Selecteer een pagina
Home » Zorgverzekering » Vergoedingen » Mindfulness

Mindfulness vergoeding (2021)

Ben je benieuwd of mindfulness vergoed wordt door de basisverzekering? Het is vandaag de dag steeds belangrijker om aandacht te besteden aan jezelf en je lichaam. Een manier waarop je dit kunt doen is mindfulness. Dit betekent dat je volledig bewust bent van het moment en de huidige ervaring. Je bent aanwezig in het hier en nu.

mindfulness vergoeding

Je kunt speciale behandelingen volgen voor mindfulness. Maar worden deze behandelingen ook vergoed door de verzekeraar? Hier lees je alles over de mindfulness vergoeding en wanneer dit door de basisverzekering en aanvullende verzekering wordt vergoed.

Meer over mindfulness

Mindfulness wordt meestal gegeven in de vorm van een training door een trainer of therapeut. Dit kan zowel in groepsverband als individueel. Je kunt kiezen voor mindfulness wanneer je rust wilt ervaren, zowel lichamelijk als geestelijk.

Met mindfulness kun je daarnaast ook beter omgaan met stress, je concentratie verbeteren en meer genieten van het leven. Omdat mindfulness ook bekend staat om het aanpakken van problemen die van psychosociale aard zijn, is het de vraag of dit onder psychologische zorg valt en of dit vergoed wordt.

Wordt mindfulness vergoed door verzekering?

Mindfulness wordt onder voorwaarden vergoed door de basisverzekering. Mindfulness valt onder de basis GGZ, de zorg voor lichte tot matige geestelijke gezondheidsproblemen. Het wordt daarom alleen vergoed wanneer het onderdeel is van een behandeling die betrekking heeft tot een terugkerende depressie.

Je hebt dan ook een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig om een dergelijke behandeling met mindfulness te krijgen. De zorg dient daarnaast ook door een psychotherapeut, klinisch psycholoog, psychiater of gezondheidspsycholoog te worden verleend. Er is bij deze zorg wel sprake van een eigen risico.

Mindfulness vergoeding zorgverzekeraar: voorwaarden

Er zijn een aantal zorgverzekeraars waarbij je terecht kunt voor een vergoeding voor mindfulness vanuit de aanvullende verzekering. Het kan voorkomen dat je aan een of meerdere eisen moet voldoen wil je gebruik kunnen maken van de vergoeding. Een aantal voorwaarden die kunnen worden gehanteerd zijn:

  • De behandeling of het onderzoek is medisch bedoelt;
  • De mindfulness therapeut of trainer is aangesloten bij een beroepsvereniging die door de zorgverzekeraar erkend is. Dit is in bijna alle gevallen de vereniging voor MBSR/MBCT/Mindfulnesstrainers (VMBN);

Wanneer je op zoek gaat naar een verzekeraar met een goede aanvullende verzekering voor mindfulness is het zeker een aanrader om je mogelijkheden te vergelijken. Verzekeraars vergelijken doe je hier: zo kies je altijd de best mogelijke verzekering en kun je profiteren van een vergoeding voor mindfulness.

Een duidelijk overzicht

Het aanbod van verzekeringen is groot en dus is het slim om je opties goed te vergelijken. Dit zorgt er niet alleen voor dat je weet wat het aanbod is, maar ook dat je een verzekering kunt kiezen die aan al jouw wensen voldoet. Het vinden van een goede (aanvullende) verzekering met de juiste dekkingen wordt makkelijker door te vergelijken!

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van mindfulness vergoedingen bij verzekeraars in Nederland? Hieronder vind je een overzicht van de verzekeraars en hun opties met betrekking tot mindfulness:

Aevitae

TABEL

Anderzorg

Deze zorgverzekeraar biedt vanuit de aanvullende verzekering geen vergoeding voor vaktherapie

Aon

TABEL

[table “” not found /]

Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.

Direct besparen op je zorgverzekering?

widget
Laatst geüpdatet op