Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]

Internationale zorgverzekering afsluiten: bij welke aanbieders kun je terecht?

door | 15 sep, 2020

internationale zorgverzekering afsluiten

In Nederland is een basis zorgverzekering verplicht als je 18 jaar of ouder bent, maar wat nou als je naar het buitenland gaat? Dat is een goede vraag en daarom gaan wij jou op deze pagina meer vertellen over de internationale zorgverzekering.

Ga je bijvoorbeeld werken, studeren of stage lopen in het buitenland? Dan hangt het af van jouw persoonlijke situatie of je een internationale zorgverzekering nodig hebt. Ieder land heeft hier namelijk eigen regels voor. Daarnaast is het verplicht om minimaal een basis zorgverzekering te hebben als je in Nederland werkt en belasting betaalt.

Wat is een internationale ziektekostenverzekering?

Zodra je niet meer in Nederland woont of werkt kan een internationale ziektekostenverzekering oplossing bieden. Met deze internationale zorgverzekering verzeker jij jezelf tegen ziektekosten in het buitenland.

Dit kan handig zijn wanneer je geen recht meer hebt op een Nederlandse basisverzekering. In de volgende situaties kan dat het geval zijn.

  • Wanneer je emigreert naar of woont in Duitsland, Frankrijk of België en daarnaast in de afgelopen 6 maanden geen Nederlandse zorgverzekering had
  • Wanneer je nu nog in Nederland woont en wacht op een definitieve verblijfsvergunning in een ander land

In deze situaties kan het erg handig zijn om eens te kijken naar de mogelijkheden van een internationale ziektekostenverzekering. Hiervoor is het mogelijk om gebruik te maken van de vergelijker op deze pagina.

Werken in Nederland: hoe zit dat?

Werk je in Nederland, maar woon je bijvoorbeeld in België of Duitsland? Dan ben je verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Hiervoor betaal je natuurlijk maandelijkse premie, maar je hebt ook recht op zorgtoeslag. Het recht op zorgtoeslag hangt wel af van een aantal verschillende factoren.

Zo heb je recht op zorgtoeslag wanneer je 18 jaar of ouder bent en een Nederlandse nationaliteit of verblijfsvergunning hebt. Daarnaast hangt dit recht ook af van je inkomen. Je hebt namelijk pas recht op zorgtoeslag als je minder dan een vastgesteld bedrag verdiend.

Tijdelijk naar het buitenland, heb ik een internationale zorgverzekering nodig?

Ga je tijdelijk naar het buitenland? Dan ben je in de volgende gevallen verplicht om minimaal een Nederlandse basisverzekering af te sluiten. Hieronder zie je precies om welke situaties het gaat:

  • Als je op vakantie gaat naar het buitenland ben je verplicht om een Nederlandse basisverzekering te hebben. Daarnaast worden de medische kosten op reis vergoed vanuit de reisverzekering.
  • Wil je in de winter enkele maanden verblijven in het buitenland? Dan ben je alsnog verplicht om een basisverzekering te hebben in Nederland.
  • Als je voor je studie enkele maanden stage moet lopen in het buitenland, dan is het verplicht om een basisverzekering te hebben in Nederland. De voorwaarde hiervan is wel dat je niet betaald wordt voor de stage
  • Ga je een aantal maanden studeren in het buitenland? Dan moet de basisverzekering in Nederland verplicht doorlopen

In deze situaties ben je verplicht om je Nederlandse basisverzekering te behouden. Daarnaast is het wel zo dat als je stage loopt of studeert in het buitenland de medische kosten worden vergoedt vanuit de basisverzekering in Nederland.

Hierbij wordt dan het tarief gehanteerd dat hier in Nederland geldt voor de medische zorg. Het kan dan zo zijn dat je minder krijgt vergoed, omdat de zorg in het buitenland duurder kan zijn.

Emigreren naar Nederland, wat te doen?

Ga je emigreren of ben je al geëmigreerd naar Nederland? Dan is het noodzakelijk dat je een basis zorgverzekering afsluit. Zodra je namelijk wordt ingeschreven in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) en je in het bezit bent van een burgerservicenummer (BSN) moet jij je binnen 4 maanden aanmelden bij een zorgverzekeraar. Hiermee voorkom je namelijk dat je onverzekerd bent en/of blijft.

Internationale zorgverzekering afsluiten

Wil je graag een internationale zorgverzekering afsluiten? Maak dan gebruik van de vergelijker op deze pagina. Hier vergelijk je namelijk alle zorgverzekeraars met elkaar en kom je erachter welke aanbieders een internationale zorgverzekering aanbieden. Zo zijn er speciale expat verzekeringen die geschikt zijn voor personen die tijdelijk gaan wonen en werken in het buitenland of een wereldreis gaan maken.

Deze internationale ziektekostenverzekering worden lang niet door iedere zorgverzekeraar aangeboden en daarom is het verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken.

In de vergelijker is het mogelijk om te kiezen voor werelddekking, maar kijk altijd goed naar de voorwaarden om te zien of het daadwerkelijk een internationale zorgverzekering betreft.

Internationale zorgverzekering bekijken?

In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 08/10/2020