli escort
 • erzurum escort
 • antalya escort
 • adana escort
 • corlu escort
 • marmaris escort
 • izmir escort
 • tekirdag escort
 • kutahya escort
 • sancaktepe escort
 • afyon escort
 • esenyurt escort
 • eskort ankara
 • tokat escort
 • giresun escort
 • atasehir escort
 • cerkezkoy escort
 • basaksehir escort
 • kayseri masoz
 • diyarbakir escort
 • yalova escort
 • manisa escort
 • trabzon escort
 • aydin escort
 • ankara escort
 • izmir escort
 • aksaray escort
 • fatih escort
 • sivas escort
 • gaziantep escort
 • kahramanmaras escort