Emigreren en zorgverzekering, wat moet je er over weten? | Lees er hier alles over!
Inhoudsopgave
Wanneer je gaat emigreren naar het buitenland om daar te gaan werken of wonen dien je rekening te houden met je zorgverzekering. Het kan namelijk zo zijn dat je vanaf dat moment geen recht meer hebt op een Nederlandse zorgverzekering.
Daarom zijn er tussen verschillende landen afspraken gemaakt omtrent de medische zorg in het buitenland. In verschillende situaties gelden verschillende regels. Vandaar dat wij jou op deze pagina meer gaan vertellen over de zorgverzekering bij emigratie.
Wat zijn de regels als je in Nederland blijft werken?
Als je in Nederland blijft werken, maar wel bent geëmigreerd, dan betaal je alsnog loonbelasting in Nederland. In dat geval heb je recht op een Nederlandse zorgverzekering, omdat je verzekerd bent voor de Wlz (Wet langdurige zorg). Hiervoor gelden dan wel een aantal regels, namelijk:
- In Nederland heb je recht op alle zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering en een eventuele aanvullende verzekering.
- Je betaalt zorgpremie aan de zorgverzekeraar in Nederland.
- Heb je zorg nodig in het buitenland? Dan wordt deze bepaald op basis van de maximale vergoeding in Nederland of bepaalde verdragen met EU-, EER- of verdragslanden.
- Om daadwerkelijk recht te hebben op medisch zorg in het buitenland dien je een formulier aan te vragen bij de zorgverzekeraar of ziekenfonds van jouw woonland. Dit formulier wordt ook wel een ‘E106′, ‘S1-formulier‘ of ‘Verklaring van recht op medische zorg’ genoemd en geeft je toegang tot medische zorg in jouw woonland.
Dit zijn de regels die gelden wanneer je gaat wonen in het buitenland, maar alsnog blijft werken in Nederland. De zorgverzekering opzeggen bij emigratie is dus niet altijd nodig.
De regels voor gezinsleden
In de meeste gevallen gelden er voor jouw gezinsleden dezelfde regels, maar dit is afhankelijk van de situatie. Dit wordt namelijk bepaald door de zorgverzekeraar of het ziekenfonds in jouw woonland. Wil je hier graag meer duidelijkheid over hebben? Dan kan het Centraal Administratie Kantoor (CAK) jou hier meer vertellen.
Emigreren en zorgverzekering bij detachering in Nederland
Wordt je gedetacheerd in Nederland? Dan wil dat zeggen dat je door jouw bedrijf tijdelijk in Nederland wordt geplaatst om te werken. (verzekering voor buitenlander in Nederland)
Er gelden dan andere regels en deze verschillen per land waar je vandaan komt. Hieronder lees je meer over de verschillende mogelijkheden en bijbehorende regels omtrent de zorgverzekering.
Gedetacheerd uit de EU, EER, Zwitserland of verdragsland
Wanneer je in Nederland wordt gedetacheerd vanuit de EU, EER, Zwitserland of verdragsland gelden er speciale afspraken. Deze landen hebben namelijk onderling met Nederland goede afspraken gemaakt omtrent de zorgverzekering bij emigreren (tijdelijk voor werk).
Zo is het mogelijk om aanspraak te maken op een verdragspolis door middel van een verdragsformulier. Met deze verdragspolis heb je recht op medische zorg in Nederland volgens de voorwaarden en vergoedingen die in Nederland gelden.
Dit is een goed alternatief, omdat je voor tijdelijk werk in Nederland geen recht hebt op een Nederlandse zorgverzekering.
Gedetacheerd uit een ander land
Wordt je in Nederland gedetacheerd vanuit een ander land? Dan gelden er zeer waarschijnlijk geen afspraken omtrent medische kosten. Het is dan ook niet mogelijk om een Nederlands zorgverzekering af te sluiten.
Wel kan het zo zijn dat de zorgverzekeraar in jouw woonland de kosten voor medische hulp in het buitenland vergoed. Daarnaast zijn er sommige werkgevers die een internationale zorgverzekering afsluiten voor hun personeel dat wordt gedetacheerd.
De Nederlands zorgverzekeraars werken nauw samen met deze internationale maatschappijen, waardoor dit een goede oplossing kan zijn van je werkgever.
Wat zijn de regels voor gezinsleden bij een detachering in Nederland?
Voor gezinsleden gelden bepaalde regels die volledig afhankelijk zijn van de situatie. Kom jij samen met je gezinsleden vanuit de EU, EER, Zwitserland of een verdragsland? Dan kunnen gezinsleden ook een verdragsformulier aanvragen voor een verdragspolis.
Tenzij een gezinslid werkzaam is in het buitenland. Komen jij en jouw gezinsleden uit een ander land? Dan zijn de gezinsleden in de meeste gevallen verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten, mits zij niet werkzaam zijn in het buitenland.
Zij kunnen dan bij iedere zorgverzekeraar een zorgverzekering afsluiten. Verder geldt er alleen een uitzondering op deze regels voor Japan. Zij blijven dan namelijk in Japan verzekerd.
Wat zijn de regels wanneer je gaat werken in het buitenland?
