Selecteer een pagina

Een gaslek en de opstalverzekering, ontvang jij een schadevergoeding?

aug 17, 2019 | 0 Reacties

Wat is een gaslek opstalverzekering en wat voor schade kun je afdekken?

Een gaslek is natuurlijk erg vervelend en bovendien gevaarlijk. Het is dus een goed idee om dit zo snel mogelijk op te lossen. Maar hoe zit het precies met een gaslek en de opstalverzekering? Nou, dat is simpel. Schade die als gevolg van een gaslek ontstaat wordt gedekt door de opstalverzekering. Om het je gemakkelijk te maken hebben we een artikel samengesteld met alle belangrijke zaken rondom de gaslek opstalverzekering.

Een gaslek ontstaat doorgaans omdat een slang niet goed is aangesloten of omdat er een scheurtje in zit. Je hoeft dit natuurlijk niet direct te merken, maar een flink gaslek ruik je meestal wel. Dat is misschien ook het gevaar, een klein lek wordt namelijk pas later ontdekt. Het komt maar wat vaak voor dat een monteur tijdens een controle ziet dat de druk te laag is, een lek is dan snel gevonden.

Gaslek in huis verzekeren

Met een gaslek opstalverzekering ben je verzekerd tegen ontploffingsschade als gevolg van een gaslek. Als je dus een kapotte vloer of muur hebt, worden de kosten om dit te repareren vergoed door de gaslek opstalverzekering. Let goed op deze dekking, de beste verzekering kan soms nog wel eens uitwijken qua dekking.

Wat moet je doen als je een gaslek ontdekt?

Als je zelf een gaslek in huis ontdekt is het belangrijk om een aantal zaken te regelen. Zorg er voor dat je het gas direct afsluit. Gebruik absoluut geen vuur en ben voorzichtig met de elektriciteit. Het is slim om je ramen en deuren snel te openen om de boel te ventileren. Daarna is het zaak dat je op zoek gaat naar het gaslek. 

Het is natuurlijk ook goed mogelijk dat het gaslek op een verborgen plek zit. Denk bijvoorbeeld onder de vloer of achter een muur. In dat geval moet je er voor zorgen dat er een monteur langs komt om het gaslek te dichten. Mocht je met een gaslek worden geconfronteerd, volg dan in ieder geval de volgende stappen:

  • Neem direct contact op de gasnetwerkbeheerder om de gastoevoer te sluiten
  • Bel een gaslek zoek bedrijf en vraag hen om direct het lek te vinden
  • Zorg er voor dat een loodgieter op basis van een lek zoekverslag de herstellingen kan uitvoeren
  • Zorg er voor dat het keuringsorganisme de leiding laat keuren
  • Zodra de leidingen worden goedgekeurd is het zaak dat je de gasnetwerkbeheerder het gas weer aansluit

Lees hiernaast nog even verder om erachter te komen via welke manieren je een gaslek kunt voorkomen. Je kunt natuurlijk ook direct alle verzekeraars met elkaar vergelijken zodat je beschikt over de voordeligste premie. Opstalverzekering berekenen loont vrijwel altijd!

Hoe kun je een gaslek voorkomen?

Een gaslek voorkomen is natuurlijk een goede zaak. Controleer alle gasaansluitingen in je huis regelmatig of laat ze iedere 2 jaar keuren. Als je kleine scheurtjes in de slang ziet kun je deze het beste vervangen of laten vervangen. Een gasslang moet doorgaans iedere 10 jaar worden vervangen.

Dit is natuurlijk in elke situatie het geval, denk ook aan andere plekken waar je gas gebruikt. Een caravan, boot of  vakantiehuisje maakt ook vaak gebruik van gas. Het is op deze locaties ook belangrijk om regelmatig slangen van het gas te checken.

Alle aanbieders vergelijken in 2023!

Laatst geupdatet op 05/06/2020