Selecteer een pagina

De acceptatievragen bij een autoverzekering: welke vragen kun je verwachten van autoverzekeraars

  • De verzekeringnemer: hiermee wordt bedoeld de persoon die daadwerkelijk de autoverzekering afsluit en dus automatisch iedere maand premie hiervoor betaalt, ook is dit vaak de kentekenhouder.
  • Wat je verzekerd wilt hebben: wat voor soort voertuig je precies wilt verzekeren, hier wordt duidelijk onderscheid in gemaakt door verzekeraars.
  • De premie van de autoverzekering: hoeveel je maandelijks moet betalen voor de verzekering.
  • De dekking van de verzekering: voor welke schade en omstandigheden de verzekering de kosten dekt.

Bij een aanvraag willen autoverzekeraars graag zoveel mogelijk informatie en duidelijkheid over de persoon die een autoverzekering wil afsluiten. Ze willen graag weten wat er verzekering moet worden, maar ook door wie en hoe het voertuig dat verzekerd wordt gebruikt gaat worden.

Dit betekent dat er vaak vragen worden gesteld door verzekeraars en tussenpersonen om een zo duidelijk mogelijk beeld te vormen van de mogelijke verzekeringnemer, ook wel de acceptatievragen genoemd.

Wat zijn de meest voorkomende acceptatievragen bij een autoverzekering aanvraag?

Zoals net verteld worden er een aantal acceptatievragen gesteld door autoverzekeraars als je ervoor kiest om een autoverzekering af te willen sluiten. Dit betekent dus dat je allereerst de vragen moet beantwoorden voordat de aanvraagprocedure doorgezet kan worden. Deze vragen zullen voornamelijk gaan over jou als auto, maar ook over jouw verzekeringsverleden en rij verleden.

Het is zo via de wet geregeld dat je deze acceptatievragen per se naar waarheid moet invullen, doe je dit niet dan heeft dit vaak vervelende gevolgen bij het aanvragen van een verzekering. Om het je wat duidelijker te maken hebben we hieronder de meest gestelde acceptatievragen op een rijtje gezet, zo weet je een beetje wat je kunt verwachten:

Hoelang is de auto niet verzekerd geweest?

Over het algemeen wordt er altijd gevraagd of jouw auto langer dan 14 dagen onverzekerd was sinds dat je de auto op je naam hebt staan. Deze vraag wordt vaak gesteld door verzekeraars om erachter te komen waarom de auto in deze periode niet verzekerd was.

Het komt nog steeds vaak voor dat mensen dit vergeten en ook kan er met deze vraag gecheckt worden of de potentiële verzekeringnemer eerlijk is. De verzekeraars kunnen namelijk gemakkelijk in de database van het RDW kijken om erachter te komen of je vraag naar waarheid hebt ingevuld.

Komt de verzekeraar erachter dat je hierover liegt dan wordt je aanvraag bij voorhand al niet doorgezet en wordt je dus direct afgewezen, ook kan het voorkomen dat je hierdoor een fraudemelding achter je naam krijgt in het centrale systeem van verzekeraars, waardoor toekomstige aanvragen een stuk lastiger worden.

Ben dus altijd eerlijk, ook als je er bewust voor hebt gekozen om zonder autoverzekering rond te rijden.

Ben je ooit geweigerd of is jouw autoverzekering ooit opgezegd in het verleden?

Het kan zomaar zijn dat jouw autoverzekering in het verleden is opgezegd door een andere verzekeraar, ook kan het zomaar zijn dat je al ooit eens bent geweigerd of dat er speciale voorwaarden voor jouw situatie zijn gesteld. De verzekeraars wil dit bij een aanvraag graag weten.

Door deze vraag te stellen wordt het mogelijk voor de autoverzekeraar om erachter te komen of andere verzekeraars meer weten over de potentiële verzekeringnemer. Als dit zo is dan wordt er allereerst onderzoek gedaan door de verzekeraar. Met de informatie over opzeggingen, weigeringen of speciale voorwaarden wordt er vervolgens besloten of een autoverzekering kan worden afgesloten.

Ook kan het zijn dat je al ooit eens bent geroyeerd bij een andere autoverzekering wegens wanbetaling, dan wordt het vaak een moeilijke klus om een goedkope autoverzekering te vinden.

Heb je vroeger veel schade gereden?

