Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]

Zorgverzekering kind gescheiden ouders: wat moet je regelen?

door | 15 sep, 2020

gescheiden ouders zorgverzekering kind

Je hoopt natuurlijk dat het nooit zal gebeuren, maar het kan voorkomen dat jij en je partner uit elkaar gaan. Op dat moment zijn er veel zaken die geregeld moeten worden. Een van de belangrijke zaken is de zorgverzekering van je kind. Want hoe is het geregeld rondom de zorgverzekering van een kind bij gescheiden ouders?

Het is belangrijk om te weten hoe dit in elkaar zit, hoe je dit het beste kunt regelen en wat al je mogelijkheden zijn. Want je wilt dit natuurlijk zo goed mogelijk oplossen: de gezondheid en het welzijn van je kind staat op nummer één. Hier lees je alles over de zorgverzekering van een kind bij gescheiden ouders.

De verzekering: voor en na de scheiding

De zorgverzekering van je kind is zo geregeld dat jouw zoon of dochter bij de verzekering van jou of je partner staat bijgeschreven. Jouw kind valt onder de basisverzekering die jij hebt afgesloten. Dit betekent dat je kind gebruik kan maken van alle zorg waar jij toegang tot hebt.

De basisverzekering is verplicht en zorgt ervoor dat jouw kind is voorzien van de nodige zorg. Je kunt je als ouder ook aanvullend verzekeren, zodat ook jouw kind hier gebruik van kan maken. Het is slim om je kind bij te schrijven bij de ouder met de meest uitgebreide polis.

Zo regel je de zorgverzekering kind van gescheiden ouders

In het geval van een scheiding liggen de papieren iets anders. De ouders kunnen in dit geval zelf kiezen wie de verzekeringnemer wordt voor het kind. Het gaat altijd om kinderen onder de 18: kinderen boven de 18 betalen hun eigen zorgverzekering en kunnen dan ook een eigen zorgverzekering afsluiten.

Als ouders bepaal je samen bij wie je kinderen verzekerd worden. De ouder die de verzekeringnemer wordt of blijft, ontvangt dan ook de vergoedingen.

Is de zorgverzekering kind bij gescheiden ouders niet onderling te regelen? Dan blijven de kinderen op de polis van de ouder waar ze al onderverzekerd waren. Wil je dat niet? Dan kun je dit op twee manieren oplossen:

  • Met een bewijs (rechterlijk) waaruit blijkt welke ouder het ouderlijk gezag heeft;
  • Met een bewijs waaruit blijkt dat je samen ouderlijk gezag hebt waar een ouderschapsplan een onderdeel van is. Hierin staan afspraken wie voor de kinderen zorgt en wie dus het ouderlijke gezag heeft.

Dit zijn je mogelijkheden op een rij

Wat is de slimste optie? Het is in ieder geval aan te raden om de zorgverzekering kind bij gescheiden ouders op een goede manier te regelen. Zo weet je zeker dat jouw kind de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. Maar op welke manieren kun je dit allemaal regelen? Er zijn in ieder geval drie mogelijkheden en die vind je hier op een rij:

  1. Je kind bijschrijven bij de ouder met de meest uitgebreide zorgpolis;
  2. Je kind aansluiten bij een collectieve zorgverzekering;
  3. Heeft je kind speciale zorg nodig? Dan kun je jouw kind bij een andere zorgverzekeraar laten verzekeren dan bij een van de ouders. Kies voor een zorgverzekeraar met speciale gezinspakketten waarin ook aanvullende zorgbehoeften worden vergoed.

De beste zorgverzekering voor je kind vinden: ook als gescheiden ouders

Wat de situatie ook is: het is altijd slim om op zoek te gaan naar de best mogelijke verzekering. Deze kun je vinden door gebruik te maken van de online vergelijker. Hiermee kun je verschillende polissen vergelijken en zo de juiste keuze maken.

Op basis van jouw gegevens krijg je de best mogelijke zorgverzekeringen te zien. Deze kun je vervolgens gemakkelijk en snel vergelijken op basis van een aantal zaken, zoals de premie, de zorg die je krijgt en alle mogelijkheden voor aanvullende zorgverzekeringen.

Direct al je mogelijkheden bekijken?

In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 07/10/2020