Hinderpaalcriterium | Wat is het hinderpaalcriterium en wat moet je erover weten? | Bekijk het direct!
Inhoudsopgave
Het hinderpaalcriterium is een onderdeel van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Hierin staat vermeld dat zorgverzekeraars geen vergoeding mogen hanteren die zo laag is dat de verzekerde wordt belemmert in de keuze voor een arts of ziekenhuis.
Wanneer een verzekeraar een dusdanig lage vergoeding geeft voor een behandeling bij bepaalde zorgaanbieders zullen veel mensen nadelig worden beïnvloedt in hun keuze van de zorgverlener. Dankzij het hinderpaalcriterium heeft iedere zorgverzekerde de vrije keuze om een zorgverlener te kiezen zonder dat zij hierin worden belemmerd.
Wat is het doel van het hinderpaalcriterium?
In Nederland geldt er een vrije keuze voor artsen en ziekenhuizen. Het hinderpaal criterium is ingevoerd om de verzekerde te beschermen bij deze vrije keuze. Mocht de verzekeraar namelijk een te lagen vergoeding geven voor niet-gecontracteerde zorg? Dan zal een verzekerde al gauw kiezen voor gecontracteerd zorg.
Hierdoor wordt de keuze beïnvloedt door geld en dat is niet de bedoeling van het vrije zorgstelsel in Nederland. Daarnaast is het criterium ingevoerd om buitenlandse zorgverleners niet te benadelen op grand van dat zij geen afspraken hebben gemaakt met zorgverzekeraars. Het vrije verkeer van medische behandelingen is een groot goed dat wij hebben en moet daarom ook goed worden beschermd.
Vandaar dus dat dit artikel is opgenomen in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Verder is het vaak wel lastig om juridisch te achterhalen wanneer een vergoeding te laag is, maar daar gaan wij jou op deze pagina meer over vertellen.
De vrije ziekenhuiskeuze
Iedere verzekerde in Nederland heeft recht op een vrije keuze van ziekenhuizen en artsen. Dat wil zeggen dat iedereen voor zichzelf mag bepalen bij welke zorgverlener een behandeling wordt uitgevoerd.
Helaas wil dat niet direct zeggen dat de behandeling in ieder ziekenhuis of kliniek volledig wordt vergoed. Zorgverzekeraars maken namelijk afspraken met zorgverleners waarbij ze onderhandelen over de prijzen van bepaalde zorg.
Het wil daarom wel eens voorkomen dat een verzekeraar er voor kiest om geen afspraken te maken met bepaalde zorgverleners. Dit resulteert in het verschil tussen gecontracteerde- en niet-gecontracteerde zorg en dit werkt als volgt:
- Wanneer de zorgverzekeraar wel een contract heeft afgesloten met een zorgaanbieder krijg je alle kosten voor de zorg die binnen dekking valt vergoed. Je betaalt dan alleen nog het eigen risico voor zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
- Wanneer de zorgverzekeraar geen contact heeft afgesloten met een zorgverlener wordt slechts een deel van de kosten die binnen de dekking vallen vergoed. Dit hangt af van het type polis en varieert tussen de 65% en 80%. Dat wil zeggen dat je een eigen bijdrage moet leveren van 20% tot 35%.
- Daarnaast betaal je voor zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering ook nog het eigen risico.
- Mocht je een restitutiepolis hebben afgesloten? Dan heb je vrije zorgkeuze en wordt de niet-gecontracteerde zorg (meestal) voor 100% vergoed.
Zoals je ziet zijn er verschillen in vergoeding tussen gecontracteerde- en niet-gecontracteerde zorg. Daarbij verschilt de vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners ook per type polis dat je hebt afgesloten.
De geldigheid van het hinderpaalcriterium
Er bestaat veel verwarring over wanneer het hinderpaalcriterium nou wel of niet geldt. Dit komt doordat er geen rekenmodellen voor zijn gemaakt. In de praktijk wordt daarom meestaal een vergoeding van 75% gehanteerd voor niet-gecontracteerde zorg.
In dit geval betaal je 25% zelf in de vorm van een eigen bijdrage. Dit hoeft dan niet bepaald een hinderpaal te zijn waarbij de vrije keuze wordt belemmerd.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een regel opgesteld waarin het volgende staat vermeld: ‘De vergoeding van een zorgverzekeraar niet dusdanig laag mag zijn dat de verzekerde wordt belemmerd om naar een niet-gecontracteerde zorgverlener te gaan’.
Benieuwd naar de vergoedingen van verschillende verzekeraars voor niet-gecontracteerde zorg? Neem dan een kijkje in de vergelijker op deze pagina. Hier vergelijk je namelijk alle zorgverzekeraars met elkaar op basis van zorgkeuze, kosten en acceptatie. Hierdoor vindt je binnen de kortste keren een verzekeraar die aansluit op jouw zorgwensen en weet je zeker dat je nooit teveel premie betaald.
Direct kosten besparen?
In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!
Helga – Zorgverzekering Expert
Gerelateerde informatie
Direct besparen op je zorgverzekering?
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons