Selecteer een pagina

10 tips voor afsluiten van een autoverzekering, waar dient u op te letten?

Mocht u van plan zijn een autoverzekering af te sluiten binnen kort, dan heeft u vele mogelijkheden om een keus uit te maken. U kunt kiezen uit meerdere verzekeringsmaatschappijen en daar binnen heeft u nog meer opties. Zo heeft u de mogelijkheid om uw eigen risico te bepalen, of u aanvullende verzekeringen wilt en voor welke dekking u gaat.

Om deze reden hebben we in dit artikel wat meer aandacht besteed aan 10 handige tips die u goed kunnen helpen als u een autoverzekering gaat afsluiten. Als u deze tips tijdens het oriënteren erbij houdt en gebruikt maakt van de autoverzekering vergelijker, dan kunnen we u met zekerheid zeggen dat u een autoverzekering kiest die perfect bij uw persoonlijke situatie past, ook kunt u vervolgens alle verzekeringen vergelijken. Lees daarom snel verder om met deze 10 handige tips de beste autoverzekering te vinden. 

Welke dekking kiezen voor uw autoverzekering?

Bij aanschaf van uw auto, is het wettelijk vastgelegd dat u een autoverzekering dient af te sluiten. Deze dient minimaal een WA-dekking te zijn. Dit houdt dat als u schade veroorzaakt bij een ander, uw verzekeraar de schade vergoedt. Mocht u zelf schade rijden, dan wordt deze niet vergoedt door uw verzekeraar, maar dient u deze zelf te betalen.

Bij auto’s ouder dan 8 jaar, wordt er vaak aangeraden om voor een WA – dekking te kiezen. Mocht u laatst een nieuwe auto of een jonger dan 3 jaar hebben gekocht, kunt u het beste kiezen voor een WA met volledig Casco dekking.

Mocht u nou een auto hebben die tussen deze 2 groepen valt, kunt u het beste kiezen voor een verzekering met WA + beperkt Casco dekking. Als u geld heeft geleend voor de aanschaf van een auto, dan is het verstandig om WA + volledig Casco te nemen.

Eigen risico bepalen

Bij uw autoverzekering is het mogelijk om te bepalen tot welk bedrag u uw eigen schade betaalt. De meeste maatschappijen hebben dit bedrag standaard tussen de €130 en €150 euro liggen. U kunt er ook voor kiezen om een hoger eigen risico te nemen, bijvoorbeeld €200, dan zal uw maandelijkse premie een stuk goedkoper uitvallen. De meeste mensen willen de kosten van de autoverzekering zo laag mogelijk houden.

Behalve uw eigen risico verhogen, kunt u er ook voor kiezen om deze een stuk lager uit te laten vallen. Dan zet u bijvoorbeeld het eigen risico op €80, maar dit gaan wel ten koste van uw premie. In dit geval zal deze een stuk hoger uit vallen. Het eigen risico geldt bij de meeste verzekeringsmaatschappijen voor elke schade die u oploopt.

Voor de schades die onder een WA dekking vallen, geldt er meestal geen eigen risico. Let bij het kiezen van een autoverzekering goed op wat het eigen risico is en de hoogte hiervan.

Autoverzekering en schadevrije jaren

Bij een autoverzekering gaat de premie elk jaar omhoog of omlaag, afhankelijk van of u dat jaar schade hebt gereden. Dit systeem wordt de Bonus Malus Ladder genoemd. Voor elk jaar dat u geen schade rijdt, krijgt u een zogeheten no-claimkorting van uw verzekeraar.

Mocht u gedurende een jaar wel schade claimen, dan kan de maatschappij ervoor kiezen om u een paar treden te laten zakken, afhankelijk van hoe erg de geclaimde schade is. Bij elke verzekeraar is het verschillend hoe snel u daalt en stijgt qua treden.

Het is van belang dat u in de voorwaarden kijkt hoe het werkt met uw verzekeraar. Mocht u willen en is het mogelijk, kies er dan voor om een no-claimbeschermer erbij te nemen.

Dekking in het buitenland

Mocht u het fijn vinden om de auto op vakantie te gaan in het buitenland, houd er dan rekening mee of dit ook gedekt is in uw polis. Deze informatie kunt u meestal vinden op de groene kaart. Hier staat bijvoorbeeld op vermeld in welke landen er schade vergoedt wordt door uw autoverzekeraar. Daarnaast zijn niet alle zaken, zoals vervangend vervoer en pech service, niet altijd standaard verzekerd.

Uw inzittenden mee verzekeren?

Mocht u uw inzitten willen meeverzekeren, dan heeft u de keuze uit 2 verschillende verzekeringen. U heeft dan de mogelijkheid om te kiezen uit een ongevallen inzittendenverzekering en een schade inzittendenverzekering.

