Vergoeding hoortoestel (2021)
Maak je gebruik van een hoortoestel en vraag je je af hoe het zit met de vergoeding hoortoestel vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekering? Hieronder hebben we een overzicht voor je gemaakt van de hoortoestel vergoedingen vanuit de verzekeraars.
Vergoeding hoortoestellen 2020
Met ouderdom komt wijsheid, maar helaas ook gebreken. Denk aan het met de tijd steeds slechter beginnen te horen, omdat de oren heel wat te verduren hebben gehad. Gehoor is een van de vijf zintuigen en eigenlijk onderdeel van de basis om het leven te kunnen ervaren, daarom heeft de overheid besloten dat gehoorapparaten gedeeltelijk in het basispakket zitten en dus worden vergoed.
Het doel is uiteindelijk dat niemand verstoken blijft van goede gehoorzorg. Je mist een hele dimensie wanneer je mensen niet meer goed kan horen of niet meer naar je favoriete muziek kan luisteren. Een hoortoestel biedt dan uitkomst en is zeker een punt om rekening mee te houden tijdens zorgverzekeraars vergelijken.
Je komt pas in aanraking voor een vergoeding vanuit de basis zorgverzekering wanneer het gehoorverlies minimaal 35 Decibel is. Decibel is een verhouding voor geluid, hoe hoger het aantal Db hoe harder het desbetreffende geluid is te waarnemen.
Wanneer je ongeveer 35 Db of meer verliest, dan kan het zijn dat je de vaatwasser bijvoorbeeld niet meer hoort en dit kan fijn zijn. Alleen wanneer je je gesprekspartner niet meer verstaat, dan is dat natuurlijk weer de mindere kant van het verhaal.
Vergoeding gehoorapparaat
Eerst krijg je een auditief onderzoek om precies te bepalen wat het niveau van je gehoor is, dit onderzoek wordt door je verzekeraar vergoedt. Mocht je daarna voor een gehoorapparaat kiezen, dan wordt deze inclusief batterij vergoedt voor 75% van het aankoopbedrag. Het restant (25%) dien je dan zelf te betalen, dat is de eigen bijdrage.
Het is ook belangrijk om de polisvoorwaarden te lezen, want daar staat precies in wat de maximale prijs van een gehoortoestel mag zijn. Houd er ook rekening mee dat je en je eigen risico opmaakt en dat de eigen bijdrage daar bovenop komt.
Dit is natuurlijk alleen wanneer je een zorgnota indient, een gehoorapparaat kan je natuurlijk ook uit je eigen zak betalen. Kinderen die nog geen 18-jaar zijn wordt het gehoortoestel wel volledig vergoedt.
Hoe werkt de vergoeding vanuit de aanvullende verzekering?
Met een aanvullende ziektekostenverzekering krijg je een extra vergoeding om een gehoorapparaat aan te schaffen. De zorgverzekeraar kan verschillende rekenmethodes kiezen. De verzekeraar kan voor een stukprijs per hulpmiddel kiezen, maar kan er ook voor kiezen om een pakketprijs te hanteren.
De pakketprijs houdt in dat alle hulpmiddelen tegen x vergoeding vergoed worden. Denk dan aan hulpmiddelen als:
- Een kunstgebit
- Incontinentiemateriaal
- Therapeutische kousen en ander materiaal.
Het kan ook zijn dat het onder de post vergoedingen andere bijdragen valt, bijvoorbeeld de post van geneesmiddelen en ziekenvervoer.
Dit vergoedingsbedrag van de aanvullende verzekering is slechts de 25% die wij hierboven hebben berekend, met een aanvullende verzekering kan je dus niet voorkomen dat je het eigen risico opmaakt of de eigen bijdrage omzeilt.
Ook raden wij je aan om je polisblad goed na te lezen over dit aspect en vergeet niet om te vergelijken, want meten is weten. Plus, vergelijken is gratis.
Hoortoestellen zijn uiteindelijk een mooie investering, het geeft je weer de mogelijkheid om mee te doen en nieuwe dingen te leren. Alleen al dit gegeven is het al meer dan waard om hierin te investeren.
Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.
Inhoudsopgave
Direct besparen op je zorgverzekering?
Alternatieve vergoedingen
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons



Laatst geupdatet op 17/11/2020