Selecteer een pagina

Islamitische uitvaartverzekering afsluiten in 2023? Kom er alles over te weten!

okt 2, 2019 | 0 Reacties

Over de hele wereld wonen miljoenen moslims, een islamitische uitvaartverzekering is dus ook in westerse landen iets waar veel vraag naar is. De islam is net als veel nadere geloven een geloof met tradities en rituelen.Ook aan het overlijden van een moslim en de uitvaart daarvan zijn veel rituelen gebonden.

De manier van afscheid nemen en begraven van een aanhanger van de islam na zijn dood verschillen op veel aspecten ten aanzien van de Nederlandse rituelen. Voor een uitvaart wordt vaak een uitvaartverzekering afgesloten, veel moslims maken gebruik van een speciale moslim uitvaartverzekering.

Uitvaartverzekering voor moslims, waarom?

Een uitvaartverzekering islamitisch afsluiten wordt steeds normalen in Nederland. Dit kom onder andere door het grote aantal mensen die de islam volgen in Nederland, dat zijn er namelijk ongeveer een miljoen, logisch dus dat er enorme vraag is naar een uitvaartverzekering voor moslims. Het grootste deel van deze moslims heeft een Marokkaanse achtergrond, zij vertegenwoordigen bijna 400.000 van de moslims in Nederland.

Naast Marokko leven er in Nederland ook een groot aantal moslims met een Turkse of Syrische achtergrond. De moslims in Nederland hebben natuurlijk nog veel meer achtergronden die in mindere getale vertegenwoordigd worden.

Voor bijna al deze mensen is het belangrijk dat ze zich een islamitische uitvaart kunnen veroorloven, hier hoort dan ook een islamitische uitvaartverzekering bij.
Het is belangrijk dat iedereen het afscheid krijgt wat zij voor ogen hebben. Om deze reden stellen uitvaartverzekeraars steeds vaker speciale pakketten samen voor mensen die een islamitische begrafenis willen.

Islamitische uitvaartverzekering voor goed afscheid

Als iemand met een moslim achtergrond overlijd is het belangrijk dat deze de juiste uitvaart krijgt. Het is dan ook belangrijk dat de uitvaartverzekeraar wel verstand heeft van hoe een uitvaart voor iemand met een dergelijke achtergrond eruit hoort zien.

Als dit niet het geval is hoeft deze ook geen islamitische uitvaartverzekering aan te bieden. Wanneer u als moslim een normale uitvaart verzekering hebt dan is de kans klein dat u de uitvaart krijgt die gewenst is. Voor de verzekeraars zijn deze uitvaarten namelijk aangepast aan de Nederlandse cultuur.

Bij een islamitische uitvaart moet er met andere dingen rekening worden gehouden dan bij een Nederlandse en waar de verzekeraar dus verstand van moet hebben voordat deze een uitvaartverzekering voor moslims aanbied. Omdat er met andere dingen rekening moet worden gehouden en dus ook andere kosten worden gemaakt is een islamitische uitvaartverzekering van belang.

Bij een islamitische uitvaart moet er onder andere rekening worden gehouden met het samenkomen voor het gebed, de doeken waarin de overledene wordt ingewikkeld en dat de overledene het liefst binnen een dag begraven wordt.

Uitvaartverzekering islamitisch voor verschillende rituelen

Er komen veel verschillende rituelen te pas bij een islamitische uitvaart. Om te beginnen wordt de overledenen drie keer gewassen na zijn dood. Nadat de overleden drie keer is gewassen wordt deze altijd in enkele doeken gewikkeld. Na het inwikkelen in de doeken wordt er door de nabestaanden gebeden richting Mekka. Bij dit gebed is het de bedoeling dat er uitsluitend moslims aanwezig zijn. De mensen die participeren aan het gebed dienen ook in staat van reinheid te zijn.

De imam zal dit gebed vaak leiden, ook de zoon van overledene kan dit doen. In de islam is het de bedoeling dat de overledene altijd begraven wordt. Het is dus logisch dat een eventuele islamitische uitvaartverzekering dit dekt. Moslims worden ook bijna altijd individueel per graf begraven. Dit is erg belangrijk voor de eeuwige grafrust. Ook voor een islamitische uitvaartverzekering is het lastig om dit in Nederland te dekken.

Garandeert islamitische uitvaartverzekering eeuwige grafrust?

