Selecteer een pagina

De Inboedelwaardemeter, Hoe Werkt Die Precies? En Hoe Kan Ik Mijn Inboedelwaarde Berekenen?

mrt 27, 2020 | 0 Reacties

De inboedelwaardemeter wordt vaak genoemd als je onderzoek gaat doen naar een inboedelpolis, maar wat kun je er mee en wat is die inboedelwaarde eigenlijk. Nou gelukkig is het antwoord relatief simpel, omdat je met een inboedelpolis alles in het huis en de tuin tegen schade verzekerd hangt daar een specifieke waarde aan. Lees snel verder om alles te weten te komen over de inboedelwaardemeter. Direct een berekening maken? Bekijk dan alle goedkope inboedelverzekeringen.

Waarom inboedelwaardemeter gebruiken?

Door gebruik te maken van een inboedelwaardemeter kun je gemakkelijk de waarde van je inboedel inschatten. Deze heb je nodig als je een inboedelpolis gaat afsluiten, je moet namelijk weten welk bedrag je wil afdekken.

De inboedelwaarde wordt gemeten op een aantal factoren. De inboedelwaardemeter maakt gebruik van de leeftijd hoofdkostwinner, maandinkomen hoofdkostwinner, samenstelling huishouden, de oppervlakte van de woning en eventuele bijtellingen voor computerapparatuur, audio of lijfsieraden.
Het is slim om gebruik te maken van een inboedelwaardemeter, daarmee voorkom je namelijk dat er onderverzekering kan plaatsvinden.

Gelukkig maken de meeste inboedelverzekeraars tegenwoordig gebruik van een algemene indexering. Daardoor wordt er ieder jaar een check gedaan op onderverzekering, op dat moment hoef je geen inboedelwaardemeter meer te gebruiken. De waarde van je inboedel wordt namelijk op jaarlijks opnieuw ingeschat.

Hoe is de inboedelwaardemeter opgezet?

De inboedelwaardemeter is door het Verbond van Verzekeraars opgesteld. De factoren die gebruikt worden zijn gebaseerd op een groot onderzoek onder een groot aantal Nederlandse huishoudens. Het is dan ook niet gek dat veel verzekeraars garantie tegen onderverzekering geven als je gebruik hebt gemaakt van een inboedelwaardemeter.

De kans is groot dat je ieder jaar nieuwe spullen aan je inboedel gaat toevoegen, het is daarom belangrijk om goed te kijken naar een eventuele indexclausule in je polis is opgenomen. De inboedelwaarde wordt dan ieder jaar met een passend percentage verhoogd.

Inboedelwaarde berekenen

Het is erg belangrijk dat de inboedelwaarde juist wordt uitgerekend. Het is niet de bedoeling dat je onderverzekerd, maar ook niet oververzekerd bent. Door de inboedelwaardemeter te gebruiken voorkom je dit soort vervelende verassingen.

Er zijn ook verzekeraars beschikbaar die geen inboedelwaardemeter gebruiken. Deze inboedelverzekeraars verzekeren iedereen voor een onbepaald totaalbedrag. In de voorwaarden kun je zien welke bedragen er gelden voor dekking.

Meer informatie bekijken

Meer weten over allerlei zaken rondom de inboedelpolis? Lees dan de volgende gidsen en informatieve artikelen door om alles te weten te komen.

BORG Certificaat inboedelverzekering

Nieuwwaarde en dagwaarde inboedelverzekering

Inboedelverzekering dekkingen

Inboedelverzekering en telefoon

Inboedelverzekering All Risk

Inboedelverzekering opzeggen

Direct besparen op je maandelijkse lasten?

Direct weten waar je aan toe bent en gemakkelijk kosten besparen op je maandelijkse vaste lasten? Bekijk of je huidige polis voor een betere premie kan of sluit een nieuwe af. Zorg natuurlijk altijd dat je alle verzekeraars goed met elkaar vergelijkt. Gelukkig ben je bij ons aan het juiste adres. Op dit moment heb je de mogelijkheid om meer dan 50 verschillende verzekeringen te vergelijken op Verzekering Winkel. 

Alle aanbieders met elkaar vergelijken in 2023!

Laatst geupdatet op 04/06/2020