In principe wordt er ook altijd gevraagd of je in de afgelopen 5 jaar ooit schade hebt gereden en deze hebt geclaimd bij een andere autoverzekeraar. Het is namelijk een feit dat verzekeraars graag zo min mogelijk willen uitkeren, zo maken ze immers hun winst.

Ze willen weten hoeveel schade je hebt gereden om te bepalen wat voor risico je bent voor de verzekeraar, want hoe meer schades in het verleden, hoe meer risico je vormt. Om deze reden wordt er altijd naar gevraagd en kan er ook een overzicht gevraagd worden bonus malus registratie, dit om de negatieve schadevrije jaren in te kunnen zien.

Je krijgt vragen over schades die jij hebt toegebracht aan andere, vergoedingen van schades die je in de afgelopen 5 jaar hebt ontvangen en schades die door andere zijn aangericht.

Heb je een Nederlands en geldig rijbewijs?

Ook wordt er altijd gevraagd of je in het bezit bent van een geldig autorijbewijs. Daarnaast wordt er ook altijd gevraagd naar de geldigheid van je rijbewijs, is dit niet het geval en kom je een aanvraag doen met verlopen auto rijbewijs dan wordt je aanvraag direct afgewezen. Er kan namelijk niet bewezen worden of je officieel nog steeds in het bezit bent van een geldig rijbewijs.

Het kan ook voorkomen dat je in het bezit bent van een buitenlands rijbewijs, dit aanvraagproces loopt net weer wat anders. Bij een buitenlands rijbewijs wordt er gekeken naar het land waar je deze behaalt hebt, vervolgens wordt er met deze informatie bepaalt of je geaccepteerd of geweigerd wordt.

Sommige rijbewijzen uit landen worden namelijk niet geaccepteerd en worden niet gezien als een geldige rij bevoegdheidsverklaring.

Kan het rijden met de auto worden beïnvloedt?

Vaak krijg je ook de vraag of de rijvaardigheid kan worden beïnvloed door bijvoorbeeld gebruik van medicijnen, een handicap of ziekte.

De verzekeraar wil graag weten of dit het geval is en wil dan ook maar al te graag weten of je lichamelijke of mentale beperkingen hebt tijdens het autorijden, dit zorgt er immers voor dat het risico voor de verzekeraar omhoog gaat. Ben hier altijd eerlijk over om problemen te voorkomen.

Is er sprake van bijzondere bepaling?

Het kan zomaar zijn dat je een rijbewijs hebt met daarop een bijzondere bepaling, hiermee worden eigenlijk aantekeningen op je rijbewijs bedoeld. Dit zijn registraties die worden gemeld bij het Centraal Rijbewijzenregister, die gaan over de rijbevoegdheid van de degene die in het bezit is van het rijbewijs.

Er kan bijvoorbeeld bepaald worden door het CBR dat je enkel auto mag rijden als deze aan enkele voorwaarden voldoet, dit wordt aangegeven middels de bijzondere bepaling bij het Centraal Rijbewijzenregister.

Heb je ooit te maken gehad met een rijontzegging?

De verzekeraars willen bij een aanvraag graag weten of je in het verleden ooit te maken hebt gehad met een rijontzegging, deze krijg je namelijk niet zomaar en de verzekeraar kan hiermee grotendeels inschatten wat het rijgedrag is van de aanvrager en dus ook over het risico. Om deze reden zullen er altijd vragen gesteld worden over mogelijke rijontzeggingen.

Vaak wordt er gevraagd of je te maken hebt gehad met een rijontzegging in de afgelopen 5 jaren, ook als het gaat om een voorwaardelijke rijontzegging. Hoe korter geleden je de rijontzegging hebt gekregen, hoe lastiger het wordt om een autoverzekering af te sluiten. Dit wordt namelijk zwaar meegenomen in het uiteindelijke besluit.

Heb je een strafblad?

Ook wordt er vaak een vraag gesteld of je in het bezit bent van een strafblad. De autoverzekering en strafblad zijn namelijk niet de beste vrienden van elkaar. Verzekeraars willen graag weten of je in de afgelopen 8 jaar in contact bent geweest met justitie, is dit het geval dan ben je verplicht om aan te geven dat je over een strafblad beschikt. Kies je ervoor om een tweede bestuurder erbij te verzekeren en heeft deze een strafblad? Dan moet je dit ook aangeven.

