Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]

Oedeemtherapie vergoedingen (2021)

Wij krijgen regelmatig de vraag: “Wordt oedeemtherapie vergoed vanuit de basis zorgverzekering?”. Het antwoord op de vraag is ja, maar de oedeemtherapie vergoeding vanuit de basisverzekering is beperkt. Het is daarom vaak nodig om hier een aanvullende dekking voor af te sluiten.

oedeemtherapie vergoeding

Oedeemtherapie of lymfetherapie is een vorm van fysiotherapie behandelingen. Deze vorm van fysiotherapie wordt toegepast op patiënten die last hebben van extreme ophoping van vocht in het lichaam. De ophoping van vocht wordt ook wel ‘oedeem‘ of ‘lymfoedeem‘ genoemd. Vandaar de naam oedeemtherapie. Verder gaan wij jou op deze pagina meer vertellen over de behandeling en vergoeding van lymfedrainage.

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is een vorm van fysiotherapie met als doel om abnormale ophoping van vocht in het lichaam af te voeren. Een behandeling bestaat meestal uit verschillende onderdelen, namelijk:

  • Voorlichting en advies gesprek;
  • De manuele lymfedrainage (oedeemtherapie);
  • Lymfetaping;
  • Ademhalingstechnieken toepassen;
  • Compressie (bijvoorbeeld het aanmeten van steunkousen).

Dit zijn alle onderdelen van lymfetherapie en deze kunnen worden uitgevoerd door een oedeem- of huidtherapeut. Bij deze behandeling wordt de vochtopname door lymfevaten gestimuleerd en proberen ze om de functionaliteit van de vaten te verbeteren.

Vergoeding lymfedrainage vanuit de basisverzekering

In een aantal gevallen krijg je een deel van de kosten voor oedeemtherapie vergoed vanuit de basisverzekering. Dit is namelijk het geval wanneer er sprake is van een chronische aandoening.

Het is dan wel van belang dat je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo kan het zijn dat de zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt met bepaalde therapeuten waar je terecht kunt voor oedeemtherapie. Houdt hier rekening mee als je de zorgverzekeringen met elkaar gaat vergelijken.

Controleer deze voorwaarden daarom altijd goed voordat je een verzekering afsluit. Mocht je in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering? Dan moet je de eerste 20 behandelingen zelf betalen. Vanaf de 21e behandeling ontvang je pas een vergoeding vanuit de basisverzekering.

Oedeemtherapie vergoeding vanuit een aanvullende verzekering

Voor personen met een chronische aandoening kan het verstandig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten voor oedeemtherapie. De eerste 20 behandelingen worden dan namelijk vergoedt vanuit de aanvullende dekking. Alle andere behandelingen worden dan vanuit de basisverzekering vergoed. Hiervoor heb je wel een verwijsbrief nodig van de arts.

Is er geen sprake van een chronische aandoening? Dan wordt er niets vergoedt vanuit de basisverzekering. Je kunt dan wel een aanvullende verzekering afsluiten voor oedeemtherapie. Meestal worden er dan 9 of 12 behandelingen per jaar vergoed.

Dit hangt volledig af van de verzekeraar die je kiest. Om jou hier een handje bij te helpen hebben wij hieronder een overzicht gemaakt van de vergoedingen en kosten per verzekeraar. Hierdoor kun je gemakkelijk en snel een goede keuze maken, omdat je direct beschikt over alle benodigde informatie.

Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 17/11/2020