Selecteer een pagina

Een autoverzekering met strafblad afsluiten: is het mogelijk in Nederland?

aug 13, 2019 | 0 Reacties

Er bestaan flink wat vragen over de autoverzekering met strafblad. Kun je een autoverzekering afsluiten als je op het moment een strafblad hebt? Goede vraag, in dit artikel geven we je er antwoord op. Waarschijnlijk heb je al gemerkt dat je een stuk lastiger een autoverzekering kunt afsluiten als je een strafblad hebt. 

Wel een beetje frappant, want je strafblad zegt eigenlijk maar vrij weinig over hoe je omgaat met jouw auto, echter denken verzekeraars hier anders over en vinden ze dat dit iets te maken heeft met de algemene normen en waarden.

Om deze reden komt het nog vaak voor dat mensen bij een aanvraag van een autoverzekering worden geweigerd. Maar dit betekent niet dat je geen autoverzekering kunt afsluiten met strafblad, in de rest van dit artikel lees je er alles over. 

Wanneer heb je een strafblad gekregen?

Het is belangrijk om te kijken naar wanneer je veroordeeld bent. Ben je namelijk nog niet zo lang geleden veroordeeld en heb je dus pas net een strafblad, dan kun je in principe alleen terecht bij een enkele aanbieder. Later in dit artikel kun je over deze verzekeraar en mogelijkheid meer lezen.

Ben je al een paar jaar geleden veroordeeld dan krijg je direct al een stuk meer mogelijkheden om jouw auto te verzekeren. Is het zelfs zo dat je een strafbaar feit 8 jaar geleden hebt gepleegd? Dan hoef je niet meer aan te geven bij aanvraag van een verzekering of je in het bezit bent van een strafblad.

Dit betekent dat er tijdens het aanvraagproces niet wordt gekeken of je in het bezit bent van een strafblad en wordt je aanvraag net zo behandeld als bij klanten zonder strafblad.

Aangeven dat je een strafblad hebt

Je moet aangeven dat je in het bezit bent van een strafblad, maar daartegenover is het weer niet nodig om aan te geven aan de verzekeraar waardoor je aan dit strafblad bent gekomen.

De verzekeraars maken namelijk weinig onderscheid hiertussen, echter kan het wel voorkomen dat je een strafblad hebt gekregen voor een klein vergrijp, in deze situatie kun je vermelden wat er is gebeurd. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de aanvraag toch nog goed wordt gekeurd, maar dit biedt zeker geen garantie voor goedkeuring.

Lees ook: welke verzekeringen heb ik nodig?

Acceptatie met strafblad gegarandeerd bij één verzekeraar

Zoals we je hierboven hebben verteld is het mogelijk om altijd je auto te verzekeren bij een verzekeraar. De verzekeraar waar we het nu over hebben heet De Vereende en accepteert altijd alle aanvragen, dus ook als je net in het bezit bent gekomen van een strafblad. De risicogroepen die zo worden gezien door de verzekeraars kunnen altijd een aanvraag doen bij De Vereende, waarna ze vervolgens altijd geaccepteerd worden.

Niet alleen mensen die in het bezit zijn van een strafblad kunnen bij deze verzekeraar een autoverzekering afsluiten, hierbij moet je ook denken aan mensen met veel negatieve schadevrije jaren of mensen die te maken hebben gehad met een rijontzegging.

Ben er wel van bewust dat je bij deze verzekeraar vaak een hoge premie moet betalen, dit omdat toch het risico gedekt moet worden. Je kunt dus met een strafblad een auto verzekeren, echter betaal je hier dus vaak een stuk meer premie voor.

Er zijn voorwaarden

Pas wel op bij deze verzekeraar, want je krijgt namelijk te maken met enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen wil je een autoverzekering afsluiten.

Een voorbeeld hiervan is dat je altijd drie maandpremies vooruit moet betalen aan de verzekeraar, ook moet je over het algemeen een borgsom betalen die tussen de € 175 en € 250 ligt. Vervolgens ben je wel verzekerd en kun je gewoon verzekerd de weg op om problemen te voorkomen.

Het is vaak wat duurder om deze autoverzekering af te sluiten, maar helaas is het toch echt verplicht om in Nederland minimaal een WA-verzekering af te sluiten als je in het bezit bent van een auto.

Ben je in het bezit van een auto en heb je geen autoverzekering? Dan kan het zo zijn dat je hiervoor wordt beboet door het RDW, bij de hoogte van deze boetes kun je denken aan rond de €1.000.

Verzwijg nooit dat je een strafblad hebt

We willen je meegeven dat het nooit een verstandige keus is om jouw strafblad te verzwijgen bij een aanvraag van een autoverzekering tijdens de acceptatievragen van autoverzekeraars.

Misschien vind je na het lezen de kosten van een autoverzekering met strafblad toch wat hoog en kies je ervoor om het te verzwijgen, maar dit is zeker niet aan te raden.

Alle verzekeraars maken namelijk gebruik van een centraal controlesysteem, in dit systeem worden alle aanvragen doorgevoerd en gecontroleerd.

Ben je aan het liegen over je strafblad of verzwijg je deze bij de aanvraag, dan wordt door het controlesysteem een vlaggetje bij jouw naam gezet en wordt je gerapporteerd voor een fraudemelding.

Dit betekent niet dat je nooit meer een autoverzekering kunt afsluiten, maar de waarheid is wel dat je met een fraudemelding erg lastig een voordelige autoverzekering kunt afsluiten. Verzwijg of lieg er dus nooit over om een dure autoverzekering in de toekomst te voorkomen.

Aanbieders met elkaar vergelijken in 2023!

Laatst geupdatet op 06/06/2020