Binnen de islam is het erg belangrijk dat de overledene eeuwige grafrust krijgt. Het verkrijgen van een eeuwige grafrust is in Nederland nog moeilijk, omdat men hier vaak een graf koopt voor een periode bijvoorbeeld 15 jaar. Omdat dit in Nederland nog moeilijk is wordt er vaak nog niet voor gekozen om een uitvaartverzekering islamitisch af te sluiten in Nederland, maar om de overledene in het land van herkomst te begraven. Dit omdat ze hier wel de garantie van een eeuwige grafrust hebben.

Toch worden er steeds meer moslims in Nederland begraven, om deze reden neemt ook de vraag naar een moslim uitvaartverzekering toe. Omdat de vraag zo groeit zijn er ook al speciale islamitische begraafplaatsen gevormd.

Deze begraafplaatsen bevinden zich nu nog vaak alleen in grote steden als Amsterdam en Rotterdam. Een moslim kan wel een graf afkopen zodat de overledenen niet verplaatst wordt na de normale maximum periode van 20 jaar. Een graf afkopen kan duur zijn, ook om deze reden wordt een overledene nog vaak in het thuisland begraven.

Islamitische uitvaartverzekering en de begraving

Binnen de islam is het belangrijk dat de overledene binnen 24 uur wordt begraven. Dit is in Nederland niet mogelijk, er moet namelijk tot 36 uur gewacht worden met het begraven na overlijden. Toch proberen veel moslims zo snel mogelijk de overledene te begraven.

Bij een islamitische uitvaart komt geen opbaring voor, dus balsemen ook niet. Omdat het opbaren niet voorkomt bij een islamitische begrafenis hoeft een moslim uitvaartverzekering dit ook niet te dekken. Ook een kist is niet van toepassing bij de begrafenis. De overledene wordt zonder kist begraven. De overledene wordt op zijn rechterzijde gelegd, en het hoofd wijst naar Mekka.

Na het verlies wordt er door moslims normaal een rauw periode van 3 dagen aangehouden, toch wordt het steeds normaler om in plaats van 3 dagen een rouwperiode van 40 dagen te houden. Na de rouwperiode komen nabestaanden vaak nog een keer samen om de overledene te eren.

Islamitische uitvaartverzekering, welke kosten moet het dekken?

De islamitische uitvaart wordt door veel mensen verschillend uitgevoerd. Een van de aspecten die invloed heeft op de manier van uitvoeren van een islamitische begrafenis is de plaats waar deze wordt gehouden.

Standaardkosten islamitische uitvaart

Het eerste waar u kosten aan kunt verbinden is de rouwauto die de overledene naar de dodenwassing vervoert. Bij de lijkwassing zal er ook gedacht moeten worden aan de kosten van de lijkwade en de lijkwassing zelf.

Daarnaast is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de uitvaartkist. Voor de religieuze begeleiding van de uitvaart er bijna altijd een imam ingehuurd. Natuurlijk zijn er ook persoonlijk wensen waar rekening mee moet worden gehouden. De standaardkosten van een islamitische uitvaart zijn ongeveer 2000 euro.

Kosten in Nederland voor islamitische uitvaart

In Nederland worden er ook nog grote grafkosten in rekening gebracht. Deze kosten zijn voor het onderhoud van het graf maar het grotendeel van de kosten bedraagt de afkoopsom van een graf voor de eeuwige grafrust. Ook zal er moeten betaald worden voor de begraaf rechten. Om deze redenen komt er boven op de eerdere 2000 euro nog 5000 euro voor het graf.

Kosten islamitische uitvaart in land van herkomst

In het land van herkomst zal er rekening moeten worden gehouden met het afhandelen van een aantal formaliteiten en papierwerken, bijvoorbeeld bij de gemeente en ambassade. Bij bijvoorbeeld een Marokkaanse uitvaartverzekering zal hier rekening mee worden gehouden.

Vervoer naar land van herkomst 

Om de overledene naar het land van herkomst te krijgen moet deze per vliegtuig getransporteerd worden, daar zitten natuurlijk kosten aan. Niet alleen de overledene moet naar het land van herkomst, ook de nabestaanden moeten hier naartoe. Eenmaal in het land van herkomst zal er ook nog gedacht moeten worden aan transport voor zowel de overledene als nabestaanden.

