Narcolepsie | Lees hier alles wat je erover moet weten & wat het precies inhoudt
Inhoudsopgave

Wat is de narcolepsie oorzaak?
De oorzaak van narcolepsie is het ontbreken van bepaalde stoffen in de hersenen. Hierbij gaat het dan vooral om het ontbreken de hersenstoffen hypocretine en orexine. Deze stoffen kunnen bij sommige mensen ontbreken doordat de cellen in het lichaam de stoffen als vijand zien.
Hypocretine zorgt er normaal voor dat de afwisseling tussen slapen en wakker zijn wordt geregeld. Wanneer deze stof wegvalt is het niet meer mogelijk om goed door te slapen of lange tijd wakker te zijn. Dit resulteert uiteindelijk in slaapaanvallen en andere vervelende symptomen.
Vandaag de dag, zijn er flink wat medicijnen op de markt tegen deze aandoening. Om hier een vergoeding voor te krijgen vanuit de zorgverzekeraar is het verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken. Hiermee heb je de best pakkende dekkingen & ga je er vandoor met de scherpste deal.
Wat zijn de symptomen van narcolepsie?
De slaapziekte narcolepsie kent veel verschillende symptomen. Een van de meest voorkomende symptomen zijn slaapaanvallen en vermoeidheid.
Daarnaast zijn er nog een aantal symptomen die vaak voorkomen bij patiënten. Daarom hebben wij deze narcolepsie symptomen hieronder voor jou onder elkaar gezet, zodat jij precies kunt zien wat de gevolgen zijn van deze slaap/waakstoornis:
- Onbedwingbare slaapaanvallen: Slaapaanvallen komen bij maar liefst 95% tot 100% van de patiënten voor. De patiënten hebben dan overdag veel last van vermoeidheid waarbij het lijkt alsof ze dagenlang niet hebben geslapen. Dit kan resulteren in korte slaapmomenten (van 10 á 30 minuten) tijdens rustige situaties. Denk hierbij aan het in slaap vallen in de trein, tijdens zittend werk of een vergadering.
- Kataplexie: Maar liefst 60% tot 70% van de patiënten hebben naast de slaapstoornis ook last van kataplexie. Dit is een aandoening waarbij spontane spierverslapping optreedt als gevolg van bepaalde inspanningen of emoties. Meestal betreft het de spieren in de nek, het gezicht en de benen. Dit duurt meestal maar enkele seconden (maximaal enkele tientallen seconden).
- Slaapparalyse (slaapverlamming): Bij narcoleptici komt slaapverlamming regelmatig voor (bij 30% van de patiënten). Zodra de patiënt in slaap valt komt hij/zij al snel (of direct) in de REM-slaap terecht. De persoon is zich dan wel nog bewust van de omgeving, maar kan zich dan niet bewegen omdat de spieren zijn verlamd. Dit kan erg beangstigend zijn voor de patiënt.
- Hypnagoge hallucinaties: Een andere veelvoorkomend symptoom zijn hypnagoge hallucinaties. Dit zijn geen normale hallucinaties, maar levensechte droombeelden die niet te onderscheiden zijn van de werkelijkheid. In deze dromen voelt, hoort en ziet de patiënt van alles en heeft het vaak een beangstigend karakter. Deze droombeelden duren meestal maar enkele minuten, hooguit iets langer dan 10 minuten.
- Verstoorde nachtrust: Meer dan 50% van de patiënten geeft aan dat zij erg vaak last hebben van een onregelmatige nachtrust. In veel gevallen slapen de patiënten erg onrustig en worden ze om het uur of twee uur weer wakker. Dit kan zich om de zoveel uur weer herhalen, waardoor ze niet aan een goede nachtrust komen. Daarnaast kan de nachtrust ook worden verstoord door onvrijwillige bewegingen in de slaap of angstaanjagende dromen.
Zoals je ziet brengt narcolepsie veel vervelende symptomen met zich mee. Het is voor sommige patiënten daarom ook lastig om er mee om te gaan, maar gelukkig zijn er bepaalde behandelingen mogelijk.
Behandeling voor patiënten
Narcolepsie is op dit moment een ongeneselijke aandoening/stoornis. Wel is het mogelijk om bepaalde narcolepsie behandelingen te volgen om de aandoening verdraagzamer te maken.
Zo zijn er bepaalde narcolepsie medicijnen die de slaap bevorderen of ervoor zorgen dat je overdag niet zomaar in slaap valt. Hieronder hebben wij bepaalde behandelingen onder elkaar gezet, zodat je kunt zien wat er mogelijk is.
- Opwekkende narcolepsie medicatie kan ervoor zorgen dat je overdag wakker blijft en niet zomaar in slaap valt
- Gebruik van hydroxyboterzuur kan de nachtrust bevorderen en het effect van kataplexie aanvallen verminderen
- Pas je levensstijl aan waarbij je ritme probeert te creëren. Voorbeelden hiervan zijn: Op dezelfde tijden naar bed gaan, twee keer per dag een middagdutje doen en gebruik maken van bepaalde medicatie.
Dit zijn aantal mogelijkheden om de leefbaarheid te bevorderen. Heb je het idee dat je last hebt van deze slaapstoornis? Maak dan een afspraak bij de huisarts en voer een narcolepsie test uit. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals een slaaptest, actigrafie of een ruggenprik.
Vergelijk & kies de beste deal
Ben je op zoek naar een zorgverzekeraar die bepaalde medicatie en behandelingen voor narcolepsie vergoeden? Maak dan gebruik van de vergelijker op deze pagina. Wij hebben hier namelijk alle belangrijke informatie van verschillende verzekeraars voor jou bij elkaar gezet.
Zo is het mogelijk om alle aanbieders van zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken op kosten, zorgkeuze, acceptatie en nog veel meer. Hierdoor vind jij binnen de kortste keren een passende verzekeraar en bespaar je een hoop tijd en geld. Bovendien weet je hierdoor zeker dat je nooit teveel geld betaald voor onnodige dekkingen.
Direct kosten besparen?
In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert
Gerelateerde informatie
Direct besparen op je zorgverzekering?
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons



Laatst geupdatet op 18/10/2020