Inhoudsopgave
Zorgverzekering en het coronavirus (COVID-19): zie nu wat je moet weten
We hebben al een tijdje te maken met het coronavirus (COVID-19) en het houdt ons hele land in bedwang. Er is niet alleen onduidelijkheid over het virus, maar vooral ook op de corona vergoedingen vanuit de zorgverzekering. Wanneer krijg je bijvoorbeeld een vergoeding voor medische zorg als je corona hebt en wat wordt er dan precies vergoed?
Daar gaan wij jou op deze pagina meer over vertellen en hopen jou daarmee voldoende te informeren. Verder is het ook belangrijk om te weten wat precies symptomen zijn, zodat je op tijd een afspraak kunt maken bij jouw huisarts. Ga je zorg vergelijken met elkaar? Dan kan deze informatie ook van pas komen.
Wat moet ik doen als ik denk dat ik besmet ben?
Ben je bang dat je het corona virus hebt opgelopen, om wat voor reden dan ook? Dan kan het zijn dat de symptomen erg veel lijken op de van een normale griep. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van een verkoudheid, van je keel, benauwdheid, koorts of hoofdpijn. Is dat het geval? Dan is het eerste advies om thuis te blijven totdat de klachten voorbij zijn. Het is dan niet per se nodig om direct de huisarts te bellen.
Misschien ook interessant voor jou: huisartsenzorg en de vergoedingen
Wanneer moet ik dan wel contact opnemen met de huisarts? Dat is een goede vraag en daarom hebben wij hieronder een aantal punten onder elkaar gezet wanneer het wel verstandig is om telefonisch contact op te nemen met de huisarts.
- Het wordt steeds lastiger om normaal te ademen (bijvoorbeeld tijdens het lopen)
- Je hebt langer dan 3 dagen achter elkaar koorts (38 graden of hoger)
- Je wordt steeds zieker in een paar dagen
- Je bent ouder dan 70 jaar en hebt minder weerstand of een chronische ziekte en je krijgt koorts
- Wanneer je steeds meer in de war raakt
Wanneer één of meer van deze bovenstaande situaties zich voordoet, dan is het verstandig om telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Zo kun je namelijk bespreken wat je het beste kunt doen, maar kom vooral niet zomaar naar de huisarts toe.
Wordt een corona test vergoed vanuit de basisverzekering?
Ja, een coronatest wordt in Nederland vergoed vanuit de basis zorgverzekering en is geheel gratis. Hiervoor hoef je dan ook geen eigen bijdrage of eigen risico te betalen. Heb je dus milde klachten die lijken op de symptomen van het coronavirus? Dan is het essentieel dat jij jezelf laat testen bij de GGD.
Je maakt dan een afspraak door te bellen naar het landelijke nummer (0800 – 1202) tussen 08:00 en 20:00 uur. Zorg er voor dat jij jouw BSN nummer bij de hand hebt om een afspraak te maken. Bovendien hoef je ook niet eerst langs de huisarts te gaan, dit wordt zelfs sterk afgeraden, omdat je niet zeker weet of je besmettelijk bent.
Vergoedingen voor een huisarts bij coronaklachten
Het kan zo zijn dat je een bezoek brengt aan de huisarts of dat deze bij jou langskomt wanneer je medische klachten hebt. Deze zorg wordt dan volledig vergoedt vanuit de basisverzekering van jouw zorgverzekeraar. Er geldt dan, net zoals bij de vergoeding voor de coronatest, geen eigen risico of eigen bijdrage voor deze zorg.
Ziekenhuisvergoeding bij corona
Onderga je ernstige klachten door het coronavirus? Dan kan het zijn dat je moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Dit kan noodzakelijk zijn omdat je extra zuurstof nodig hebt of aan de beademing moet.
Maar ontvang je voor een ziekenhuisopname bij corona een vergoeding? Ja, een ziekenhuisopname, dus ook door corona, wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico van €385,- per jaar.
Het eigen risico geldt ook voor een coronatest die is aangevraagd vanuit het ziekenhuis. Houdt hier dus ten alle tijden rekening mee.
Corona zorgverzekering vergoeding in het buitenland
Ben je op vakantie in het buitenland en raak je besmet met het coronavirus? Dan gelden er een aantal corona vergoedingen in het buitenland.
- Allereerst is het van belang dat jij jezelf laat testen door contact op te nemen met de lokale gezondheidsdiensten.
- Indien je positief wordt getest op corona mag je pas weer terugreizen nadat je 24 uur klachtenvrij bent.
Vanuit de basisverzekering ben je verzekerd voor spoedeisende hulp in het buitenland. Dit geldt dus alleen voor de personen die te maken krijgen met ernstige klachten en opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Hiervoor betaal je wel eerst het eigen risico.
Daarnaast wordt de gebruikelijke zorg in Nederland ook vergoed in het buitenland. Daarbij worden wel de Nederlandse tarieven gehanteerd. Is een bepaalde behandeling in het buitenland duurder? Dan betaal je zelf de kosten van het verschil.
Zorgverzekering vergoeding code groen en code geel
Krijgt een land code groen? Dan zijn er geen veiligheidsrisico’s verbonden aan dit land. Bij code geel zijn die er wel, maar geldt er nog steeds dat je gebruik kunt maken van de corona vergoedingen vanuit de basisverzekering. Denk hierbij aan spoedeisende hulp in het buitenland als je door corona in het ziekenhuis beland. Je kunt door hier te klikken bekijken welk land, welke kleur heeft.
Mochten de kosten voor een behandeling in het buitenland duurder zijn? Dan is het mogelijk om hier een aanvullende verzekering of reisverzekering voor af te sluiten. Hiervoor betaal je dan ook geen eigen risico.
Om een passende aanvullende verzekering te vinden kun je gebruik maken van de vergelijker op deze pagina waar je alle zorgverzekeraars met elkaar kunt vergelijken.
Zorgverzekering vergoeding code oranje en code rood
In de landen met code oranje zijn de veiligheidsrisico’s groot en daarom wordt het ook afgeraden om hier naar toe te gaan. Bij code rood is het zelfs zo gevaarlijk om naar het betreffende land te reizen dat het sterk wordt afgeraden en ook niet slim is.
In deze landen ben je wel gewoon verzekerd voor spoedeisende hulp vanuit de basisverzekering. In tegendeel tot de aanvullende verzekeringen en reisverzekering waarbij dit niet het geval is.
Moet je bijvoorbeeld noodgedwongen naar Nederland repatriëren? Dan moet je deze hoge kosten zelf betalen. Ook wanneer je door de maatregelen langer in een vakantiehuis of hotel moet verblijven. Verder moet je na aankomst in Nederland verplicht 2 weken in thuisquarantaine.
Zorgverzekering die bij je past
Ben je nog op zoek naar een goede basis- of aanvullende verzekering voor zorgkosten door corona? Dan is het verstandig om gebruik te maken van de vergelijker op deze pagina.
De zorg vanuit de basisverzekering is bij alle verzekeraars hetzelfde, maar voor medische kosten in het buitenland heb je soms een aanvullende dekking nodig. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer de tarieven voor bepaalde zorg hoger zijn dan in Nederland.
Het verschil tussen de tarieven is dan voor eigen rekening. Met een aanvullende verzekering kun je deze kosten dekken. Daarom is het verstandig om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken op kosten, zorgkeuze en vergoeding vanuit aanvullende verzekeringen.
Direct alle deals bekijken?
In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!
Direct besparen op je zorgverzekering?
Gerelateerde informatie
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons
Laatst geupdatet op 01/10/2020