Voor een uitvaart in het land van herkomst liggen de totale kosten gemiddeld rond de 5000 euro. Voor een uitvaart in het land van herkomst kan gekeken worden naar een uitvaartverzekering in ditzelfde land, bijvoorbeeld een Marokkaanse uitvaartverzekering. Bekijk voordat u een uitvaartverzekering ergens anders zoekt of er bijvoorbeeld geen uitvaartverzekering Marokko wordt aangeboden in Nederland.

Uitvaartverzekering Marokko steeds minder gebruikt

Een Marokkaanse uitvaartverzekering is nog erg populair tegenwoordig Zoals al eerder in de tekst vermeld werd is heeft het grootste deel van de Nederlandse moslims een Marokkaanse achtergrond. Het grootste deel van de Marokkaanse Nederlanders laat zich nog via een uitvaartverzekering Marokko in Marokko begraven.

De uitvaartverzekering Marokko wordt vaak geregeld via een Marokkaanse bank. Toch willen kinderen steeds vaker dat hun ouders in Nederland een uitvaartverzekering voor moslims afsluiten in Nederland zodat deze hier worden begraven.

Op deze manier kunnen zij als nabestaanden nog regelmatig het graf bezoeken. Een aparte Marokkaanse uitvaartverzekering in Nederland zal u alleen niet zo snel vinden.

Moslim uitvaartverzekering, de 9 stappen

Bij de uitvaart van een moslim wordt er rekening gehouden met 9 belangrijke stappen. Zorg dat u bij het afsluiten van uitvaartverzekering voor moslims deze 9 stappen goed bespreekt met de uitvaartverzekeraar. De uitvaart regelen gaat dus anders in zijn werk.

Taken kort na overlijden:

 • De ogen van de overledene dienen gesloten te worden
 • De gewrichten dienen gemasseerd te worden, dit voorkomt dat ze stijf worden
 • Er dient iets op de buik gelegd te worden zodat deze niet uitzet
 • Naderhand wordt er over een lichaam een kleed gelegd die het hele lichaam bedekt

De taken die moeten worden uitgevoerd na overlijden zijn bij bijna elke moslims wel bekend. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat u hier toch nog vragen over hebt of iets niet zeker weet. Over deze taken valt inhoudelijk gelukkig nog genoeg te vinden op het internet. Ook kunt u bijna altijd wel terecht bij de imam met u vragen.

Tradities en uitvaartrituelen:

 • Het lichaam dient ritueel gewassen te worden
 • Het lichaam wordt in doeken gewikkeld
 • Er dient een dodengebed uitgevoerd te worden
 • Het lichaam wordt begraven

Als u een uitvaartverzekering afsluit krijgt u vaak hulp met deze stappen van de uitvaartverzorger.

Rouwen

Een uitvaart blijft natuurlijk iets persoonlijks, hoewel u misschien verbonden bent aan verschillende tradities en rituelen moet u altijd een zorgen voor de uitvaart die u graag ziet als nabestaande.

Het financieren van de uitvaart is hierbij erg belangrijk, bekijk daarom altijd goed of u de juiste verzekering heeft afgesloten voor de uitvaart die u voor ogen hebt.

Direct weten wat de beste islamitische uitvaartverzekering is?

Heeft u zichzelf ingelezen over de islamitische uitvaartverzekering, maar wilt u direct weten waar u aan toe bent? Het is bij ons mogelijk om gemakkelijk kosten te besparen op uw uitvaartverzekering! Bekijk direct alle beschikbare verzekeraars en begin met onafhankelijk uitvaartverzekering vergelijken

Aanbieders vergelijken in 2023

Waardering

8.9 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 6.651

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 7,36

 Voordelige natura uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.4 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 6.500

