EHIC kaart – Europese zorgpas
Inhoudsopgave
Een EHIC pas (European Health Insurance Card) is een Europese zorgpas waarmee je in het buitenland kunt aantonen dat je verzekerd bent. De medische kosten worden in het buitenland dan vergoedt tegen Nederlandse tarieven. Met de EHIC krijg je toegang tot de medisch noodzakelijke zorg in ruim 34 landen in het publieke zorgstelstel.
De EHIC werd in 2004 ingevoerd, maar staat tegenwoordig standaard op de achterkant van je verzekeringspas. Wanneer je op vakantie gaat naar het buitenland is het van belang dat je deze EHIC card meeneemt, zodat je in geval van nood kunt aantonen dat je verzekerd bent. Verder gaan wij jou op deze pagina meer vertellen over het aanvragen, de geldigheid en de kenmerken van een Europese verzekeringspas.
Hoe kan ik de EHIC aanvragen?
Je kunt de Europese zorgpas aanvragen via jouw eigen zorgverzekering. Dit is geheel gratis en erg eenvoudig. Hiervoor neem je namelijk contact op met de verzekeraar die de aanvraag vervolgens in behandeling neemt.
Zodra je de EHIC kaart hebt aangevraagd ontvang je deze meestal binnen 4 werkdagen via de post. Op de pas staat dan ook tot wanneer de pas geldig is. Is de pas na verloop van tijd niet meer geldig? Dan vraag je de EHIC op dezelfde manier weer aan bij je ziektekostenverzekering. Bovendien is de EHIC card alleen geldig in combinatie met een basisverzekering.
Wat zijn de belangrijkste kenmerken?
De EHIC heeft een aantal belangrijke kenmerken waar je op de hoogte van moet zijn. Daarom hebben wij deze hieronder voor jou onder elkaar gezet, zodat je in één oogopslag ziet welke kenmerken dit precies zijn.
- Er worden geen ingeplande medische behandelingen gedekt met de EHIC, enkel medisch noodzakelijke zorg;
- De EHIC biedt geen dekking voor repatriëring of private zorg;
- Met de zorgpas heb je tijdens een verblijf in het buitenland recht op medisch noodzakelijk zorg;
- De EHIC is persoonlijk, waardoor kinderen een eigen zorgpas nodig hebben;
- Er geldt geen garantie dat je gratis wordt geholpen, omdat er verschillende zorgstelsels zijn in Europese landen;
- Je kunt zorgpas buiten Europa niet gebruiken, omdat deze alleen geldt voor Europese landen (en een aantal specifieke landen).
Dit zijn een aantal belangrijke kenmerken van de EHIC waar je rekening mee dient te houden. Weten wat de specifieke voorwaarden zijn van verschillende verzekeraars? Neem dan een kijkje in de vergelijker op deze pagina en vergelijk verschillende zorgverzekeraars met elkaar.
Hoe werkt de EHIC precies?
Met de EHIC heb je toegang tot medisch noodzakelijke zorg in Europese landen. Om het jou makkelijk te maken hebben wij hieronder de werking van de pas voor jou op een rijtje gezet.
- Je maakt gebruik van medisch noodzakelijke zorg in het buitenland.
- De buitenlandse zorgverlener waar je de zorg hebt gekregen (bijvoorbeeld een ziekenhuis) declareert de kosten bij de zorgverzekeraar.
- Uiteindelijk bepaalt de zorgverzekeraar aan de hand van de zorgverzekering en het eigen risico welke kosten jezelf moet betalen en wat er wordt vergoed.
Zoals je ziet is de EHIC makkelijk in gebruik en is het handig om medisch noodzakelijke zorg vanuit het buitenland te declareren bij jouw zorgverzekeraar. Ook een internationale zorgverzekering kan uitkomst bieden.
Zorgverzekeraars vergelijken
Wil je weten wat de exacte voorwaarden zijn van de EHIC bij verschillende verzekeraars? Maak dan gebruik van de vergelijker en vergelijk de voorwaarden van verschillende zorgverzekeraars met elkaar.
Daarnaast kun je direct zien wat de kosten zijn per verzekeraar, waardoor je mogelijk flink kunt besparen op de zorgkosten per jaar. Bovendien bespaar je ook een hoop tijd door te vergelijken en vind je een zorgverzekering die bij jou past.
Direct kosten besparen?
In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!
Helga – Zorgverzekering Expert
Gerelateerde informatie
Direct besparen op je zorgverzekering?
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons
Laatst geupdatet op 05/10/2020