Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]

Speltherapie vergoeding (2021)

Speltherapie is een behandelingsmethode die vaak wordt toegepast bij kinderen van 3 tot 14 jaar. Het is een vorm van psychotherapeutische zorg die speciaal is ontwikkeld voor kinderen die ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt.

Een ingrijpende gebeurtenis kan voor een kind vaak zorgen voor spanningen en angsten. Door middel van spel leren deze kinderen om te gaan met hun emoties en inzicht te krijgen in hun gedrag.

Daarnaast kan deze vorm van therapie ook helpen bij kinderen die vastlopen in hun ontwikkeling. Op deze pagina gaan wij jou daarom meer vertellen over het doel en de speltherapie vergoeding vanuit de zorgverzekering.

speltherapie vergoeding

Het doel van speltherapie voor kinderen

Spel therapie heeft verschillende doelen en kan helpen bij diverse psychische klachten van kinderen. Een van de meeste voorkomende klachten zijn angsten en spanningen door een ingrijpende gebeurtenis. Hier wordt ook nog wel eens psychomotorische kindertherapie voor ingeschakeld.

Hieronder zie je wat de voornaamste doelen en werkwijzen zijn van spel therapeutische zorg voor kinderen:

  • Door middel van een efficiënt en effectieve behandeling kinderen te bevorderen in de ontwikkeling
  • Het bevorderen van de ontwikkeling van een kind op het gebied van sociaal-emotioneel- en cognitief niveau
  • Er voor zorgen dat het zelfmanagement van de ouder zal toenemen
  • Er wordt nauw samengewerkt met een verwijzer (huisarts) en speltherapeut

Dit zijn de werkwijzen die worden toegepast bij spel therapie om ervoor te zorgen dat de doelen worden bereikt.

Speltherapie vergoeding vanuit de zorgverzekering

Speltherapie valt onder de noemer alternatieve zorg en daarom wordt deze niet vergoed vanuit de basisverzekering. Omdat deze vorm van therapie wordt toegepast bij kinderen dienen de ouders hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten.

Om daadwerkelijk in aanmerking te komen voor een speltherapie vergoeding vanuit een aanvullende verzekering is het van belang dat je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Het is noodzakelijk dat het kind is bijgeschreven op de polis van de ouder met de aanvullende verzekering voor de vergoeding
  • De behandelend therapeut dient te zijn aangesloten bij de ‘Nederlandse Vereniging van Speltherapeuten (NVVS)
  • Sommige verzekeraars stellen de voorwaarden dat de therapeut is aangesloten bij een koepelorganisatie, zoals RBCZ of TCZ

Zoals je ziet gelden er een aantal voorwaarden waar jij en je therapeut aan moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Vergoedingen per zorgverzekeraars

Heeft jouw kind speltherapie nodig? Dan kan het verstandig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten afhankelijk van de ernst.

  • De kosten voor deze vorm van therapie kunnen namelijk al gauw oplopen tot in de honderden euro’s wanneer er een langdurig behandeltraject nodig is. 
  • Daarnaast wordt deze zorg niet vergoed vanuit de basisverzekering en is het een veel gevallen slim om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Wij hebben daarom hieronder een overzicht gemaakt van de vergoedingen en kosten vaan de dekkingen per verzekeraar. Zo kun je eenvoudig een goede keuze maken voor een passende zorgverzekering.

Let op! Zorg ervoor dat je kind is bijgeschreven op de polis met de aanvullende verzekering voor de speltherapie vergoeding

Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.

Direct besparen op je zorgverzekering?