Selecteer een pagina
Defensie Zorgverzekering

De premies voor de beperkt casco autoverzekeringen zijn het afgelopen jaar flink gestegen. Waar de gemiddelde premie voor een WA+ verzekering vorig jaar nog met 8 procent daalde, is de premie dit jaar met bijna 5 procent gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van een prijsvergelijkingswebsite. De stijging is opmerkelijk, aangezien de schadelast voor verzekeraars sinds de coronapandemie juist is gedaald.

Premies van WA en volledig casco wel gedaald

Een automobilist die jaarlijks 480 euro betaalde voor zijn of haar beperkt cascoverzekering, betaalt door de verhoging van 4,79 procent nu ruim 20 euro meer. Opvallend is dat de premies van de twee andere dekkingen, WA en volledig casco, wél licht zijn gedaald.

De premie van de WA-verzekering daalde met 1,31 procent en die van de volledig casco bleef nagenoeg hetzelfde met -0,12 procent. De premie van de WA-verzekering is na jaren van stijging weer stabiel. In 2018 en 2019 steeg de premie voor deze dekking nog heel hard.

Het bedrag dat verzekeraars in geval van schade moesten uitkeren was veel hoger dan het bedrag dat aan premies binnenkwam. Om die reden werden de premies verhoogd zodat de dekking alsnog winstgevend was. Gelukkig zijn de premies voor verzekeraars nu weer op peil en gestabiliseerd. Naar verwachting zullen de premies van de beperkt casco verzekeringen de komende tijd ook weer gaan dalen.

Drie verschillende dekkingen

Autobezitters kunnen bij het afsluiten van een autoverzekering kiezen uit drie verschillende dekkingen: WA, beperkt casco en volledig casco. Welke dekking het beste is, hangt af van de persoonlijke situatie en de auto van de verzekerde. Over het algemeen geldt: hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie. De auto moet in Nederland minimaal WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekerd zijn.

Deze dekking is wettelijk verplicht voor alle autobezitters in Nederland. De WA-dekking is de goedkoopste autoverzekering en dekt schade die de auto aan anderen en hun bezittingen toebrengt. Als de auto beperkt casco verzekerd is, dan is de automobilist ook verzekerd voor bepaalde schade aan de eigen auto.

Denk hierbij aan schade als gevolg van diefstal, brand, ruitbreuk, storm, hagel en een botsing met dieren. Met een allrisk dekking is de automobilist uitgebreid verzekerd. Alle schade aan de auto wordt gedekt, zelfs als het de schuld van de verzekerde is. Het maakt dus niet uit wie aansprakelijk is.

Welke dekking moet ik kiezen?

Welke autoverzekering je moet kiezen, hangt af van de waarde en de leeftijd van de auto. Is de auto tussen nul en zes jaar oud? Kies dan voor een volledig casco verzekering. Is de auto tussen de zes en tien jaar oud? Kies dan voor de beperkt cascodekking. Is de auto ouder dan tien jaar? Dan is een WA-dekking voldoende. Als je voor een lage dekking kiest, dan is het wel handig dat je bij eventuele schade aan de auto genoeg spaargeld hebt om dit zelf te bekostigen.

 

 

Direct kosten besparen?

In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 15/10/2021