Risico’s in de bouw vaak onderschat: hoe maken we het veiliger?
Inhoudsopgave

Werken in de bouw is niet geheel zonder risico. Jaarlijks worden er duizenden ongevallen gemeld. Gelukkig gaat het meestal slechts om minimale schade. Soms ontsnappen mensen echter ternauwernood aan de dood of houden ze blijvende schade aan het ongeval over. De werkgever is hierbij vrijwel altijd verantwoordelijk. Helaas blijkt ook in veel gevallen – althans volgens de verzekeraars – dat ongevallen voorkomen hadden kunnen worden als er meer op de bedrijfsveiligheid was gelet.
Werken in de bouw vraagt om veel meer aandacht met betrekking tot de bedrijfsveiligheid. De meeste medewerkers weten in grote lijnen wel te vertellen waar ze op moeten letten, maar kunnen dit niet goed in de praktijk brengen. Het grote probleem is dat bij het werken in de bouw natuurlijk ook veel menselijke fouten gemaakt kunnen worden.
De omgeving kan nog zo veilig worden gemaakt, er wordt met gevaarlijk gereedschap gewerkt en men werkt soms op grote hoogtes. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Hoewel niet alle ongevallen voorkomen kunnen worden, zou het werk wellicht wel veiliger gemaakt kunnen worden. Maar hoe doen we dat?
Ongelukken door slecht zicht
Het lijkt misschien een beetje vreemd, maar er gebeuren jaarlijks nog tientallen ongelukken doordat er simpelweg te weinig zicht is. Bedenk goed dat er in weer en wind gewerkt is. Soms zelfs heel vroeg in de ochtend of tot in de late uurtjes. Daardoor zal er ook gewerkt worden in het donker. Belangrijk is dat men dan over de juiste verlichting beschikt om veilig te kunnen werken.
En, belangrijker nog, dat er minder schaduwwerking is op de bouwplaats. Een verkeerd lichtplan kan enorme problemen veroorzaken. Een goede bouwlamp en eventueel masten op een grote werkplaats zijn noodzakelijk om de boel te verlichten. Zo wordt de bedrijfsveiligheid in één klap verhoogd.
Werken op hoogte
Werken op hoogte blijkt één van de meest risicovolle dingen te zijn. Hier gebeuren namelijk de meeste ongelukken. Meestal door fouten die worden gemaakt. Werken op hoogte hoeft namelijk niet gevaarlijk te zijn. Echter, door verkeerd gebruik van veiligheidsmateriaal en onvoldoende kennis over veilig werken, kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan.
Het is de taak van de werkgever om het personeel beter in te lichten over de risico’s. Er moet meer bewustzijn worden gecreëerd over de wijze waarop te werk moet worden gegaan. Ook moet men over de juiste middelen beschikken om veilig werken mogelijk te maken. Denk aan collectieve en persoonlijke beschermingsmiddelen.
Daarnaast moet op de communicatievaardigheden van het personeel worden gelet. Hou er rekening mee dat in grote bedrijven ook vaak met mensen van verschillende nationaliteiten wordt gewerkt. Hierdoor kan communiceren best lastig zijn.
Dit terwijl goede communicatie bij werken op hoogte van levensbelang is. Daarom moet de werkgever de roosters dusdanig goed maken, dat de juiste mensen bij elkaar ingedeeld worden. Goede communicatiemogelijkheden moeten hierbij met stipt op nummer één staan.
Direct kosten besparen?
In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Expert
Direct besparen op je zorgverzekering?
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons



Laatst geupdatet op 22/10/2022