Bij de eerste keuze wordt er een vast bedrag uitbetaal bij overlijden en bij blijvende invaliditeit. Bij de schade inzittendenverzekering wordt de schade vergoed die werkelijk geleden is. 

Houd er wel rekening mee dat als u een WA-verzekering heeft, dat de passagiers standaard meeverzekerd zijn. De eventueel geleden schade kan dan geclaimd worden via de WA-verzekering van de bestuurder.

Je kan ook nog de schade verhalen bij de andere bestuurder, mocht daardoor het ongeluk zijn ontstaan. Dit is niet van toepassing als er geen schuldige kan worden aangewezen. In dit geval zal de verzekeraar alleen de bestuurder een vergoeding toekennen.

Autoverzekering met extra rechtsbijstand.

Bij het kiezen van een autoverzekering, heeft u de mogelijk om een verkeersrechtsbijstandverzekering erbij te nemen. Deze kunt u gebruiken om schade te claimen die u heeft opgelopen met uw auto of bij andere verkeerssituaties. Deze kunt u ook gebruiken als fietser of voetganger zijnde.

Mocht u al beschikken over een rechtsbijstand verzekering, check dan even of deze ook geldt voor het verkeer. Mocht dat zo zijn dan hoeft u deze niet bij uw autoverzekering te nemen. Heb je geen van beide dan kun je wellicht kijken naar gesubsidieerde rechtsbijstand bij een conflict in het verkeer. Echter zitten hier wel wat voorwaarden aan verbonden.

Het mee verzekeren van extra accessoires.

Bij het afsluiten van aan autoverzekering, is het belangrijk dat u checkt welke voorwaarden er aan uw verzekering zit. Zo is het bijvoorbeeld handig om te weten welke accessoires worden vergoed en tot welk bedrag dit geldt.

Mocht u accessoires op uw auto zitten, die er al op zaten toen de auto de fabrieksband afrolde dan zijn deze automatisch mee verzekerd. Mocht u deze zelf nog hebben toegevoegd, dan worden deze niet automatisch mee verzekerd en kunt u gebruik maken van een accessoiredekking.

No-claimkorting beschermen

Als er schade geclaimd wordt die u veroorzaakt heeft, kan u een aantal schadevrije jaren kwijtraken. Hierbij kunt u dan ook een deel van uw No-claimkorting kwijtraken. Het aantal jaren dat u kwijtraakt is afhankelijk van uw maatschappij en kunt u terug vinden in de Bonus Malus Ladder. Mocht u een No-claimbeschermer erbij nemen, dan kunt u in een jaar een

schuldfraude claimen zonder dat u uw korting kwijtraakt. Dankzij de bescherming, daalt wel het aantal van uw schadevrije jaren, maar blijft uw premie op hetzelfde bedrag zitten. 

Lees ook: autoverzekering afsluiten met negatieve schadevrije jaren

Pechhulp bij pech onderweg

Mocht u een pechhulp verzekering erbij hebben afgesloten, krijgt u hulp als u tijdens het rijden pech krijgt. Hierbij kunt u er dan ook nog voor kiezen om bijvoorbeeld dit aan te zetten voor alleen in Nederland of ook in het buitenland.

Daarnaast heeft u vaak nog de mogelijkheid om een vervangende auto te kiezen. Deze verzekering hoeft u niet te kiezen als u al verzekerd bent bij bijvoorbeeld de ANWB of Route Mobiel. Mocht u net een nieuwe auto hebben gekocht, dan biedt de dealer vaak hierbij standaard pechhulp aan.

Het terug krijgen van uw aankoopwaarde

Bij een autoverzekering heeft u ook nog de mogelijkheid om een aankoopwaarderegeling te nemen. Deze regeling zorgt ervoor dat als u uw auto total loss rijdt binnen een bepaalde periode na aankoop, dat u het aankoopbedrag terug krijgt.

Bij elke verzekeraar wordt er een andere periode gehanteerd. Wel dient u in de meeste gevallen in bezit te zijn van een aankoopbon en dient de auto gekocht te zijn bij een erkende garage. Mocht u ervoor gekozen deze regeling niet erbij te nemen, krijgt u de dagwaarde terug bij total loss verklaring.

Direct besparen op je autoverzekering premie?

Direct weten waar je aan toe bent en gemakkelijk kosten besparen op je autoverzekering? Bekijk dan direct alle beschikbare verzekeraars en begin met onafhankelijk autoverzekeringen vergelijken. Wil je merken bekijken?

 

Aanbieders vergelijken in 2023!

Laatst geupdatet op 24/08/2020