Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]
naturapolis

Een naturapolis (ook wel naturaverzekering genoemd) is een polis waarbij de zorgverzekeraar de rekening direct betaalt. De rekening zal dus vanaf de zorginstelling worden doorgestuurd naar de verzekeraar.

Hierbij is het wel van belang dat de zorgverlener onder contract staat bij de zorgverzekeraar om een volledige vergoeding te ontvangen. Mocht je namelijk naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaan? Dan ontvang je geen volledige vergoeding.

De naturapolis betekenis houdt dus eigenlijk in dat je alleen recht hebt op een volledige vergoeding bij zorg welke is gecontracteerd.

Hoe werkt een natura polis precies?

Zorgverzekeraars maken afspraken met zorgverleners voor bepaalde zorg. Hierbij wordt er niet alleen gekeken naar de prijs van de zorg, maar vooral naar de kwaliteit. Ga je naar een zorgverleners die onder contract staat? Dan zal je in principe altijd een volledige vergoeding ontvangen.

Met een natura polis werkt dit hetzelfde en heb je alleen recht op een volledige vergoeding bij gecontracteerde zorgverleners. Kies je er toch voor om naar een zorgverlener te gaan die niet onder contract staat?

Dan wordt er een vergoedingspercentage gehanteerd voor niet-gecontracteerde zorg. Afhankelijk van de verzekeraar en polis kan dit percentage variëren tussen 65% tot 80%. Dat wil dus zeggen dat de overige 20% tot 35% voor eigen rekening is (eigen bijdrage)

Verschil naturapolis en restitutiepolis

Het tegenovergestelde van een naturaverzekering is een restitutie polis. Bij een naturaverzekering heb je namelijk alleen recht op een volledige vergoeding bij gecontracteerde zorgverleners. Dat wil zeggen dat je een beperkte zorgkeuze hebt.

Mochten de zorgverleners in jouw buurt onder contract staan bij de zorgverzekeraar? Dan kan het verstandig zijn om een natura verzekering af te sluiten. Met een restitutieverzekering heb je vrije zorgkeuze en heb je dus altijd recht op een volledige vergoeding. Hierbij maakt het niet uit of je naar een gecontracteerd- of niet gecontracteerde zorgverlener gaat.

Bij het kiezen tussen een naturapolis of restitutiepolis is het dus van belang dat je de kosten afweegt op de vergoedingen en kijkt naar de zorgverleners in jouw buurt. Een restitutieverzekering is namelijk duurder dan een naturaverzekering en is veel gevallen heb je hier genoeg aan. Vooral wanneer de zorgverleners in jouw buurt afspraken hebben gemaakt met de zorgverzekeraar.

Een goedkoper alternatief

Wanneer je weinig zorgkosten denkt te gaan maken en genoegen neemt met een beperkte zorgkeuze kan een budget zorgverzekering ook al voldoende zijn. Dit is een goedkope variant van de naturaverzekering waarbij je een nog beperktere zorgkeuze hebt.

Het is daarom slim om te controleren of de zorginstellingen in jouw omgeving onder contract staan bij de zorgverzekeraar. Mocht dit het geval zijn? Dan kan een budget zorgverzekering een goed alternatief zijn om te besparen op de zorgpremie. Daarnaast zijn er ook nog ‘selectieve naturapolissen’ met beperkte voorwaarden en vergoedingen ten opzichte van de naturaverzekeringen.

Deze zijn dan ook weer een stukje goedkoper, maar hanteren geen beperking in vrije keuze voor ziekenhuizen. Bij budgetverzekeringen is dat namelijk wel het geval en daarom moet je goed overwegen wat voor polis het beste aansluit op jouw zorgwensen.

Zorgverzekeraars vergelijken

Nu je weet wat voor polissen er zijn is het misschien makkelijker om te bepalen wat jouw persoonlijke zorgwensen zijn. Om erachter te komen welke zorgverzekeraar aansluit op jouw wensen kan het slim zijn om gebruik te maken van de vergelijker op deze pagina.

Hier vul je namelijk jouw zorgwensen in, zoals de zorgkeuze, het eigen risico en eventuele aanvullende dekkingen. De vergelijker zal vervolgens de best passende verzekering voor jou zoeken, zodat je zeker weet dat je een goede verzekering afsluit. Bovendien bespaar je een hoop tijd en geld door verzekeraars met elkaar te vergelijken.

widget

Direct kosten besparen?

In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 01/12/2020