Het is niet verplicht om per se te vermelden waarvoor je een strafblad hebt gekregen. Is het 8 jaar geleden dat je bent veroordeeld dan is het niet meer nodig om aan te geven dat over een strafblad beschikt. Ook op basis van een strafblad kan je worden ingeschat als hoger risico en kan een aanvraag worden afgewezen of aangepast met een hogere premie.

Is de auto op het moment van aanvragen al beschadigd?

Verzekeraars willen graag weten of de auto die je wil verzekeren op het moment al schade heeft. De autoverzekering sluit je namelijk af om schade in de toekomst vergoed te krijgen, zo is het niet mogelijk om schade uit het verleden te verhalen op jouw nieuwe autoverzekering.

Je moet dus bestaande schades aangeven zodat de verzekeraar weet hoe de auto er aan toe is, ook kun je zo alsnog niet schades in de toekomst claimen.

De mededelingsplicht bij de acceptatievragen

Het is volgens de wet verplicht in Nederland dat je alle acceptatievragen naar waarheid invult bij een aanvraag. De wet van bijzondere overeenkomsten wordt dit ook wel genoemd. We raden je ook altijd aan om de polis te checken op fouten als je een autoverzekering hebt afgesloten, daarnaast is het de bedoeling dat je wijzigingen van bijvoorbeeld bestuurders doorgeeft aan de verzekeraar.

Maar hoe weet de verzekeraar of je de vragen naar waarheid invult? Dit wordt gedaan door het gecentraliseerde informatiesysteem van verzekeraars, iedere verzekeraar kan hier informatie vinden over het verzekeringsverleden van de aanvrager.

Pleeg je fraude en ben je niet eerlijk tijdens het invullen, dan kan de verzekeraar hier melding van doen en krijg je een fraudemelding achter je naam te staan. Hierdoor wordt het afsluiten van verzekeringen in de toekomst nog lastiger en ben je vaak duurder uit. We raden altijd aan om eerlijk te zijn, je bent immers vanuit de wet verplicht om eerlijk de vragen te beantwoorden.

De verzekeraar bepaalt

Het is voor autoverzekeraars niet verplicht zoals bij zorgverzekeraars om iedereen een verzekering te verschaffen. De autoverzekeraars bepalen dus zelf welke personen ze wel of niet willen verzekeren. De verzekeraar zal op basis van de antwoorden die je geeft op de acceptatievragen bepalen of je geaccepteerd of geweigerd wordt voor de autoverzekering.

Vul je veel vragen in met ja of nee, dan zul je vaak nog steeds een toelichting moeten toevoegen met uitleg. De verzekeraar kan namelijk moeilijk het risico inschatten met alleen ja of nee. Twijfel je bij sommige vragen dan raden we je aan om dit te vermelden.

Als er vervolgens blijkt dat je op basis van de antwoorden een te groot risico vormt, dan wordt je geweigerd en moet je op zoek naar een andere verzekeraar. Ook kan de aanvraag aangepast worden met een hogere premie.

Disclaimer

We willen je meegeven dat je niet altijd moet uitgaan van de acceptatievragen die hierboven vermeld staan, dit zijn namelijk de meest voorkomende. Ook is het zo dat niet iedere verzekeraar dezelfde vragen stelt bij een aanvraag.

Je hebt er verzekeraars bij zitten die soepel omgaan met de vragen, maar ook zijn er verzekeraars die strenge eisen verbinden aan de antwoorden van de acceptatievragen. Het hoeft dus niet per se zo te zijn dat je met een strafblad of een rijontzegging uit het verleden geen autoverzekering kunt krijgen.

Direct besparen op je maandelijkse vasten lasten?

Direct weten waar je aan toe bent en gemakkelijk kosten besparen op je autoverzekering? Bekijk dan direct alle beschikbare verzekeraars en begin met onafhankelijk autoverzekeringen vergelijken.

Aanbieders met elkaar vergelijken in 2023!