Wij krijgen regelmatig de vraag: “Moet ik bij emigreren mijn zorgverzekering beeindigen als ik alleen in dat land ga werken?” In de meest gevallen is dat wel zo, maar er zijn wel een aantal uitzonderingen op deze regels, namelijk:
- Je bent werkzaam bij de Nederlandse ambassade in het buitenland
- Je bent gedetacheerd in het buitenland en voldoet aan bepaalde voorwaarden
Dit zijn een aantal uitzonderingen waarbij je recht hebt op een Nederlandse zorgverzekering en medische zorg in het buitenland. Voor detachering naar het buitenland gelden wel een aantal voorwaarden.
Wat zijn de voorwaarden bij detachering naar het buitenland?
Zoals je misschien al hebt vernomen gelden er een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor een Nederlandse zorgverzekering bij detachering naar het buitenland. Wij hebben de voorwaarden hieronder voor jou op een rijtje gezet, zodat je precies kunt zien waar je aan moet voldoen.
- Wanneer jouw werkgever je loon blijft betalen en verzekeringspremies inhoudt op jouw loon
- Wanneer je voor de detachering minimaal 1 maande verplicht verzekerd bent geweest bij een Nederlandse zorgverzekeraar
- Wanneer je niet meer dan 24 maanden achter elkaar werkzaam bent in het buitenland (geldt alleen binnen de EU en EER)
- Wanneer je tijdelijk wordt gedetacheerd in het buitenland, maar wel in dienst blijft bij een Nederlandse werkgever
Wordt je gedetacheerd in het buitenland en voldoe je aan deze voorwaarden? Dan kom je in aanmerking voor een Nederlandse zorgverzekering, terwijl je in het buitenland bent.
Regels voor gezinsleden bij detachering naar het buitenland
Gaan er gezinsleden mee naar het buitenland? (gezins zorgverzekering) Dan gelden er voor hen ook een aantal regels. Wanneer een van de gezinsleden gaat werken in het buitenland (niet gedetacheerd) hebben zij geen recht meer op een Nederlandse zorgverzekering. Wel kunnen gezinsleden die meeverhuizen verzekerd blijven in Nederland, namelijk als:
- De gezinsleden niet langer blijven dan één jaar. Zij kunnen dan namelijk gebruik maken van hun EHIC (Europese zorgpas). De vergoedingen voor medische zorg zijn dan wel beperkt en daarom is het slim om bepaalde zorg (indien mogelijk) uit te stellen totdat je weer terug bent in Nederland.
- Blijven gezinsleden langer dan één jaar? Dan dienen zij een internationale zorgverzekering of zorgverzekering in het woonland af te sluiten.
De regels voor gezinsleden zijn redelijk soepel, maar het is wel goed om te weten waar je rekening mee moet houden. Hierdoor voorkom je namelijk dat je niet bent verzekerd voor medische kosten.
Zorgverzekering bij emigratie naar het buitenland met pensioen
Wanneer je bijvoorbeeld gaat emigreren naar Spanje of emigreren naar Frankrijk dien je rekening te houden met de zorgverzekering.
Je moet de verzekering namelijk stopzetten wanneer je met pensioen gaat of een uitkering krijgt en langer dan een jaar naar het buitenland gaat.
Toch kan het zo zijn dat je vergoeding krijgt voor medische zorg vanuit Nederland. Dit hangt namelijk volledig af van het land waar je heen gaat.
Emigreren en zorgverzekering naar EU-, EER- of verdragsland
Volgens de regels die zijn opgesteld in de EU is het niet mogelijk om in twee landen zorgpremie te betalen of verzekerd te zijn. Wel kan het zo zijn dat je recht hebt op een vergoeding voor medische zorg vanuit Nederland.
Dit is het geval wanneer je het grootste deel van je leven premie en bijdragen hebt betaald in Nederland. Je dient dan wel een extra bijdrage te betalen aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK) in Nederland.
Emigreren en zorgverzekering naar ander land
Is het woonland geen verdragsland? Dan wordt de Nederlandse zorgverzekering stopgezet. Daarnaast heb je ook geen recht op vergoedingen voor medische zorg vanuit Nederland.
Dit komt omdat deze landen geen afspraken hebben gemaakt met Nederland over de zorgverzekeringen. In dit geval dien je dus zelf een internationale zorgverzekering of zorgverzekering in het woonland af te sluiten.
Zorgverzekering: emigratie naar het buitenland, maar niet met pensioen
Ga je permanent emigreren naar het buitenland, maar niet werken, met pensioen gaan of een uitkering krijgen? Dan moet jij jezelf uitschrijven bij de Nederlandse gemeente. Wanneer je dit hebt gedaan is het mogelijk om de Nederlandse zorgverzekering op te zeggen.
Het is dan van belang dat je rekening houdt met de regels in het woonland omtrent verzekerde zorg. Daarom is het verstandig om hier van te voren goed naar te kijken, want in sommige landen geldt een verplichte zorgverzekering en in andere landen bepaal jezelf of jij verzekerd bent voor medische zorg.
Direct kosten besparen?
In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!
Helga – Zorgverzekering Expert
Gerelateerde informatie
Direct besparen op je zorgverzekering?
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons
Laatst geupdatet op 01/12/2020