Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]

Zorgverzekering asielzoekers: hoe is dit geregeld in Nederland?

door | 15 sep, 2020

zorgverzekering asielzoekers

Als Nederlander ben je verplicht om een basisverzekering te hebben bij een zorgverzekeraar. Op deze manier krijg je de zorg die je nodig hebt, in ruil voor een maandelijkse premie.

Maar hoe zit dat als je een asielzoeker of vluchteling bent? Hoe is het met de ziektekostenverzekering voor asielzoekers geregeld in Nederland? Hier lees je niet alleen hoe de zorgverzekering van asielzoekers werkt, maar ook wat de opties zijn en hoeveel zij hiervoor betalen.

Zorgverzekering vluchtelingen: zo werkt het

Het is voor een asielzoeker lastig om een zorgverzekering af te sluiten. Om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten heb je een verblijfsvergunning of een geldig Nederlands paspoort nodig. Toch kunnen asielzoekers een zorgverzekering afsluiten. Dit kan op het moment dat een vluchteling voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De vluchteling in kwestie ontvangt een uitkering van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) op grond van de Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen (rva);
  • De vluchteling in kwestie ontvangt een uitkering van het COA op grond van de Regeling verstrekkingen bepaalde categorieën vreemdelingen (rvb);
  • De Minister voor Veiligheid en Justitie heeft bepaald dat de vluchteling in kwestie in aanmerking komt voor vergoeding van medische kosten door het COA.

Dit zijn de opties voor vluchtelingen

Een zorgverzekering voor vluchtelingen is in een aantal gevallen dus mogelijk. Maar wat voor soort ziektekostenverzekering kan er dan afgesloten worden? Hiervoor hebben asielzoekers verschillende rechten.

  1. Asielzoekers in een asielzoekerscentrum kunnen kiezen voor collectieve zorgverzekeringen via de Regeling Zorg Asielzoekers (RZA). Deze verzekering regelt bijna alle verzekeringen die ook het basispakket van een normale zorgverzekering vallen. Onder andere huisartsbezoek, medicijnen en psychologische zorg vallen hier dus onder.
  2. Een vluchteling in een asielzoekerscentrum heeft daarnaast ook recht op een aantal onderdelen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Onder andere een tolk, een rolstoel en vervoer buitenshuis vallen hieronder;
  3. De vluchteling kan zich aanmelden bij een zorgaanbieder die een contract heeft afgesloten met Menzis COA Administratie (MCA).

Wat zijn de opties voor illegale of uitgeprocedeerde asielzoekers?

Zij hebben geen recht op een collectieve zorgverzekering voor asielzoekers. Ze krijgen alleen de medische zorg die echt noodzakelijk is, maar dit moeten zij wel zelf betalen. Is dit niet mogelijk? Er zijn zorgverleners die een vergoeding krijgen vanuit het College van Zorgverzekeringen (CVZ) om deze medische kosten te vergoeden.

Een asielzoekers zorgverzekering is gratis. Er is geen sprake van een maandelijkse premie, maar asielzoekers betalen ook geen eigen risico. Het is daarnaast ook niet noodzakelijk dat een asielzoeker de zorg voorschiet.

Hoe werkt het? De zorgverlener in kwestie stuurt de rekening naar de MCA; deze organisatie betaalt de rekening. Andere kosten in verband met de nodige zorg kan door de asielzoeker ook gedeclareerd worden.

Zorgverzekering vergelijken voor de beste keus

Het vinden van een goede zorgverzekering kan soms lastig zijn. Het aanbod is ruim en dat zorgt er soms voor dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig heb je altijd de mogelijkheid om je opties te vergelijken. Op basis van jouw zorgbehoeften krijg je de beste zorgverzekeringen aangeboden. En met onze vergelijker kun je op de belangrijkste punten vergelijken en direct zien wat voor jou de beste keuze is!

Bekijk nu waar je een zorgverzekering kunt afsluiten

In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 07/10/2020