Fysiotherapie vergoeding (2021)
Maak je gebruik van fysiotherapie en vraag je je af wat de vergoeding van fysiotherapie is vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekering? We hebben een overzicht voor je gemaakt van de verschillende fysio vergoedingen per verzekeraar.
Soms gaat het er erg wild aan toe tijdens het beoefenen van je geliefde sport en dan kom je thuis met een pijnlijke spier. In het begin probeer je allerlei zalfjes en crèmes uit, totdat je er op een gegeven moment achter komt dat het slim is om naar een dokter te gaan. Eerst ga je naar de huisarts en die verwijst je uiteindelijk door naar de fysiotherapeut.
Nu ben je vast benieuwd wat de kosten gaan worden, hoe je die moet dekken en vooral of er wat te besparen valt. Ben jij benieuwd naar hoe hoog jouw voordeel wordt? Maak dan vooral gebruik van onze vergelijker en kies voor zorgverzekering vergelijken.
Wat is fysiotherapie?
Een vak wat al heel lang in de wereld bestaat, begonnen als heilgymnastiek en daarna geëvolueerd tot fysiotherapie. Het is bedoeld voor mensen die klachten hebben aan het bewegingsapparaat en dit houdt in de delen van het menselijk lichaam die bedoeld zijn om mee te bewegen en in dit geval ook mee te sporten.
Tot de jaren 1960 werd het beoefend door een “heilgymnasiast”, nadien heeft het een naamsverandering ondergaan werd het “fysiotherapie”.
Niet iedereen mag dit vak zomaar beoefenen, het is belangrijk dat de fysiotherapeut de vierjarige HBO-Opleiding tot fysiotherapeut met goed gevolg heeft afgesloten. Het doel van fysiotherapie is om de genezing van het desbetreffende lichaamsdeel te ondersteunen, door het doen van massage, oefeningen en soortgelijke behandelingen.
Verder is het goed om te weten dat je tegenwoordig geen verwijsbrief meer van je huisarts nodig hebt, deze eis is al een lange tijd afgeschaft. Fysiotherapie is ook meer dan alleen het leren bewegen, ook de mentale kant wordt aangepakt.
Wat doet een fysiotherapeut?
Een fysiotherapeut stelt samen met de cliënt een behandelplan op. Samen met de cliënt onderzoekt hij of zij wat de lichamelijke klachten zijn. Op basis daarvan gaan ze samen aan de slag met het behandelen.
Het is belangrijk dat dit plan samen uitgevoerd wordt en dat de commitment er ook is, want met elke keer 1 x 60 minuten genees je niet snel. Het is daarom belangrijk om ook het “huiswerk” te doen en thuis ook de behandelingen uit te voeren. Dit zorgt namelijk voor een win-win situatie.
Het uiteindelijke doel van een fysiotherapeut is dat een deelgebied van het lichaam verbeterd gaat functioneren. Fysiotherapie kan ook helpen om beter te leren omgaan met pijn, veroorzaakt door een chronische aandoening, maar het uiteindelijk doel is natuurlijk om de pijn zo veel mogelijk te verlichten of weg te nemen. Er zijn verschillende soorten fysiotherapie.
Je hebt fysiotherapie voor kinderen, dieren, bepaalde aandoeningen maar ook voor bedrijven. In het laatste geval wordt er advies gegeven aan bedrijven hoe zij hun beleid op het gebied van ergonomie moeten vormgeven. Zij hebben dan een meer preventieve rol, vanuit het oogpunt: “voorkomen is beter dan genezen”.
Vergoeding fysiotherapie na operatie
Een operatie is in eerste instantie bedoeld om je beter te maken, dit proces kan gepaard gaan met pijn. Soms heb je niet zozeer last van de pijn, maar meer dat je bijvoorbeeld moet revalideren. Het revalideren ligt voornamelijk aan de soort operatie. Bijvoorbeeld bij een herniaoperatie, trechterborstoperatie of een simpele bot fractuur.
Het zou een raar gezicht zijn wanneer de operatie wel geslaagd is, maar eigenlijk nog niet afgerond omdat bepaalde delen nog niet helemaal naar wens werken. Daarom heeft de overheid bepaalt als het gaat om revalidatiezorg de fysiotherapie vergoeding te laten plaatsvinden vanuit de basisverzekering.
Houd er wel rekening mee dat de aandoening wel op de chronische lijst moet staan. Wanneer dit het geval is dekt de basisverzekering maximaal 12 maanden de fysiotherapie vergoeding.
De eerste 20 behandelingen moet je altijd zelf betalen, pas na de 21e behandeling begint de zorgverzekeraar een vergoeding fysiotherapie uit te keren. Ook betaal je een zorgverzekering eigen risico, dit is minimaal €385,00 en maximaal €885,00.
Fysiotherapie vergoeding chronische ziekte
Het principe hier is precies hetzelfde als na een operatie. Jouw chronische ziekte moet op de lijst van chronische aandoeningen staan en vanaf dat punt moet je de eerste 20 behandelingen zelf betalen en vanaf de 21e behandeling dekt de zorgverzekeraar de kosten. Wel betaal je je eigen risico. Dit zijn de aandoeningen die zoal op de chronische lijst staan:
- Ruggenmergaandoening
- Multipele sclerose (MS)
- Spierziekte
- Whiplash
- Frozen shoulder
- Myasthenia gravis
Om je een overzicht te geven welke zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering een vergoeding fysiotherapie geeft, hebben we hieronder alle vergoedingen per verzekeraar in kaart gebracht.
Zo wordt het kiezen van je nieuwe zorgverzekeraar nog makkelijker! Maak je veel gebruik van fysio dan is het zeker verstandig om een verzekeraar uit te kiezen die een fysio vergoeding geeft.
Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.
Inhoudsopgave
Direct besparen op je zorgverzekering?
Alternatieve vergoedingen
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons
Laatst geupdatet op 17/11/2020