Tegemoetkoming ziektekosten: in welke situaties heb je er recht op?
Inhoudsopgave
Heb je een relatief laag inkomen en kun je wel wat financiële steun gebruiken? Dan zijn er verschillende voorzieningen en regelingen die jou daarbij kunnen helpen. Zo is er voor bepaalde groepen in de samenleving een speciale tegemoetkoming zorgverzekering, waarmee je financieel wordt geholpen. Deze regelingen zijn in het leven geroepen, zodat iedere Nederlander gebruik kan maken van goede zorg.
Bovendien zijn er ook speciale regelingen voor de tegemoetkoming zorgkosten chronisch zieken. Wel dien je voor iedere tegemoetkoming ziektekosten 18 jaar of ouder te zijn om in aanmerking te komen. Wat je sowieso kunt doen is het vergelijken van de zorgverzekering, vrijwel iedereen kan ieder jaar besparen.
Daarom gaan wij jou op deze pagina meer vertellen over de verschillende regelingen en voorzieningen voor personen met beperkte financiële middelen of bepaalde aandoeningen.
1. Tegemoetkoming ziektekosten middels zorgtoeslag
De zorgtoeslag is een compensatie voor de premie van de basisverzekering en het eigen risico. Deze tegemoetkoming zorgverzekering ontvang je vanuit de overheid en zorgt ervoor dat mensen met een laag inkomen de zorgverzekering kunnen betalen. Vandaar dat de zorgtoeslag ook alleen bedoeld is voor alleenstaanden en partners met een relatief laag inkomen.
Daarnaast dien je voor deze tegemoetkoming 18 jaar of ouder te zijn en te beschikken over een Nederlandse zorgverzekering om in aanmerking te komen voor de zorgtoeslag.
Bovendien zijn er ook veel personen die studeren en een laag inkomen hebben. Daarom bestaat de tegemoetkoming ziektekosten studenten ook uit de zorgtoeslag.
2. Zorgverzekering afsluiten via de gemeente
Er is de mogelijkheid om via de gemeente een zorgverzekering af te sluiten. Deze zorgverzekering is dan ook speciaal bedoeld voor personen die een laag inkomen hebben. Zo brengt de zorgverzekering via de gemeente een aantal voordelen met zich mee, zoals korting op de premie, betere vergoedingen en een lager eigen risico.
Om in aanmerking te komen voor de collectieve zorgverzekering van de gemeente dient je inkomen meestal niet meer dan 130% van bijstandsnorm te bedragen. Voor meer informatie neem je contact op met jouw gemeente om te kijken wat er mogelijk is.
3. Tegemoetkoming eigen risico zorgverzekering
Vanuit de verzekeraar wordt er vaak een tegemoetkoming eigen risico aangeboden. Dit gebeurt dan in de vorm van het gespreid betalen van het verplichte eigen risico. Hierbij heb je dan de keuze uit twee verschillende soorten van gespreid betalen.
Zo is het verstandig om het eigen risico gespreid vooruit te betalen wanneer je zeker weet dat je dit opmaakt in een jaar. Blijkt aan het einde van het jaar dat je het eigen risico niet hebt opgemaakt? Dan krijg je het teveel betaalde bedrag teruggestort op je rekening.
Voor personen die niet zeker weten of ze het eigen risico opmaken is het mogelijk om na ontvangst van een factuur het eigen risico in termijnen terug te betalen. Je betaalt het eigen risico in beide gevallen meestal in 10 gelijke termijnen terug. Verder is de tegemoetkoming eigen risico een goed initiatief voor personen die zich geen financiële tegenvallers kunnen veroorloven.
4. Tegemoetkoming ziektekosten via aftrekbare zorgkosten
Heb je ziektekosten gemaakt die niet worden vergoed door de zorgverzekeraar? Dan kan het zijn dat deze aftrekbaar zijn bij via de inkomstenbelasting. In sommige gevallen kan dit een financieel voordeel opleveren, omdat je minder belasting betaald of geld terugkrijgt. Natuurlijk zitten hier wel een aantal voorwaarden aan verbonden, namelijk:
- Zijn de ziektekosten daadwerkelijk aftrekbaar?
- De ziektekosten dienen boven een bepaald drempelbedrag te komen;
- Het drempelbedrag hangt af van je inkomen
- Hoe lager het inkomen hoe lager het drempelbedrag
- Personen met een laag inkomen kunnen de specifieke zorgkosten me 40% verhogen
- Ouderen kunnen de specifieke zorgkosten met meer dan 100% verhogen
Zoals je ziet gelden er een aantal voorwaarden en is het voor sommige personen mogelijk om deze kosten te verhogen. Dit is dus weer een goed voorbeeld van een tegemoetkoming voor ziektekosten vanuit de overheid.
5. Tegemoetkoming zorgkosten chronisch zieken en arbeidsongeschikten
De tegemoetkoming ziektekosten chronisch zieken is bedoeld voor personen die hulp nodig hebben en gebruik maken van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Denk hierbij aan chronisch zieken en arbeidsongeschikte personen. Voor personen die huishoudelijk hulp krijgen geldt wel dat ze een eigen bijdrage betalen aan het CAK. Deze bijdrage wordt altijd gebaseerd op het inkomen.
Voor personen die werkloos, arbeidsongeschikt of ziek zijn is het mogelijk om een tegemoetkoming ziektekosten UWV aan te vragen. Je ontvangt dan ieder jaar een tegemoetkoming voor de zorgkosten. Deze tegemoetkoming geldt alleen voor personen die op 1 juli recht hebben op een WAO-, WIA-, WAZ- of Wajong uitkering.
Zorgverzekeringen vergelijken
Heb je een laag inkomen? Dan is het verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken. Daarnaast is het slim om te kijken of je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming voor de zorgkosten. Je dient voor een tegemoetkoming 18 jaar of ouder te zijn en een laag inkomen te hebben.
Zodra je weet of je in aanmerking komt voor een bepaalde tegemoetkoming kan het verstandig zijn om zorgverzekeringen te vergelijken. Zo vind je namelijk een passende zorgverzekering zonder dat je teveel premie betaald.
Je kunt namelijk zelf bepalen wat voor zorg je nodig hebt en zie je verschillende verzekeraars op basis van kosten, zorgkeuze en vergoedingen. Hierdoor weet je zeker dat je een goede zorgverzekering kiest die aansluit op jouw persoonlijke situatie.
Direct kosten besparen?
In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!
Helga – Zorgverzekering Expert
Gerelateerde informatie
Direct besparen op je zorgverzekering?
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons
Laatst geupdatet op 11/10/2020