Stottertherapie vergoeding (2021)
Stottertherapie kan een goede oplossing zijn voor personen die last hebben van stotteren tijdens het spreken. Er zijn verschillende oorzaken waardoor stotteren tot stand kan komen.
Dit kan zijn door angst bij het spreken, slecht verstaanbaar spreken of niet vloeiend kunnen praten. Het kan natuurlijk erg vervelend zijn wanneer je stottert en dus niet goed bent in spreken. Toch kun je hiervoor naar stottertherapie gaan om de problemen te verminderen of zelf volledig te verhelpen.
Daarbij heeft iedere stottertherapeut zijn eigen werkwijze en technieken die ervoor zouden moeten zorgen dat het stotteren afneemt. Verder gaan wij jou op deze pagina meer vertellen over het verschil met logopedie en een stottertherapie vergoeding vanuit de zorgverzekering.
Wat is het verschil tussen stottertherapie en logopedie?
Het verschil tussen stottertherapie en logopedie is dat een logopedist breder is opgeleid dan een stottertherapeut. Een logopedist is namelijk een therapeut die personen kan helpen bij veel verschillende problemen rondom mondelingen communicatie.
- Ook stotteren is hierbij een probleem dat zij kunnen verhelpen, maar soms kunnen de problemen zo ingewikkeld zijn dat er een expert nodig is.
Dan komen we al gauw terecht bij een stottertherapeut. Zij zijn namelijk gespecialiseerd in stotteren waardoor zij het probleem beter kunnen aanpakken. Stotteren kan namelijk heel ingewikkeld en complex zijn. Daarom is een juiste behandeling in combinatie met begeleiding vaak cruciaal.
Stottertherapeuten zijn eigenlijk logopedisten, maar hebben na hun opleiding nog een gespecialiseerd studie gevolg om stottertherapeut te worden. Hieruit blijkt dat er veel kennis en expertise nodig is om stotteren op een goede manier te behandelen.
Waar moet je op letten?
Een stottertherapie vergoeding hoeft niet altijd nodig te zijn, omdat milde problemen vaak kunnen worden opgelost door een logopedist. Zijn de problemen toch erger dan gedacht? Dan ga je naar een stottertherapeut.
Wanneer een logopedist een extra studie heeft gedaan en zichzelf logopedist-stottertherapeut mag noemen kan hij/zij zich aanmelden voor de ‘Nederlandse Vereniging voor Stottertherapie’ (NVST). Daarmee worden zij automatisch lid van de ‘Europese Vereniging van Stottertherapeuten’ (ECSF).
Voor een stottertherapie vergoeding is het van belang dat de behandelend therapeut lid is van deze beroepsverenigingen. Let daarom altijd goed op de volgende zaken:
- Is er sprake van milde stotterproblemen? Dan kan een logopedist vaak al veel betekenen
- Wanneer de stotterproblemen relatief heftig zijn is het slim om na te gaan of gespecialiseerde hulp daadwerkelijk nodig is
Let altijd goed op deze aandachtspunten wanneer je een afspraak maakt bij een huisarts. Deze punten worden natuurlijk ook altijd besproken voordat je een verwijzing krijgt naar een logopedist of stottertherapeut.
Andere vormen van stottertherapie
Naast een logopedist of stottertherapeut zijn er ook nog andere vormen van therapie. Deze vormen van therapie blijken ook goed te helpen bij personen die last hebben van milde- tot zware stotterproblemen. Hieronder zie je precies over welke therapiemethodes het gaat:
- Hausdorfer
- BOMA
- McGuire
- Del Ferro
Dit zijn een aantal andere therapiemethoden die naast logopedie en stottertherapie kunnen helpen bij mensen met stotterproblemen. De stottertherapie kosten bij deze vormen van therapie zijn voor eigen rekening.
Stottertherapie vergoeding vanuit de zorgverzekering
De zogeheten allround logopedie wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Ook stottertherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar hiervoor heb je wel een verwijzing van een huisarts.
Daarnaast dien je rekening te houden met het eigen risico. Dit is namelijk het deel dat je zelf moet betalen voor zorg vanuit de basisverzekering.
- Er zijn ook verschillende aanvullende verzekeringen die een (deel) vergoeden van de stottertherapie. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten, omdat de kosten voor een behandeltraject flink kunnen oplopen.
Bovendien betaal je voor de stottertherapie vergoeding vanuit de aanvullende verzekering geen eigen risico.
Zorgverzekeraars vergelijken
Ben je nog op zoek naar een zorgverzekeraar die een aanvullende verzekering aanbiedt met een stottertherapie vergoeding? Dan is het verstandig om gebruik te maken van het overzicht hieronder.
Hier staan namelijk alle zorgverzekeraars op een rijtje inclusief de vergoedingen en kosten per verzekeraar. Op deze manier zie je al gauw welke zorgverzekeraar het beste bij jou past en bespaar je een hoop geld op de premie. Daarnaast wordt het een stuk makkelijker om een weloverwogen keuze te maken voor een nieuwe zorgverzekering.
Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.
Inhoudsopgave
Direct besparen op je zorgverzekering?
Alternatieve vergoedingen
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons
Laatst geupdatet op 25/11/2020