Hospice vergoeding (2021)
Een hospice is een zorginstelling waar mensen terecht kunnen met een ongeneeslijke ziekte. Hierbij gaat het dan vooral om personen met een levensverwachting van niet langer dan 3 maanden.
In het hospice worden deze mensen in hun laatste levensfase verzorgt en is het doel om de kwaliteit van leven te bevorderen. Deze zorg wordt ook wel palliatieve- of tijdelijke zorg genoemd. Daarnaast krijgen de dierbaren van een ziek persoon ook ondersteuning in een hospice.
Wanneer een patiënt in een particuliere hospice wordt behandeld geldt er wel een eigen bijdrage. Daarom gaan wij jou op deze pagina meer vertellen over de hospice vergoeding vanuit de zorgverzekering.
Vergoeding voor tijdelijke zorg vanuit de basiszorgverzekering of Wlz?
Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie wordt er een vergoeding gegeven voor palliatieve zorg. Dit kan op verschillende manieren plaatsvinden, namelijk:
- Heb je een Wlz-indicatie? Dan wordt de tijdelijke zorg vergoed vanuit het zorgkantoor. Voor deze vergoeding geldt wel een maandelijkse eigen bijdrage.
- Wanneer je geen Wlz-indicatie hebt wordt de tijdelijke zorg vergoed vanuit de basiszorgverzekering.
De zorg wordt dus afhankelijk van de Wlz-indicatie vergoed vanuit het zorgkantoor of zorgverzekeraar. Hierbij zijn er ook twee verschillende soorten palliatieve zorg en wij behandelen op deze pagina de vergoedingen voor personen zonder Wlz-indicatie.
Tijdelijke zorg aan huis
Palliatieve zorg kan worden geleverd aan huis door de wijkverpleegkundige. Deze zorg wordt dan volledig vergoed vanuit de basisverzekering waarbij er geen eigen risico of eigen bijdrage geldt.
Tijdelijke zorg in ziekenhuis
Wordt de palliatieve zorg geleverd vanuit een ziekenhuis? Dan worden de kosten hiervoor volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij geldt er geen eigen bijdrage, maar dien je wel rekening te houden met het eigen risico.
Vergoeding hospice vanuit de basiszorgverzekering
De hospice vergoeding vanuit de basisverzekering geldt alleen wanneer je geen Wlz-indicatie hebt. Daarbij zijn er twee verschillende soorten hospices waarvoor er verschillende vergoedingen gelden.
Hieronder lees je meer over de twee verschillende hospices en de bijbehorende vergoedingen vanuit de basisverzekering.
Toegelaten hospice
In een toegelaten hospice wordt de palliatieve terminale zorg verleend door verpleegkundige die in dienst zijn van de hospice. Het wordt daarom ook wel een high-care hospice genoemd.
Deze instellingen voldoen aan de wettelijke eisen en er kunnen daarom ook mensen terecht met complexere zorgwens. De toegelaten hospice vergoeding wordt bovendien volledig vergoed vanuit de basisverzekering.
Hiervoor betaal je geen eigen bijdrage, maar dien je wel rekening te houden met het eigen risico zorgverzekering. Verder wordt een toegelaten hospice gezien als ’thuis’ en worden de kosten voor verblijf, voeding en wassen niet vergoed.
Particuliere hospice
In een particuliere hospice werken vooral vrijwilligers en wordt de verpleegkundige zorg verleend door een wijkverpleegkundige. Deze zorginstelling voldoet ook aan de eisen, maar wordt niet gezien als high-care hospice.
Daarnaast is het handig om te weten dat alleen de zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering en niet het verblijf. Hierbij geldt er geen eigen risico, maar je betaalt wel een eigen bijdrage voor het verblijf.
Vergoeding hospice vanuit een aanvullende verzekering
Vanuit de basisverzekering wordt alleen de zorg vergoed in een hospice. Wil je een volledige hospice vergoeding voor het verblijf, voeding en was kosten? Dan kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.
- Let hierbij wel op dat sommige verzekeraars bepaalde voorwaarden stellen voor een volledige hospice vergoeding vanuit de aanvullende dekking. Zo dient het desbetreffende hospice aangesloten te zijn bij het netwerk van palliatieve zorg in de regio of erkend te zijn door de verzekeraar.
Wij hebben hieronder alvast een overzicht gemaakt van alle vergoedingen en kosten van aanvullende verzekering per verzekeraar. Zo zij jij direct welke zorgverzekeraar het beste aansluit op jouw persoonlijke zorgwensen.
Bovendien is het wel verstandig om de polisvoorwaarden te controleren voordat je de verzekering definitief afsluit.
Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.
Inhoudsopgave
Direct besparen op je zorgverzekering?
Alternatieve vergoedingen
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons
Laatst geupdatet op 29/11/2020