Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]

Zorgverzekering buitenlandse student afsluiten: hoe werkt het?

door | 24 sep, 2020 | 0 Reacties

ring buitenlandse student afsluiten

Wil jij graag als buitenlandse student in Nederland gaan studeren, stage lopen of een traineeship volgen? Dan ben je verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Zo moet je als student in Nederland een zorgverzekering afsluiten wanneer je naast de studie een baan of stage hebt. Hierbij maakt het niet uit of het gaat om een fulltime of parttime baan of stage.

Wanneer je alleen een studie volgt in Nederland is het niet altijd nodig om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. 

Daarom gaan wij jou op deze pagina meer vertellen over de zorgverzekering buitenlandse student. Verder vertellen wij jou ook meer over hoe je een passende verzekering kunt vinden door te vergelijken.

Wanneer hoef je geen zorgverzekering buitenlandse student af te sluiten?

Wanneer je als buitenlandse student in Nederland wilt gaan studeren blijf je verzekerd in je oorspronkelijke land. Het is dan ook niet verplicht om een Nederlands zorgverzekering af te sluiten. Studenten uit een EU-land, EER-land of uit Zwitserland hebben dan voldoende aan een EHIC (European Health Insurance Card) om aan te tonen dat ze zijn verzekerd.

Als je uit een verdragsland komt heb je meestal een 111-formulier nodig. Deze kun je gemakkelijk aanvragen bij de zorgverzekering/zorgverzekeraar in jouw land.

Mocht het zo zijn dat je vanuit een ander land naar Nederland komt om te studeren? Dan is het verstandig om van te voren te controleren hoe de zorgverzekeraar in eigen land dit precies regelt.

Hierbij kan het een groot verschil maken als je een fulltime-, parttime- of bijbaan naast je studie neemt. Ook de duur van het verblijf in Nederland speelt hier een grote rol bij.

Zorgverzekering nadat je bent afgestudeerd

Ben jij als buitenlandse student afgestudeerd aan een Nederlands studie en ben je opzoek naar een zorgverzekering? Dan is het belangrijk om na te gaan of je hiervoor in aanmerking komt. Hierbij wordt er namelijk gekeken naar wat er op de verblijfsvergunning staat.

Als je bent afgestudeerd in Nederland en geen EU-nationaliteit hebt, dan ontvang je een nieuwe verblijfsvergunning. Vervolgens wordt er op basis van de melding op de achterkant van de verblijfsvergunning bepaald of je in aanmerking komt voor een Nederlandse zorgverzekering.

Deze melding komt van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) en is bepalend voor het wel of niet mogen afsluiten van een basisverzekering.

Zorgverzekeringen vergelijken voor buitenlandse studenten

Ben je afgestudeerd en kom je volgens de melding van de Immigratie- en Naturalisatiedienst in aanmerking voor een Nederlandse zorgverzekering? Dan is het verstandig om zorgverzekeraars te vergelijken.

Dit kun je eenvoudig doen door gebruik te maken van de vergelijker op deze pagina. Hier vergelijk je namelijk alle verstrekkers van zorgverzekeringen met elkaar door te kijken naar de premie, zorgkeuze en prijs/kwaliteit verhouding.

Daarnaast is het mogelijk om één of meerdere aanvullende verzekeringen aan te vinken. Vervolgens verschijnen de verzekeraars inclusief kosten per maand in de vergelijker. Bovenaan zie je direct welke zorgverzekeraar de goedkoopste is, zodat je gelijk weet hoeveel het kost.

Bovendien is het wel verstandig om eerst de voorwaarden zorgvuldig door te lezen voordat je de verzekering definitief afsluit. Zo weet je namelijk precies waar je aan begint en betaal je nooit teveel premie voor onnodige dekkingen.

Direct alle deals bekijken?

In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 06/10/2020