Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]

Lidmaatschap patiëntenverenigingen vergoeding (2021)

De patiëntenverenigingen in Nederland zijn speciaal opgericht voor patiënten met bepaalde aandoeningen. Wanneer zij lid worden van een patiëntenorganisatie kan dat erg veel voordelen met zich meebrengen.

Een patiëntenvereniging is namelijk een organisatie die opkomt voor de belangen van mensen met bepaalde aandoeningen of ziektes. Daarnaast kunnen de leden van zo’n vereniging via verschillende forums contact met elkaar zoeken of informatie uitwisselen.

Het voornaamste doel van een patiëntenvereniging is het geven van voorlichting aan de mensen met bepaalde aandoeningen.

lidmaatschap patiëntenvereniging

Welke patiëntenverenigingen zijn er?

Er zijn voor veel verschillende ziektes en aandoening patiëntenverenigingen opgericht. Personen met een bepaalde ziekte kunnen hier dan lid van worden om lotgenoten te ontmoeten en informatie te verzamelen over de ziekte.

Nederland telt op dit moment ongeveer 300 verschillende patiëntenorganisatie met allemaal hun eigen specialisatie. Hierbij zijn er een aantal verenigingen heel groot bekend, zoals:

  • Hersenletsel.nl
  • Stichting ZEHG
  • Vereniging Spierziekten Nederland
  • Multiple Sclerose Vereniging Nederland
  • ReumaZorg Nederland
  • Diabetes Vereniging Nederland

Dit zijn een aantal bekende patiëntenorganisaties waar je lid van kunt worden als je lijdt onder een bepaalde ziekte of aandoening. 

Lidmaatschap patiëntenvereniging vergoeding vanuit een aanvullende verzekering

Een lidmaatschap bij een patiëntenvereniging kost natuurlijk wel gewoon geld en wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Toch is het mogelijk dat je het lidmaatschap (deels) krijgt vergoed vanuit een aanvullende dekking.

Er zijn namelijk verschillende zorgverzekeraars die deze vergoeding hebben opgenomen in diverse aanvullende verzekeringen. Wel gelden er een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor een vergoeding, namelijk:

  • Sommige verzekeraars stellen de voorwaarden dat de vereniging is aangesloten bij Ieder(in)
  • Bij sommige verzekeraars dient de vereniging te zijn aangesloten bij het NPCF of het MIND Platform

Voldoet de vereniging aan deze voorwaarden? Dan is het mogelijk dat je recht hebt op een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Voor de precieze voorwaarden van een verzekeraar neem je een kijkje in de polisvoorwaarden.

Vergoedingen per zorgverzekeraar

Ben jij nog op zoek naar een nieuwe zorgverzekeraar met een vergoeding voor lidmaatschappen van patiëntenverenigingen? Neem dan een kijkje in het overzicht hieronder.

Hier hebben wij namelijk de kosten en vergoeding van de aanvullende verzekeringen per verzekeraar onder elkaar gezet. Hierdoor wordt het eenvoudig om een weloverwogen keuze te maken voor een nieuwe zorgverzekering.

Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 28/11/2020