DBC zorgproduct | Wat is een DBC zorgproduct en wat moet je erover weten? Lees er hier alles over!
Inhoudsopgave
Een DBC zorgproduct, ook wel diagnose-behandelcombinatie genoemd, is een code van 9 cijfers waarmee wordt aangegeven wat de ziekenhuisactiviteiten zijn bij een bepaalde diagnose. Hierbij kun je denken aan het gehele behandelingstraject, waaronder diagnostisering, behandelingen en controles.
De DBC’s worden in de praktijk veel gebruikt binnen de specialistische ziekenhuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Hiermee kunnen zij namelijk eenvoudig informatie verstrekken over het behandeltraject van een patiënt. Alle zorg die kan worden gedeclareerd bij de verzekeraar wordt dan ook uitgedrukt als een DBC zorgproduct. In Nederland zijn er maar liefst 4.400 verschillende DBC’s.
Wat is het doel van DBC’s?
Het doel van DBC zorgproducten is om de marktwerking van de zorg te bevorderen en te stimuleren. De DBC’s zijn in dit geval een goede middel daarvoor om de volgende doelen te verwezenlijken:
- Door DBC’s ontstaat er meer transparantie over ziekenhuiskosten voor bepaalde behandelingen. Hierdoor kunnen ziekenhuizen betaalbare en doelmatige zorg blijven leveren en hun bedrijfsvoering volledig optimaliseren.
- Doordat er meer transparantie ontstaat kunnen ziekenhuizen en verzekeraars beter onderhandelen over de prijs en kwaliteit van de geleverde zorg. Daarnaast zullen de consumenten hier uiteindelijk van profiteren.
Zoals je ziet zorgen DBC’s voor meer transparantie over bepaalde behandelingen in het ziekenhuis, waardoor er beter kan worden onderhandeld over de prijs en kwaliteit van de zorg.
Hoe werkt een DBC zorgproduct precies?
Een DBC zorgproduct kun je eigenlijk zien als een soort zorgpakket die bij een bepaalde diagnose hoort. Neem bijvoorbeeld een botbreuk. Hierbij horen verschillende behandelingen en activiteiten, zoals een röntgenfoto, gips, eventueel medicatie en controles.
Dit zijn allemaal activiteiten die horen bij een botbreuk en zijn dan ook standaard opgenomen in een specifieke DBC. Toch betekent dit niet dat het tarief voor de zorg al vast staat. Een specialist of ziekenhuis dient namelijk iedere activiteit en behandeling te noteren, zodat zij uiteindelijk de juiste DBC kunnen hanteren.
Hierbij zit er veel verschil tussen behandelingen met of zonder overnachting in het ziekenhuis en behandelingen met of zonder operatie. Aan het begin van een traject wordt er aan de hand van de diagnose een DBC geopend, maar dit hoeft niet altijd het uiteindelijke zorgproduct te zijn. Bovendien is er voor alle zorg in een DBC de gemiddelde prijs genomen.
Een DBC zorgproduct openen
Een DBC (diagnose-behandelcombinatie) wordt altijd tijdens het eerste bezoek van een patiënt bij de specialist geopend. Hierbij worden de volgende stappen doorlopen:
- Bij het eerste bezoek wordt de DBC geopend. Dit kan zijn bij een intakegesprek, het laten maken van een foto of een directe behandeling.
- Er wordt een diagnose gesteld op basis van het eerste bezoek en de DBC die bij de diagnose hoort wordt geopend.
- Het geopende zorgproduct hoeft nog niet direct te bepalen wat de uiteindelijke kosten zullen worden voor het behandeltraject
- De specialist of het ziekenhuis houdt iedere zorgactiviteit nauwkeurig bij tijdens het traject
- Aan het einde van het traject zal er worden gekeken naar de zorgactiviteiten die hebben plaatsgevonden en wordt er een definitief zorgproduct gekozen die bij de behandelingen hoort.
Aan de hand van deze stappen wordt er een DBC geopend en uiteindelijk afgesloten met het juiste DBC zorgproduct. Het kan namelijk zijn dat er tijdens het eerste bezoek een diagnose is gesteld waar een bepaald zorgproduct bij hoort, maar dat de patiënt uiteindelijk minder behandelingen nodig heeft gehad.
Wat wordt er vergoed door de zorgverzekeraar?
Het DBC zorgproduct dat aan het begin van het behandeltraject is geopend bepaalt niet wat de uiteindelijke kosten zijn voor de patiënt of de zorgverzekeraar.
Elke behandeling en activiteit wordt namelijk zorgvuldig bijgehouden door de specialist waarnaar deze partij het juiste zorgproduct hanteert. De kosten die uiteindelijk moeten worden betaald hangen volledig af van de volgende factoren:
- De gemiddelde kosten van de behandeling bij een gestelde diagnose
- Het aantal bezoeken dat de patiënt heeft gebracht aan het ziekenhuis of de specialist
Of er wel of geen operatie heeft plaatsgevonden - Hoe zwaar de operatie is en of er wel of geen overnachtingen in het ziekenhuis nodig zijn geweest
Deze factoren worden tijdens het traject zorgvuldig genoteerd om uiteindelijk de definitieve kosten te bepalen.
Vervolgens wordt er na afloop van de behandelingen een zorgnota opgesteld die (meestal) direct wordt doorgestuurd naar de zorgverzekeraar. Daarna kan het zijn dat je vanuit de verzekeraar nog een rekening ontvangt voor het eigen risico.
Wat wordt er precies vermeld in een DBC zorgproduct?
Zoals je waarschijnlijk al hebt vernomen worden alle zorgactiviteiten in een ziekenhuis of bij een medisch specialist genoteerd in een DBC. Deze activiteiten hangen meestal samen met een bepaalde diagnose (de zorgvraag). Hieronder zie je precies welke informatie een DBC bevat.
- De diagnose van een medische specialist
- Alle behandelingen en activiteiten in een ziekenhuis
- Eventuele nacontroles (niet altijd van toepassing)
Dit zijn de gegevens en activiteiten die nauwkeurig worden bijgehouden in een zorgproduct. Aan de hand hiervan wordt de definitieve prijs bepaald voor een behandeltraject.
Zorgverzekeraars vergelijken
Nu je weet wat een DBC zorgproduct is kun je op zoek gaan naar een passende zorgverzekering voor jouw zorgwensen. Zo weet je namelijk zeker dat het DBC zorgproduct dat wordt geopend uiteindelijk wordt vergoed door de verzekeraar.
Maak daarom gebruik van de vergelijker op deze pagina waar je alle zorgverzekeraars met elkaar kunt vergelijken op prijs, zorgkeuze en acceptatie. Vul eventueel een aantal persoonlijke wensen in en kom er direct achter welke verzekeraar het beste bij jou past.
Daarnaast weet je ook gelijk wat de kosten zijn per verzekeraar, waardoor je nooit teveel premie betaald voor onnodige dekkingen.
Direct kosten besparen?
In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!
Helga – Zorgverzekering Expert
Gerelateerde informatie
Direct besparen op je zorgverzekering?
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons