Preventieve zorg vergoeding (2021)
Zorgverzekeraars snappen dat het beter is om te voorkomen dan genezen. Vandaar dat steeds meer verzekeraars dekkingen bieden voor preventieve zorg. Hierbij kun je denken aan bepaalde cursussen die ervoor zorgen dat personen gezonder gaan leven.
Vanuit het oogpunt van de verzekeraar is het zo dat gezonde mensen minder zorg nodig hebben en zij dus minder zorgkosten maken. Daarnaast zijn er wel verschillende vormen van preventieve zorg voor verschillende doelgroepen en doeleinden.
Op deze pagina gaan wij jou daarom meer vertellen over deze verschillende vormen en de preventieve zorg vergoedingen vanuit de 4 grootste zorgverzekeraars.
Verschillende niveaus van preventieve zorg
Er zijn 3 verschillende niveaus van preventieve zorg die allemaal aangeven wat de bedoeling is van de zorg. Hieronder zie je direct welke niveaus er zijn en wat ze precies inhouden.
- Primaire preventie: De bedoeling van primaire preventie is het volledig voorkomen van een bepaalde ziekte, waardoor er geen enkele kans bestaat dat de persoon de ziekte krijgt.
- Secundaire preventie: Het doel van secundaire preventie is het ontdekken van een bepaalde ziekte of aandoening in een vroeg stadium om zo te voorkomen dat het erger wordt.
- Tertiaire preventie: Bij tertiaire preventie ligt de nadruk op het voorkomen dat een bepaalde ziekte of aandoening weer opnieuw voorvalt of en de symptomen niet te laten verergeren.
Dit zijn de verschillende niveaus van preventieve zorg en worden toegepast in verschillende situaties. Natuurlijk is de primaire preventieve zorg het beste om toe te passen, omdat je hiermee volledig voorkomt dat iemand ziek wordt.
Vergoeding preventieve zorg, welke soorten preventieve zorg zijn er?
Er zijn heel veel verschillende soorten preventieve zorg waarbij iedere vorm zijn eigen doelgroep en doeleinden heeft. Voor iedere vorm geldt ook een andere preventieve zorg vergoeding en is het niet altijd genoeg om een basisverzekering te hebben.
Hieronder hebben wij alvast een aantal veelvoorkomende vormen van preventieve zorg voor jou onder elkaar gezet.
- Stoppen met roken
- Blijvend slanker worden
- EHBO-cursus
- Valpreventie
- Preventief medisch onderzoek
- Slaaptherapie
Deze vormen van preventieve zorg komen in Nederland regelmatig voor en kunnen personen helpen met hun gezondheid.
Op deze gaan wij jou daarom ook meer vertellen over deze cursussen en therapieën en de bijbehorende preventieve zorg vergoedingen vanuit de zorgverzekering.
Stoppen met roken programma’s
Sinds 2020 dienen zorgverzekeraars stoppen-met-rokenprogramma’s volledig te vergoeden vanuit de basisverzekering. Daarnaast mogen zij ook geen eigen risico in rekening brengen voor deze hulp. Wel gelden er voor sommige vergoedingen een aantal voorwaarden.
Zo heb je alleen recht op een vergoeding voor medicijnen wanneer je actief deelneemt aan gedragsmatige begeleiding en het dus onderdeel is van de behandeling. Ook geldt er een voorwaarden voor een volledige vergoeding vanuit de basisverzekering voor begeleiding.
Je dient namelijk hulp te zoeken bij een gecontracteerd hulpverlener. Ga je naar een niet gecontracteerd hulpverlener? Dan kan het zijn dat je slechts een deel krijgt vergoed.
Blijvend slanker worden
Mensen met overgewicht hebben sinds 2019 recht op een preventieve zorg vergoeding vanuit de basisverzekering voor een levensstijlinterventie. Deze personen kunnen dan terecht bij diverse bewegings- en voedingsdeskundigen die hen kunnen helpen om hun levensstijl aan te passen.
Hiermee voorkomen verzekeraars namelijk dat de mensen met overgewicht last krijgen van bepaalde ziektes. Er zijn daarom ook 3 programma’s aangewezen waar je een vergoeding voor krijgt en waarvan is bewezen dat ze effectief zijn, namelijk:
- Slimmer
- CooL (Coaching & Lifestyle)
- Een Beweegkuur
Verzekerden met overgewicht komen in aanmerking voor een preventieve zorg vergoeding voor een van deze programma’s.
Een EHBO-cursus
Sommige personen hebben op school nog geen EHBO-cursus gehad of weten simpelweg niet meer hoe het allemaal precies werkt. In dat geval kun je een EHBO-cursus volgen bij het Rode Kruis of Oranje Kruis.
Nu is de vraag of de verzekeraar een preventieve zorg vergoeding geeft voor een EHBO-cursus vanuit een aanvullende verzekering:
Zilveren Kruis | |
CZ | |
VGZ | |
Menzis |
Valpreventie voor ouderen
Met een cursus valpreventie kunnen ouderen leren om valpartijen te voorkomen en om veilig te vallen wanneer het toch gebeurt. Er zijn daarom 3 cursussen geselecteerd die effectief blijken te helpen, namelijk ‘Vallen Verleden Tijd’, ‘Zicht op Evenwicht’ en ‘In Balans’. Worden deze cursussen gedekt vanuit een aanvullende verzekering van de zorgverzekeraar?
Zilveren Kruis | |
CZ | |
VGZ | |
Menzis |
Preventief medisch onderzoek
Preventief medisch onderzoek kan worden uitgevoerd wanneer je geen klachten hebt of iets dergelijks. Op deze manier kunnen artsen namelijk bepaalde ziektes of aandoeningen vroeg ontdekken om vervolgens te voorkomen dat het erger zal worden.
Hierbij gaat het niet over een uitgebreid onderzoek, zoals een CT- of MRI-scan. Welke verzekeraars bieden een preventieve zorg vergoeding voor preventief medisch onderzoek vanuit een aanvullende dekking?
Zilveren Kruis | |
CZ | |
VGZ | |
Menzis |
Zorgverzekeraars bekijken met een preventieve zorg dekking
Zoals je misschien al hebt vernomen biedt niet iedere verzekeraar een preventieve zorg vergoeding aan voor bepaalde vormen van preventieve zorg. Daarnaast wordt de meeste preventieve zorg vergoed vanuit een aanvullende dekking.
Daarom is het verstandig om verschillende zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken door gebruik te maken van de vergelijker op deze pagina. Op deze manier vindt je namelijk een passende zorgverzekering en weet je zeker dat je nooit teveel premie betaald voor onnodige dekkingen.
Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.
Inhoudsopgave
Direct besparen op je zorgverzekering?
Alternatieve vergoedingen
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons



Laatst geupdatet op 28/11/2020