Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]
Combinatiepolis

Een combinatiepolis is een, de naam zegt het al een beetje, combinatie tussen een natura- en restitutiepolis. Hiermee heb je voor bepaalde zorgsoorten recht op een beperkte zorgkeuze (naturapolis) en bij andere zorgsoorten recht op een vrije zorgkeuze (restitutiepolis).

De combinatiepolis betekenis is ontstaan doordat de Nederlandse Zorgautoriteit een nieuwe regelgeving heeft ingevoerd met betrekking tot polis namen. Zo mag een polis alleen nog maar restitutiepolis worden genoemd wanneer de verzekerde ook een volledige vergoeding krijgt voor niet-gecontracteerde zorg.

Hierdoor zijn veel restitutiepolissen veranderd in combinatie polissen. Verder gaan wij jou op deze pagina meer vertellen over de combinatiepolis bij de zorgverzekering.

Wat zijn de kenmerken van een combinatiepolis?

De vergoedingen bij een combinatieverzekering kunnen erg verschillen per zorgsoort. Zo kan het zijn dat bepaalde zorg onder de naturaverzekering valt en dat de rekening direct wordt doorgestuurd naar de zorgverzekeraar.

Daarnaast zal andere zorgsoorten vallen onder de restitutie en moet je de rekening eerst zelf voorschieten. Vervolgens kun je deze rekening declareren bij de zorgverzekeraar. Wanneer de kosten excessief hoog zijn zal niet alles volledig worden vergoed. Een combinatieverzekering kent niet alleen voordelen, maar ook een aantal nadelen.

Wat zijn de voordelen?

Een groot voordeel van een combinatiepolis is dat je voor veel verschillende zorgsoorten vrije zorgkeuze hebt. Hierdoor bepaal jezelf naar welke zorgverlener je gaat voor een bepaalde behandeling.

Dit is hetzelfde als bij een restitutiepolis, maar dan betaal je voor een combinatieverzekering iets minder premie.

Wat zijn de nadelen?

Voor sommige zorgsoorten krijg je vanuit de combinatieverzekering geen volledige vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners.

Het kan daarom in sommige gevallen verstandiger zijn om te kijken of de zorgverleners in jouw buurt onder contract staan. Een natura- of budgetpolis kan dan misschien voordeliger zijn.

Je krijgt niet alle zorg volledig vergoed

Zoals je misschien al hebt vernomen worden sommige zorgsoorten vanuit de combinatie polis volgens restitutie vergoed en sommige volgens natura. Hierdoor heb je voor bepaalde zorg bij sommige zorgverleners geen recht op een volledige vergoeding.

Bij een combinatieverzekering wordt er namelijk ook gewoon gebruik gemaakt van contracten met zorgverleners. Hierbij is er alleen wel een klein verschil met een naturapolis.

Verschil combinatie polis en naturapolis

Het grote verschil tussen een combinatie- en naturapolis is dat je met een naturapolis alleen maar werkt met gecontracteerde zorg. Je hebt dan ook geen recht op een volledige vergoeding wanneer je een behandeling ondergaat bij een niet-gecontracteerde zorgverlener.

Ga je met een combinatieverzekering naar een niet-gecontracteerd zorgverlener? Dan kan het zijn dat je wel recht hebt op een volledige vergoeding. Voor bepaalde zorgsoorten geldt er namelijk een vrije zorgkeuze volgens een restitutieverzekering.

Welke combinatiepolissen zijn er?

Zorgverzekeraars dienen uiterlijk 12 november hun premies en polisvoorwaarden van de zorgverzekeringen bekend te maken.

Vanaf 12 november kun je dus precies zien welke combinatieverzekeringen er beschikbaar zijn voor volgend jaar en wat de voorwaarden zijn. Klik hier voor de actuele tarieven.

Zorgverzekeraars vergelijken

Ben je op zoek naar een zorgverzekering voor het komende jaar? Dan kan het verstandig zijn om gebruik te maken van de vergelijker op deze pagina. Hier vul je namelijk al jouw zorgwensen in, zoals de zorgkeuze, het eigen risico en eventuele aanvullende verzekeringen.

Vervolgens zal de vergelijker alle zorgverzekeringen op een rijtje zetten die voldoen aan jouw persoonlijke wensen. Daarbij zie je ook direct wat de kosten zijn van de basisverzekeringen inclusief eventuele aanvullende dekkingen. Op deze manier weet je zeker dat je een passende verzekering afsluit en dat je nooit teveel premie betaald.

widget

Direct kosten besparen?

In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 01/12/2020