Selecteer een pagina

Hoe zit het met de inboedelverzekering en de nieuwwaarde of dagwaarde bij uitkering?

aug 16, 2019 | 0 Reacties

Veel mensen hebben bij ons nog vragen over de uitkering inboedelverzekering nieuwwaarde of dagwaarde. Om alle onduidelijkheid over deze regeling te halen hebben we een artikel met alle belangrijke zaken rondom de inboedelverzekering nieuw- of dagwaarde besproken. Daardoor weet je precies waar je aan toe bent indien de verzekering inboedel moet uitkeren.

Bijna alle verzekeraars vergoeden schade tegen nieuwwaarde

Doorgaans vergoeden bijna alle inboedelverzekeraars eventuele schade tegen de nieuwwaarde. Met de nieuwwaarde wordt overigens bedoeld dat de verzekeraars het bedrag dat nodig is om een gelijkwaardig object van een gelijkwaardige kwaliteit te verkrijgen is.

Let echter wel op, sommige verzekeraars hebben bepaalde uitzonderingssituaties, in die speciale gevallen wordt schade niet tegen nieuwwaarde vergoed maar tegen de dagwaarde of worden de herstelkosten vergoed.

Wanneer vergoed een inboedelverzekeraar niet tegen nieuwwaarde?

De gevallen waarin een inboedelverzekeraar schade niet vergoed is dus variabel en per verzekeraar verschillend. In de polisvoorwaarden kun je alle zaken vinden die over deze uitkering gaan, als je een nieuwe polis wil afsluiten raden we dan ook altijd aan om de polisvoorwaarden goed te vergelijken op eventuele uitsluitingen. In de meeste polissen komen de volgende zaken terug:

  • Schade die te repareren is wordt altijd uitgevoerd op basis van herstelkosten. Het herstel van de schade moet dan wel economisch verantwoord zijn. Dat betekent dat de herstelkosten niet hoger mogen zijn dan de nieuwwaarde voor dat de schade plaatsvond.
  • Bij brom- en snorfietsen is de uitkering altijd op basis van dagwaarde
  • Zaken die ontrokken zijn aan het gebruik waar zij voor waren bestemd. Denk bijvoorbeeld aan een televisie die je niet meer gebruikt of vervangen hebt voor een nieuw toestel.
  • Zaken van antieke waarde of spullen die zeldzaam zijn zoals bepaalde juwelen of schilderijen. Deze worden vergoed op basis van een taxatie die door een deskundige wordt uitgevoerd.

Houd nogmaals rekening met het feit dat deze zaken kunnen verschillen per verzekeraar. Het vergelijken van alle aanbieders kan je hierbij helpen. Natuurlijk kun je jezelf natuurlijk ook nog even inlezen. We beschikken ook over 10 tips voor het afsluiten van de inboedelverzekering. Wellicht kunnen deze tips je helpen in je zoektocht naar de best passende dekking.

Let goed op de 40% regeling bij uitkering

Het is ook belangrijk om te weten dat zaken waarvan de dagwaarde voor de schade minder dan 40% van de nieuwwaarde bedroeg bij uitkering gebaseerd worden op de dagwaarde.

Dat zie je vaak terug bij elektronische apparatuur zoals een oudere laptop of een oude televisie. Als de waarde op het moment van schade lager dan 40% van de nieuwwaarde is krijg je enkel de dagwaarde vergoed.

Kostbare spullen apart verzekeren

Het is goed om te zien dat dus niet alles afgedekt is met een inboedelverzekering. Je zult merken dat sommige inboedelverzekeraars bepaalde spullen uitsluiten van de relatief goedkope verzekering.

Meer weten over de inboedelverzekering dekking? Druk dan snel op de link!

Niet elke televisie of laptop wordt gedekt, ook gelden er soms maximum bedragen voor sieraden en andere kostbare spullen. Het is dus goed om te kijken welke zaken je wellicht apart wil verzekeren met een passende polis zoals een telefoon verzekering of kostbaarheden buitenshuis verzekering.

Direct besparen op je maandelijkse lasten?

Direct weten waar je aan toe bent en gemakkelijk kosten besparen op je maandelijkse vaste lasten? Bekijk of je huidige polis voor een betere premie kan of sluit een nieuwe af. Zorg natuurlijk altijd dat je alle verzekeraars goed met elkaar vergelijkt.

Alle aanbieders met elkaar vergelijken in 2023!

Laatst geupdatet op 05/06/2020