Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]
Woonlandpakket

Het woonlandpakket is een term voor de zorgvoorzieningen waar grensarbeiders gebruik van kunnen maken. Dit pakket is ontstaan doordat er afspraken zijn gemaakt tussen EU-, EER- en andere verdragslanden. Hierbij gaat alleen alleen om de zorgvoorzieningen voor grensarbeiders.

Een grensarbeider is iemand die werkzaam is in Nederland en in het buitenland woont of iemand die werkzaam is in het buitenland, maar in Nederland woont. Verder gaan wij jou op deze pagina meer vertellen over het woonland pakket in verschillende situaties en hoe je deze kunt aanvragen.

Wonen in Nederland en werken in het buitenland

Voor personen die in Nederland wonen, maar in het buitenland werken geldt dat zij geen recht hebben op een Nederlandse zorgverzekering. Daarnaast dienen zij zich te laten verzekeren voor zorg in het land waar ze werken. Echter, omdat zij woonachtig zijn in Nederland hebben zij wel recht op het woonlandpakket vanuit Nederland.

Dit pakket staat gelijk aan de basiszorgverzekering in Nederland. Bovendien heb je met het woonland pakket recht op zorg vanuit de basisverzekering in Nederland en Duitsland. Het Nederlandse woonland pakket zal vooral gelden voor veel mensen uit Noord-Brabant, Limburg en het oosten van het land.

Hier wonen namelijk redelijk wat mensen die werkzaam zijn in het buitenland (Duitsland of België). Omdat deze landen tot de EU behoren hebben de mensen die hier werken vanuit Nederland recht op een woonland pakket.

Wonen in het buitenland en werken in Nederland

Ben je werkzaam in Nederland, maar woon je in het buitenland? Dan kan het zijn dat je recht hebt op een woonlandpakket. Zodra je namelijk in Nederland gaat werken ben je verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten.

Daarnaast is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een woonland pakket waardoor je ook verzekerd bent voor zorg in jouw woonland. Het is dan wel van belang dat je woonachtig bent in een EU-, EER- of verdragsland.

Daarentegen hebben gezinsleden die niet werkzaam zijn in Nederland geen recht op een Nederlandse zorgverzekering. Zij moeten dan een zorgverzekering afsluiten in het land waar zij wonen, mits dat verplicht is.

Wanneer heb ik recht op een woonlandpakket?

Een woonlandpakket is speciaal bedoeld voor grensarbeiders die in Nederland wonen en in het buitenland werken of in Nederland werken en in het buitenland wonen. Hierbij is het wel van belang dat als je werkzaam bent in Nederland je woonachtig bent in een EU-, EER- of ander verdragsland of andersom.

Mocht dit niet het geval zijn? Dan kom je ook niet in aanmerking voor een woonland pakket in Nederland. Daarnaast kan het zijn dat je werkzaam bent in Nederland en in je woonland. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met de Sociale Verenigingsbank (SVB). Zij kunnen jou in dit soort situaties namelijk verder helpen.

Wat zijn de kosten van een woonland pakket?

De kosten voor een woonlandpakket zijn voor Nederland wanneer je recht hebt op het pakket en werkzaam bent in Nederland. Voor gezinsleden van 18 jaar of ouder die niet werkzaam zijn moet je wel betalen.

Voor hen betaal je dan de Zvw (Zorgverzekeringswet) bijdrage. Deze bijdrage wordt berekend aan de hand van een nominale bijdrage, inkomensafhankelijk bijdrage en een woonlandfactor.

Door middel van een woonlandfactor worden de bedrag afgestemd op de standaarden van het woonland. Hierdoor worden er altijd eerlijke premies betaald voor de zorg in zowel het binnen- als buitenland.

Woonland pakket aanvragen

Om het woonland pakket aan te vragen zijn er verschillende manieren mogelijk. Zo kun je contact opnemen met Centraal Administratie Kantoor (CAK) of je eigen zorgverzekeraar. Zij kunnen jou verder helpen met het aanvragen van het zorgpakket voor grensarbeiders binnen EU-, EER- en verdragslanden.

widget

Direct kosten besparen?

In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 01/12/2020