Dyslexie vergoeding (2021)
Dyslexie betekent dat iemand veel moeite heeft met spellen, schrijven en lezen. Het de woorden ‘dys’ en ‘lexis’ komen uit het Grieks en betekenen letterlijk ‘beperkt kunnen lezen’. Het gaat hierbij dan ook om personen die moeite hebben bij bepaalde onderwerpen met betrekking tot taalvaardigheid.
Dit terwijl de personen met dyslexie vaak een gemiddelde intelligentie hebben. Het heeft dus absoluut niets te maken met hoe slim iemand is, maar wel met de ontwikkeling van bepaalde hersendelen.
Men vermoed namelijk dat de oorzaak ligt in het hersengebied waar klanken moeten worden gekoppeld aan schrifttekens. Als je klachten ervaart kan dit erg vervelend zijn en daarom gaan wij jou op deze pagina meer vertellen over dyslexie vergoeding vanuit de zorgverzekering.
Wat is EED precies?
EED (Ernstige Enkelvoudige Dyslexie) is een redelijk heftige vorm van dyslexie waarbij personen erg veel moeite hebben met lezen en schrijven. Er is sprake van EED wanneer de leerachterstand van kinderen op het gebied van taal groot is, ondanks dat zij extra ondersteuning krijgen.
Ernstige Enkelvoudige Dyslexie moet altijd worden aangetoond uit een onderzoek bij een orthopedagoog of psycholoog. Het woord ‘Enkelvoudig’ betekent dat het kind slechts een enkel leerstoornis heeft (in dit geval dyslexie).
Welke kinderen komen in aanmerking voor een vergoeding dyslexie onderzoek?
Er gelden een aantal voorwaarden waar je als kind aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een dyslexie vergoeding.
Hierbij gaat het zowel om een vergoeding dyslexie onderzoek als om een vergoeding dyslexie behandeling. Hieronder zie je precies aan welke voorwaarden je moet voldoen.
- Bij het aanmelden van je kind voor een onderzoek moet hij/zij tussen de 7 en 12 jaar oud zijn. Nadat je kind 13 jaar is geworden mag het behandelingstraject niet meer worden gestart.
- Er moet kunnen worden aangetoond dat het kind op school extra hulp heeft gekregen op het gebied van lezen en spellen. Dit gebeurt meestal aan de hand van een leesdossier.
- De school dient een vermoeden te hebben van Ernstige Enkelvoudige Dyslexie doordat er nauwelijks vooruitgang wordt geboekt op het gebied van taal, terwijl er een traject voor extra hulp bij lezen en spellen loopt.
Er gelden dus een aantal voorwaarden waar je kind en de school aan dienen te voldoen om daadwerkelijk in aanmerking te komen voor een dyslexie vergoeding.
Dyslexie vergoeding gemeente, wat kan ik verwachten?
Sinds januari 2015 worden de dyslexie vergoedingen voor onderzoeken en behandelingen gedekt door de gemeente. Deze vergoedingen wordt dan gegeven op grond van de Jeugdwet.
Iedereen in Nederland heeft namelijk recht op een goede opleiding, ook wanneer deze wordt belemmerd. Toch dien je te voldoen aan een aantal voorwaarden om daadwerkelijk in aanmerking te komen voor een dyslexie vergoeding vanuit de gemeente.
Zo heb je alleen recht op een vergoeding wanneer er spraken is van ‘Ernstige Enkelvoudige Dyslexie’. ‘Ernstig’ houdt in dat de vooruitgang op het gebied van taal nauwelijks is verbeterd ondanks de extra hulp op school. ‘Enkelvoudig’ wil zeggen dat het kind geen andere stoornissen heeft, zoals autisme, ADHD of een laag IQ.
Welke hulp wordt er geboden voor personen met dyslexie?
Er zijn twee verschillende vormen van dyslexiezorg, namelijk de reguliere dyslexiezorg (de school) en de gespecialiseerde dyslexiezorg (de zorg). Zij hebben beide ook hun eigen taken om kinderen met dyslexie te ondersteunen.
- Zo dient een school kinderen met lees- en spellingsproblemen zo goed mogelijk te ondersteunen en waar nodig is extra hulp te bieden. Het hoeft dan ook niet direct te gaan om EED, het wil dus ook niet zeggend dat je in aanmerking komt voor een dyslexie vergoeding.
Is er volgens de school sprake van EED? Dan kan er op de grond van de Jeugdwet en de Wet passend onderwijs worden doorverwezen naar gespecialiseerde dyslexiezorg.
Dit zal van toepassing zijn wanneer de extra hulp op school nauwelijks tot geen vooruitgang blijkt te hebben en er een sterk vermoeden is van EED. Hieronder zie je welke taken de school en de zorg hebben bij personen met dyslexie.
School: | Zorg: |
---|---|
Signaleren van kinderen met lees/spellingsproblemen | Het verzamelen van de schoolgegevens |
Extra hulp bieden in de klas | Een diagnose stellen |
Remedial teaching buiten de klas | Behandelingen uitvoeren met huiswerk |
Gegevens bijhouden en een (lees)dossier opmaken | Ouders stimuleren om mee te doen |
Bij sterke vermoedens doorverwijzen naar Zorg | Het bijhouden van resultaten |
Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.
Inhoudsopgave
Direct besparen op je zorgverzekering?
Alternatieve vergoedingen
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons
Laatst geupdatet op 28/11/2020