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 7,48

✓ Natura uitvaartverzekering

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

7.5 / 10

★★★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

7.2 / 10

★★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.500

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 14,19

Niet online afsluitbaar

Waardering

6.5 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 14,53

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 01-02-2021

Laatst geupdatet op 20/11/2020

 • adana escort
 • adana bayan escort
 • adıyaman escort
 • adıyaman bayan escort
 • afyon escort
 • afyon bayan escort
 • amasya escort
 • amasya bayan escort
 • aksaray escort
 • aksaray bayan escort
 • antalya escort
 • antalya bayan escort
 • bilecik escort
 • bilecik bayan escort
 • bingöl escort
 • bingöl bayan escort
 • bitlis escort
 • bitlis bayan escort
 • burdur escort
 • burdur bayan escort
 • çanakkale escort
 • çanakkale bayan escort
 • çankırı escort
 • çankırı bayan escort
 • diyarbakır escort
 • diyarbakır bayan escort
 • düzce escort
 • düzce bayan escort
 • elazığ escort
 • elazığ bayan escort
 • eskişehir escort
 • eskişehir bayan escort
 • giresun escort
 • giresun bayan escort
 • kahramanmaraş escort
 • maraş bayan escort
 • kayseri escort
 • kayseri bayan escort
 • konya escort
 • konya bayan escort
 • kütahya escort
 • kütahya bayan escort
 • manisa escort
 • manisa bayan escort
 • osmaniye escort
 • osmaniye bayan escort
 • sakarya escort
 • sakarya bayan escort
 • samsun escort
 • samsun bayan escort
 • uşak escort
 • uşak bayan escort
 • van escort
 • van bayan escort
 • zonguldak escort
 • zonguldak bayan escort
 • trabzon escort
 • trabzon bayan escort
 • sivas escort
 • sivas bayan escort
 • tekirdağ escort
 • tekirdağ bayan escort
 • ankara escort
 • ağrı escort
 • ardahan escort
 • artvin escort
 • aydın escort
 • balıkesir escort
 • bartın escort
 • batman escort
 • bayburt escort
 • bolu escort
 • çorum escort
 • denizli escort
 • edirne escort
 • erzincan escort
 • erzurum escort
 • gaziantep escort
 • gümüşhane escort
 • hakkari escort
 • hatay escort
 • ığdır escort
 • izmir escort
 • karabük escort
 • karaman escort
 • kars escort
 • kastamonu escort
 • kırıkkale escort
 • kırklareli escort
 • kırşehir escort
 • kilis escort
 • izmit escort
 • mardin escort
 • mersin escort
 • muğla escort
 • muş escort
 • nevşehir escort
 • niğde escort
 • ordu escort
 • rize escort
 • siirt escort
 • sinop escort
 • urfa escort
 • şırnak escort
 • tokat escort
 • tunceli escort
 • yalova escort
 • yozgat escort
 • adana escort
 • ankara escort
 • antalya escort
 • aydın escort
 • balıkesir escort
 • bursa escort
 • çanakkale escort
 • denizli escort
 • elazığ escort
 • erzurum escort
 • eskişehir escort
 • gaziantep escort
 • izmir escort
 • bursa escort
 • ankara escort
 • antalya escort
 • istanbul escort
 • konya escort
 • mersin escort
 • samsun escort
 • maltepe escort
 • van escort
 • eskisehir escort
 • mersin escort
 • alanya escort
 • adana escort
 • atasehir escort
 • atasehir escort
 • ankara escort
 • tuzla escort
 • bursa escort
 • manavgat escort
 • istanbul escort
 • erzurum escort
 • samsun escort
 • giresun escort
 • buca escort
 • gaziantep escort
 • kayseri escort
 • malatya escort
 • konya escort
 • trabzon escort
 • didim escort
 • malatya escort
 • urfa escort
 • diyarbakir escort
 • elazig escort
 • kartal escort
 • izmir escort
 • adana escort
 • sincan escort
 • hatay escort
 • gebze escort
 • van escort
 • maltepe escort
 • canakkale escort
 • umraniye escort
 • ordu escort
 • izmir escort
 • balikesir escort
 • bahcelievler escort
 • elazig escort
 • kartal escort
 • alanya escort
 • batman escort
 • bursa escort
 • sakarya escort
 • izmir escort
 • ankara escort
 • gaziantep escort
 • diyarbakir escort
 • adana masoz
 • kocaeli escort
 • denizli escort
 • erzurum escort
 • antalya escort
 • adana escort
 • corlu escort
 • marmaris escort
 • izmir escort
 • tekirdag escort
 • kutahya escort
 • sancaktepe escort
 • afyon escort
 • esenyurt escort
 • eskort ankara
 • tokat escort
 • giresun escort
 • atasehir escort
 • cerkezkoy escort
 • basaksehir escort
 • kayseri masoz
 • diyarbakir escort
 • yalova escort
 • manisa escort
 • trabzon escort
 • aydin escort
 • ankara escort
 • izmir escort
 • aksaray escort
 • fatih escort
 • sivas escort
 • gaziantep escort
 • kahramanmaras escort