Laatst geupdatet op 06/06/2020

  • adana escort
  • adana bayan escort
  • adıyaman escort
  • adıyaman bayan escort
  • afyon escort
  • afyon bayan escort
  • amasya escort
  • amasya bayan escort
  • aksaray escort
  • aksaray bayan escort
  • antalya escort
  • antalya bayan escort
  • bilecik escort
  • bilecik bayan escort
  • bingöl escort
  • bingöl bayan escort
  • bitlis escort
  • bitlis bayan escort
  • burdur escort
  • burdur bayan escort
  • çanakkale escort
  • çanakkale bayan escort
  • çankırı escort
  • çankırı bayan escort
  • diyarbakır escort
  • diyarbakır bayan escort
  • düzce escort
  • düzce bayan escort
  • elazığ escort
  • elazığ bayan escort
  • eskişehir escort
  • eskişehir bayan escort
  • giresun escort
  • giresun bayan escort
  • kahramanmaraş escort
  • maraş bayan escort
  • kayseri escort
  • kayseri bayan escort
  • konya escort
  • konya bayan escort
  • kütahya escort
  • kütahya bayan escort
  • manisa escort
  • manisa bayan escort
  • osmaniye escort
  • osmaniye bayan escort
  • sakarya escort
  • sakarya bayan escort
  • samsun escort
  • samsun bayan escort
  • uşak escort
  • uşak bayan escort
  • van escort
  • van bayan escort
  • zonguldak escort
  • zonguldak bayan escort
  • trabzon escort
  • trabzon bayan escort
  • sivas escort
  • sivas bayan escort
  • tekirdağ escort
  • tekirdağ bayan escort
  • ankara escort
  • ağrı escort
  • ardahan escort
  • artvin escort
  • aydın escort
  • balıkesir escort
  • bartın escort
  • batman escort
  • bayburt escort
  • bolu escort
  • çorum escort
  • denizli escort
  • edirne escort
  • erzincan escort
  • erzurum escort
  • gaziantep escort
  • gümüşhane escort
  • hakkari escort
  • hatay escort
  • ığdır escort
  • izmir escort
  • karabük escort
  • karaman escort
  • kars escort
  • kastamonu escort
  • kırıkkale escort
  • kırklareli escort
  • kırşehir escort
  • kilis escort
  • izmit escort
  • mardin escort
  • mersin escort
  • muğla escort
  • muş escort
  • nevşehir escort
  • niğde escort
  • ordu escort
  • rize escort
  • siirt escort
  • sinop escort
  • urfa escort
  • şırnak escort
  • tokat escort
  • tunceli escort
  • yalova escort
  • yozgat escort
  • adana escort
  • ankara escort
  • antalya escort
  • aydın escort
  • balıkesir escort
  • bursa escort
  • çanakkale escort
  • denizli escort
  • elazığ escort
  • erzurum escort
  • eskişehir escort
  • gaziantep escort
  • izmir escort
  • bursa escort
  • ankara escort
  • antalya escort
  • istanbul escort
  • konya escort
  • mersin escort
  • samsun escort
  • maltepe escort
  • van escort
  • eskisehir escort
  • mersin escort
  • alanya escort
  • adana escort
  • atasehir escort
  • atasehir escort
  • ankara escort
  • tuzla escort
  • bursa escort
  • manavgat escort
  • istanbul escort
  • erzurum escort
  • samsun escort
  • giresun escort
  • buca escort
  • gaziantep escort
  • kayseri escort
  • malatya escort
  • konya escort
  • trabzon escort
  • didim escort
  • malatya escort
  • urfa escort
  • diyarbakir escort
  • elazig escort
  • kartal escort
  • izmir escort
  • adana escort
  • sincan escort
  • hatay escort
  • gebze escort
  • van escort
  • maltepe escort
  • canakkale escort
  • umraniye escort
  • ordu escort
  • izmir escort
  • balikesir escort
  • bahcelievler escort
  • elazig escort
  • kartal escort
  • alanya escort
  • batman escort
  • bursa escort
  • sakarya escort
  • izmir escort
  • ankara escort
  • gaziantep escort
  • diyarbakir escort
  • adana masoz
  • kocaeli escort
  • denizli escort
  • erzurum escort
  • antalya escort
  • adana escort
  • corlu escort
  • marmaris escort
  • izmir escort
  • tekirdag escort
  • kutahya escort
  • sancaktepe escort
  • afyon escort
  • esenyurt escort
  • eskort ankara
  • tokat escort
  • giresun escort
  • atasehir escort
  • cerkezkoy escort
  • basaksehir escort
  • kayseri masoz
  • diyarbakir escort
  • yalova escort
  • manisa escort
  • trabzon escort
  • aydin escort
  • ankara escort
  • izmir escort
  • aksaray escort
  • fatih escort
  • sivas escort
  • gaziantep escort
  • kahramanmaras escort