Fytotherapie vergoeding (2021)
De fytotherapie betekenis luidt: ‘Behandeling met planten’ en is de wetenschappelijke vorm van kruidengeneeskunde. Hierbij gaat het dus om wetenschappelijke doeleinden die worden ondersteund door studies, tests en onderzoeken.
In tegenstelling tot de traditionele kruidengeneeskunde waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van wetenschappelijke methoden. Voor de meeste zorgverzekeraars valt deze therapie onder de alternatieve geneeswijzen vergoeding.
Maar niet in alle landen wordt deze vorm van kruidengeneeskunde beschouwt als een echte geneeskunde, ook al wordt er gebruik gemaakt van wetenschappelijke methoden.
Omdat de geneesmiddelen op kruiden zijn gebaseerd wordt fytotherapie vaak gezien als een alternatieve geneeswijzen en wordt dit dus niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel worden er in de EU steeds meer plantaardige geneesmiddelen geregistreerd, waardoor deze gewoon onder reguliere zorg vallen.
De geschiedenis van kruidengeneeskunde
De kruidengeneeskunde bestaat al heel erg lang. Zo worden geneeskrachtige planten al eeuwen gebruikt door de mensen. Ongeveer 3.000 jaar voor Christus waren er bevolkingsgroepen die bepaalde behandelwijzen met kruiden uitschreven op zogeheten kleitabletten.
Na deze tijd is er heel veel geschreven over de werking en behandeling van de kruidengeneeskunde. Daarnaast is er ook erg veel gebruik van gemaakt. Vandaar dat het tegenwoordig nog steeds ter sprake komt.
Fytotherapie is dan wel weer een nieuwere vorm van kruidengeneeskunde die is gebaseerd op wetenschappelijke doeleinden. Deze wetenschappelijke methode van kruidengeneeskunde werd dan ook pas begin vorige eeuw geïntroduceerd door de Franse arts Henri Leclerc.
Volgens deze arts is deze vorm van kruidengeneeskunde het wetenschappelijk gebruik van planten om een aandoening van een mens of dier te genezen.
Fytotherapie kruidengeneeskunde op de wetenschappelijke wijze
Fytotherapie is zoals je nu misschien wel weet de wetenschappelijke vorm van kruidengeneeskunde. Dit komt omdat er regelmatig tests, studies en onderzoeken worden gedaan naar deze vorm van geneeskunde. Er wordt bij deze vorm uitsluitend gebruik gemaakt van plantaardige- en kruidengeneesmiddelen.
De actieve ingrediënten in deze fytotherapie middelen zijn planten, delen van planten en materialen van planten. Hierbij is het noodzakelijk dat de planten die worden gebruikt kwalitatief goed zijn en op juiste wijze worden bereid. Daarbij wordt de werkzaamheid en de veiligheid van de desbetreffende plant in acht genomen.
Het is sinds 2004 mogelijk om plantaardige geneesmiddelen te registreren in de EU. Zo zijn er sinds die tijd al meerdere plantaardige middelen opgenomen in het medicijnen register. Hierdoor behoren deze plantaardige geneesmiddelen tot de echte medicijnen in de reguliere zorg.
Het is daarom mogelijk om voor sommige fytotherapie middelen in aanmerking te komen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Neem hiervoor een kijkje in de zorgverzekering vergelijker op deze pagina en kijk welke zorgverzekeringen bepaalde plantaardige medicatie vergoed.
Fytotherapie onderdeel van de natuurgeneeswijze
In sommige gevallen wordt fytotherapie gebruikt in de natuurgeneeswijze. Dit terwijl natuurgeneeswijze onder de alternatieve geneeswijzen valt en fytotherapie onder de wetenschappelijke vorm. Ondanks het verschil wordt deze wetenschappelijk vorm van kruidengeneeskunde toch soms gebruikt in de natuurgeneeswijzen. Het is namelijk toch een vorm van plantengeneeskunde, maar verwar deze twee dus niet met elkaar.
Daarnaast wordt de wetenschappelijke vorm van kruidengeneeskunde ook vaak gebruikt als reguliere behandelingen. Dit komt mede doordat de meeste kennis eeuwenoud is en al die tijd is doorgegeven aan de volgende generaties.
Bovendien heeft al deze kennis er tot nu toe al voor gezorgd dat er een aantal bekenden geneesmiddelen zijn ontwikkeld, zoals aspirine, codeïne en morfine. Verder wordt er regelmatig onderzoek uitgevoerd naar de effecten van bepaalde planten en kruiden in de hoop nieuwe geneesmiddelen te ontdekken.
Kan een fytotherapeut oplossing bieden?
In Nederland is er een Vereniging voor Fytotherapie die een lijst hebben opgesteld van professionele fytotherapeuten. Dit zijn echte professionals die deze vorm van geneeskunde toepassen om mensen of dieren te genezen van bepaalde ziekten of aandoeningen.
Voor personen met een chronische aandoening kan fytotherapie een goede uitkomst bieden, want de nadruk ligt vooral op chronische aandoeningen. Dit is erg speciaal, omdat er voor dit soort aandoeningen vaak geen oplossingen voor zijn. Je hebt wel enkele medicijnen voor chronisch zieken, maar fytotherapie wordt door vele als prettiger ervaren.
Bovendien brengen fytotherapeutische middelen vaak geen negatieve bijwerkingen met zich mee, in tegenstelling tot chemische geneesmiddelen.
Zorgverzekeringen vergelijken
Ben jij benieuwd of er zorgverzekeraars zijn die bepaalde fytotherapeutische geneesmiddelen vergoeden vanuit de basisverzekering? Dan kan het verstandig zijn om gebruik te maken van de vergelijker op deze pagina. Hier vul je eventueel een aantal wensen in zoals een aanvullende verzekering voor fytotherapie.
Zo kom je er namelijk achter welke zorgverzekeringen vergoedingen geven vanuit aanvullende dekkingen. Daarnaast zijn er al een aantal plantaardige geneesmiddelen opgenomen in het GVS register, waardoor deze automatisch onder de reguliere zorg vallen.
Meestal is het dan wel van belang dat je vrije zorgkeuze hebt (restitutiepolis) en niet vast zit aan bepaalde leveranciers. Kijk daarom goed naar de zorgkeuze per verzekeraar en vindt de ideale zorgverzekering voor jouw persoonlijke situatie.
Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.
Inhoudsopgave
Direct besparen op je zorgverzekering?
Alternatieve vergoedingen
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons
Laatst geupdatet op 17/11/2020